Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Tízmillió forint jut csupána felújításokra

A kapuvári önkormányzat tízmillió forintot költ épületei felújítására. Az idei rekonstrukciók során előnyt élveznek az egészségügyi intézmények: a tüdőgondozó, valamint az orvosi rendelők.

A kapuvári önkormányzat idén tízmillió forintot költ az önkormányzati épületek felújítására, állagmegőrzésére. A munkálatokról képviselő-testületi határozat is született. A Kisalföld Kóczán Zoltánt kérdezte a részletekről. A városfejlesztési bizottság elnöke korábban a polgármesteri hivatal szakembereivel bejáráson vett részt, ahol megismerték az egyes intézmények nehézségeit. A legnagyobb gondot az okozza, hogy 30–40 éves, esetleg idősebb épületekről van szó, így valamennyire ráférne a teljes rekonstrukció.

Behatárolt anyagi lehetőségek

– Elsősorban az állagmegőrzés a feladatunk, hiszen az a tízmillió forint, amit erre a célra különítettünk el a költségvetésben, csak erre elegendő – kezdte Kóczán Zoltán. – Mindegyik óvodában esedékes a nyílászárók cseréje és időszerű lenne a karbantartás, a festés, a padlózat felújítása. A Pátzay-iskolában folytatjuk az elektromos hálózat cseréjét , de szinte mindenhol problémás a szigetelés, például a tűzoltóságon és számos helyen a vizesblokkok is elöregedtek. Persze, lenne egyéb megoldandó feladat is, de sajnos a munkák menetét az anyagi lehetőségek határozzák meg.

Meghatározott fontossági sorrend

A bizottsági elnök elmondta: idén is felállítottak egyfajta sorrendet az épületek között és amíg tavaly az oktatási intézmények élveztek elsőbbséget, most az egészségügyi ingatlanokra költenek többet.
– Az új gartai rendelőre nyilván nem kell pénzt áldoznunk, de a Házhelyben négymillió forintot fordítottunk az orvosi rendelőre, amiből szinte a teljes belső felújítást elvégeztük és már eleget tettünk az európai uniós követelményeknek is. Így megoldottuk az akadálymentesítést, ugyanígy a lakótelepi intézetben is elvégezzük ezt – számolt be Kóczán Zoltán.

– Jelentős és fontos beruházás lesz a tüdőgondozó fűtésének korszerűsítése. Azaz leválunk a városi távhőrendszerről és áttérünk a gázüzemre. A költségeket növeli, hogy a törvény szerint dupla kazánt kell működtetni az esetleges üzemzavarok miatt. Ennek költsége 1,6 millió forint, aminek nagy része már most rendelkezésünkre áll, de lehet, hogy a fennmaradó mintegy hatszázezer forintot a jövő évi büdzsé terhére osztjuk be és persze a kórház saját keretéből is jut valamennyi a kivitelezésre.

Csak jövőre

A képviselő-testület elé beterjesztett anyaghoz képest változás, hogy a zeneiskola főbejáratát csak jövőre cserélik ki, és ebben az évben inkább a moziépület tetejének szigetelését végzik el.

Szigetelés, állagmegőrzés

A kapuvári óvodák egymillió forintot kapnak felújítási munkákra, a Pátzay-iskola félmilliót, a Széchenyi háromszázezret. Az ipari iskola e téren háromszázezer, a gimnázium ötszázezer forinttal gazdálkodhat. A tűzoltóság lapostetejét szintén háromszázezer forintból javítják ki, a családsegítő intézet pedig hatszázezret fordíthat szigetelésre és egyéb állagmegőrző munkákra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvár pályázni fog az önhikire

A kapuvári képviselő-testület nem változtatta meg sem a művelődési központ, sem a zeneiskola… Tovább olvasom