Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Tizennyolc új butik és a kínai üzletek

A csornai kereskedő vállalkozók leginkább a ruházatban bíznak, az adatok szerint minden megszüntetett butik helyett nyílt egy újabb.


Az egyik új vállalkozó szerint minőséget kell forgalmazni és a kínai is verhető.

Csornán az elmúlt évben és 2010 első három hónapjában közel ugyanannyi üzlet zárt be, mint amennyi nyílt. Leegyszerűsítve azt is írhatnánk: ha egy vállalkozó visszaadja boltját, gyorsan jelentkezik utána új bérlő. A legtöbben még most is a ruházatban látják a lehetőséget. Az elmúlt tizenöt hónapban tizennyolcan váltottak engedélyt ruházati üzlet nyitásához.

A városháza tájékoztatásából kiderül: tizenhat vendéglátóhely zárt be ugyanebben az időszakban, és ugyanennyi nyílt meg. Élelmiszerüzletet tízen szüntettek meg, tizenketten nyitottak, az egyéb kategóriába tartozó kereskedelmi egység közül huszonhárom zárt be, huszonkilenc nyílt.

A tizennyolc butik egyikét alig egy hete Némethné Szűr Erika nyitotta meg. Bízik benne, olyan választékot tud kínálni vevőinek, hogy nem bánja meg döntését. Előtte évekig alkalmazottként állt a pult mögött.

Némethné Szűr Erika abban bízik, hogy választékával megnyeri a vásárlókat.
Némethné Szűr Erika abban bízik, hogy választékával megnyeri a vásárlókat.

– Úgy éreztem, hogy az évek alatt megszerzett tapasztalatot tudom önállóan is kamatoztatni – mondta a Kisalföldnek a friss vállalkozó. – Igyekeztem olyan választékot összeállítani üzletemben, ami valamennyi rétegnek szól. Azt tudom, hogy a vásárlóerő manapság hazánkban, Csornán meg különösen nem a legerősebb. Az első hét tapasztalata mégis az, hogy van igény a minőségre és a magyar termékekre. Azt vettem észre, hogy elsősorban a gyerekruhákat keresik. Gyakran mondják, hogy a kínaiakkal nehéz versenyezni. Csornán is nem egy boltjuk van már. Én azt hiszem, a minőséggel lehet megverni őket.

A kínai üzletek teret hódítottak már maguknak az egykori ruhagyárban. Ilyen bolt nyílt a valamikor jó hírű Erzsébet kávéházban és ma már az áruházban is van ázsiai részleg. Ugyanakkor bezárta egyik üzletét a város egyik legrégebbi divatáru-kereskedője. Rasztovich Gyula úgy véli: semmi nem változott az elmúlt egy-másfél évben. Még az ünnepek sem lendítettek a forgalmon.

– A húsvét, az elsőáldozások, a bérmálások, egyéb egyházi ünnepek, a ballagások úgy elmúlnak, hogy észre sem vesszük – fogalmazott. – Hogy ez a helyzet meddig tartható, nem tudom. Egy boltomat már muszáj volt megszüntetnem, de lehet, hogy a többire is hasonló sors vár. Ezzel nemcsak én vagyok így, hanem a többi kolléga is, lakjék bárhol az országban. A kereskedők legnagyobb ellenfele a pénztelenség. Amíg a helyzet nem javul, az emberek elsősorban élelmiszerre és a legszükségesebbekre költenek és csak ezek után jön a ruha.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmillióból újítanák fel az útburkolatot

Csorna - A Toldi utca burkolatának felújítására 25,1 millió forint önrészt biztosít a csornai… Tovább olvasom