Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Tízmillióval többért ássák ki az árkokat Csornán

Második nekifutásra sikerült kivitelezőt találni Csornán a csapadékvíz-elvezetés munkáira. Az önkormányzat az eredetileg tervezettnél 10 millió forinttal többet fizet. A pénzt a kötvényből biztosítják.
Szombathelyi cég teszi rendbe Csornán az északnyugati városrész vízelvezető rendszerét. A képviselő-testület hétfői ülésén döntött így. A cég 10,3 millió forinttal többért végzi el a feladatot, mint amennyit az önkormányzat eredetileg szánt a beruházásra. A kötvényből pótolják a különbséget.

A csornai önkormányzat pályázaton kapott 93,4 millió forintot az árkok karbantartására, amihez 10 milliós önrészt biztosít. Az összegből az előzetes kalkuláció szerint 94 millió forintba került volna maga a kivitelezés. 10 milliót a járulékos kiadásokra biztosítottak: több között a tervekre, engedélyeztetésekre, projektmenedzsmentre, műszaki ellenőrzésre.
A rekonstrukció kül- és belterületi csatornákat is érint. Például a Vilmos parkban, a Toldi Miklós, a Szeder, a Jázmin és a Zrínyi Miklós utcákban. Szerepel a tervekben a laktanyai csatorna egy szakaszának, valamint a pálmajori csatorna felújítása.

A közbeszerzési bizottság meghívásos eljáráson kereste a kivitelezőt, először sikertelenül. Az ajánlatot adó cégek ugyanis mind nagyobb költségvetéssel számoltak, mint amennyi pénz rendelkezésre áll. A legkedvezőbb ajánlat is 12 millióval volt több. Az eredménytelenné nyilvánított eljárás után négy céget kértek ismét ajánlattételre. A legolcsóbb a szombathelyi Alpok Terra kft. lett 105,2 millió forintos ajánlatával. A képviselő-testület hétfőn azért döntött a plusz 10 millió biztosításáról, mert egy újabb közbeszerzés sem garantálná, hogy olcsóbb ajánlatot kap a város. Ráadásul egy újabb eljárás hátráltatná a munkákat. A mostani elképzelések szerint ugyanis a szombathelyi társaság tavasszal kezdené el a rekonstrukciót és június végére fejezné be.

Fejlemény az ügyben, hogy az önkormányzat megpróbálja „visszaszerezni" a nem tervezett, de kiadandó 10 millió forintot. Az Európai Unió önerőalapjához nyújtott be ugyanis a település pályázatot. Ha sikerrel járnak, a beruházás önrészét, azaz éppen 10 millió forintot kapnak támogatásként. Hogy a pályázatot mikor bírálják el, egyelőre még nem tudni.

Olvasóink írták

 • 4. kultura 2012. november 15. 20:19
  „decimus :egyetértek .Az utolsó két mondat felesleges..és senki nem fog meglepődni!!!”
 • 3. decimus 2012. november 14. 18:49
  „Nekem csak egy kérdésem van:
  Miért nem NYÍLT közbeszerzési eljárásban hírdette meg a munkát az Önkormányzat? Talán csak nem azért mert valaki a rendelkezésre álló forrásból is meg tudta volna valósítani a munkát? Talán csak nem azért, hogy ne legyen valós piaci verseny?
  Ha egy szombathelyi cég 10 millióval drágábbért tudja megcsinálni a munkát, akkor egy csornai vagy Csorna közeli vállakozás meg tudná valósítani a kivitelezést a rendelkezésre álló forrásból is. Ez ilyen egyszerű! Azért ne lepődjön meg senki, ha a gyakorlati kivitelezést csornai vállalkozás végzi el majd.
  Csorna városának szombathelyi vállalkozásra van szüksége? Ez ám a patriotizmus!!!”
 • 2. Capr 2012. november 14. 16:27
  „thermál: Az első közbeszerzés azért lett eredménytelen, mert a kivitelezésre cca. 106 MFt volt a legkedvezőbb ajánlattevő ára és még erre rakódott volna rá 10 MFt járulékos kiadás (tervezés, műszaki vezetés, lebonyolítás, közbeszerzés, projektmenedzsment költség stb.) Tehát a teljes beruházási költség cca. 116 MFt lett volna. Az önkormányzat 93,4 MFt-ot nyert támogatásként, amelyhez 10 MFt önrészt vállalt, vagyis a teljes beruházást 103,4 MFt-ból akarta megvalósítani, úgy, hogy a kivitelezésre cca. 94 MFt-ot szán, a lebonyolítási költségekre 10 MFt-ot A tervezett és az ajánlott kivitelezési ár közötti különbség a cca. 12 MFt többlet, amelyet az első közbeszerzési ajánlat érvénytelenné nyilvánítása mellett nem vállalt az önkormányzat. Megismételték az eljárást, amelyen az Alpok Terra Kft. nyert 105,2 MFt kivitelezési ajánlati árral. Mivel a járulékos kiadások továbbra is terhelik az önkormányzatot (10 MFt), ezért a beruházás 115,2 MFt-ba kerül a városnak. Itt vitáznék a cikkíróval, mert a 103,4 MFt és a 115,2 MFt közötti különbség nem 10 MFt, hanem 11,8 MFt vagyis ennyit kell pluszba betennie a városnak és nem 10 MFt-ot legalábbis a cikk szerint, hacsak nem csökkentették a lebonyolításra szánt 10 MFt-ot 8,2MFt-ra
  thermál: A legolcsóbb jelző csak arra irányul a cikkben, hogy a 2. ajánlattételi eljárásban az Alpok Terra 105,2 MFt-os ajánlata volt a legolcsóbb, tehát a másik három ajánlattevő ennél is drágább ajánlatot tett, de az Alpok Terra ajánlata is drágább, mint amennyit a város a beruházásra szánt.
  Hova tűník el 10 MFt? Igazából nem tűnt el, hanem a tervek és a valóság között ennyi a különbség. Ez sokmindenből adódhat, mint pl: alultervezte a beruházást a hivatal vagy évekkel ezelőtt adta be a pályázatot az akkori piaci árakkal számolva és azóta ennyivel lett drágább az élet vagy nem számolt a hivatal olyan járulékos munkákkal, amelyet a kivitelező a szakszerű teljesítéshez nyilván kalkulálni fog stb.”
 • 1. thermál 2012. november 14. 08:21
  „A cikk egy igazi attrakció! Az elején még 10 millával drágább a végén pedig már a legolcsóbb ajánlatról beszél és persze nagyon helyesen azt kell elfogadni egy felelős döntéssel. Továbbra sem értem, hova tűnik el 10 millió forint? Válasz lesz?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adakozás a Dévai-alapítvány javára: ingyenfuvar, szentmise és köszönet

Még szeptemberben látogatott el a faluba Böjte Csaba atya a Szent Lőrinc Egyesület meghívására. A… Tovább olvasom