Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Több a kiadás, mint a bevétel a temetőkben

Csorna - Temetői fejlesztésekről egyezett meg legutóbbi ülésén a csornai önkormányzat képviselő-testülete a Jószív kft.-vel. Bővítik a kutakat és mobil WC-t telepítenek az Őrangyal-temetőbe.

A csornai sírkertek üzemeltetéséről számolt be a képviselő-testület legutóbbi ülésén a Jószív kft. Meghatározták az új szolgáltatási díjakat és a fejlesztési elképzelésekről is szó volt. A cég az elmúlt év temetői munkáiról is tájékoztatta az önkormányzati vezetőket. Kiderült: a temetői üzemeltetésből származó bevétel és kiadás között egymillió forintos különbség van. A kiadások javára.

A Jószív kft. a csornai sírkertekben a díjtételekből 4,3 millió forintos bevételt könyvelhetett el. Ez az összeg a sírhelyek megváltásából, újak értékesítéséből és egyéb szolgáltatásokból jött össze. Az üzemeltetési kiadások között a társaság szerepelteti a villamosenergia-költséget, 98 ezer forintot, illetve a vízdíjat, 115 ezret. Szemételhelyezésre 54 ezer, fűnyíró- és gépjárműjavításra 142 ezer forintot fordítottak. Az Őrangyal kerítésének javítása 415 ezer forintba, a Szent Antal-temetőben a harang elektromos vezérlése 147 ezer forintba került. A két sírkertben összesen 711 órát fordítottak fűnyírásra, takarításra, kaszálásra. A kivágott fákat örökzöldekkel pótolták.

A beruházások között a beszámoló készítői kiemelték: a Szent Antal-temetőben az Isteni Megváltó Leányai szerzetesrend tagjainak földi maradványait exhumálták és újratemették. Erre a főbejárat melletti kerítés tervezett felújítása miatt volt szükség. Idén szeretnék a garázssor felőli kerítést rendbe tenni. Évente 150–200 ezer forintot költ a kft. azokra a sírhelyekre, melyeken kripta, illetve síremlék van, de megváltásukról senki nem gondoskodik. Ezeket szétszedik, elszállítják. Az Őrangyal-temető parkolóját tették rendbe tavaly és megoldották a ravatalozóban az időzített harangozást.

Gulyás Józsefné az Őrangyal-temetőben a nagy fákkal „nincs kibékülve
Gulyás Józsefné az Őrangyal-temetőben a nagy fákkal „nincs kibékülve

A testületi ülésen díjmódosításokat is kezdeményezett a vállalkozás. A temetési díjak jelentős része változatlan marad a tavalyihoz képest. A huszonöt évre szóló sírhelymegváltás díja ugyanakkor 15 ezerről 18 ezerre emelkedik, viszont a könyv urnasírok ára 68 ezerről 36 ezerre csökken. Az önkormányzat és a kft. megállapodtak: több mint 1,6 millió forintos fejlesztést hajtanak végre a sírkertekben közösen. A jogszabályi kötelezettségnek eleget téve illemhely épül az Őrangyal-temetőben, és a víznyerő helyek száma is szaporodik.

A fejlesztésekkel egyetértenek a csornaiak, hiszen mindenkinek érdeke, hogy a sírkertek kulturáltak legyenek. Gulyás Józsefné az Őrangyal-temetőben a nagy fákra panaszkodott. Szerinte amellett, hogy az ágak veszélyesek a síremlékekre, a nyárfák virágzáskor sok bosszúságot okoznak a hozzátartozóknak. „Nekem is vannak sírjaim a nyárfák alatt. Virágzáskor úgy néznek ki, mintha hó esett volna, a takarítás szinte lehetetlen. Ha azt megoldanák, elégedettek lennénk. Persze a kápolnára is ráférne végre egy teljes felújítás" – mondta az asszony.

Olvasóink írták

  • 3. dolce 2009. május 15. 09:37
    „Gulyásné!Tessék csak bíztatni az önkormányzatot a fák kivágására!!Minek a fa!Valakinek jó lesz tüzelőnek,ahogy a többit is eltüntették,mondvacsinált okokra hivatkozva.A nyárfa virágzása természetes folyamat,de jó magyar mentalitás szerint ezt sem tudja elfogadni.Lehetetlen nincs csak tehetetlen ember!”
  • 2. pampus 2009. május 13. 08:04
    „"A Magyar Agrárkamara arra figyelmeztet, hogy még most sem késő eleget tenni a törvénynek." Egyébként szigorúan ellenőrzik a földhasználati körülményeket!”
  • 1. pampus 2009. május 13. 07:34
    „Őrangyalt nem telepítenek a temetőbe? Vagy egy "feltámasztót"? Miért nem vetetik meg újból és előbb a sírhelyeket mint 25 év? Vagy miért nem emelik a díjakat, ha már úgy is ez a divat ebben az országban az emberek kifosztása ügyében! Miért nem rendeli el az Önkormányzat a temető használati díjat kötelezően úgy mint a szemétszállitási díat? Hisz az Önkormányzati rendeletek "törvényerejűek"! Ha tetszik , ha nem ! Aztán dőlni fog a lé.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorúan ellenőrzik a földhasználati bejelentést

Megye - Aranykoronáinak akár ezerszeresét is fizetheti bírságként az a gazdálkodó, aki… Tovább olvasom