Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Tizenketten, mint egy nagycsaládban

Csorna - Jelenleg tizenketten élnek családias légkörben a tíz éve létrehozott csornai lakásotthonban. A legfiatalabb lakó öt-, a legidősebb tizenkilenc éves.
Egy évtizede hozták létre Csornán a lakásotthont. Azóta közel negyven gyerek élte mindennapjait abban a családi házban, amit annak idején erre a célra vásároltak. A kezdetről és az elmúlt évek tapasztalatairól Horváth Lajost, a Gyermek- és Ifjúságvédelmi Igazgatóság (GyIVI) igazgatóhelyettesét, a lakásotthonok vezetőjét kérdeztük.

Lakók 3 és 18 év között

– Tíz éve fogadta el az Országgyűlés a gyermekek védelméről és a gyámigazgatásról szóló törvényt. Ez abban jelentett áttörést, hogy a nagy gyermekvárosokat, nevelőotthonokat megszüntette és helyette kisebb egységeket hozott létre – kezdte Horváth Lajos. – A törvény szerint egy gyermekotthonban legfeljebb negyven gyerek helyezhető el, s maximum 12 fős csoportokat kellett alakítani. Ennek szellemében jöttek létre a megyében a lakásotthonok, köztük a csornai is. Négy lakásotthon képez egy szakmai egységet. Ez esetben Jánossomorja, Győr-Ménfőcsanak, Tét és Csorna. A normál szükségletű csornai lakásotthon tizenkét, többnyire három és tizennyolc év közötti gyermek elhelyezésére szolgál. Az elmúlt egy évtizedben harmincnyolc gyermek gondozási helye volt a csornai otthon. Több esetben két és három testvér együtt élhetett itt.

Horváth Lajos elmondta: nem törvényszerű, hogy a fiatalok a 18. életévük betöltése után elhagyják a rendszert, igénybe vehetik az utógondozói ellátást. Csornán jelenleg is van olyan fiatal, aki betöltötte a 18-at. Ő 24 éves koráig maradhat az otthonban.

Pszichológus és családgondozó is segít

Az alapfeladatokat öt közalkalmazott látja el, közülük egy felsőfokú szakképesítésű nevelő és négy gyermekfelügyelő. A pedagógiai munkáért a nevelő, a gondozásért a gyermekfelügyelők felelősek. Segíti őket a gyógypedagógus, a pszichológus és a családgondozó. Több példa van arra, hogy a gyerekek az eredményes családgondozói munkának köszönhetően már tizennyolc éves koruk előtt visszakerülhetnek a családjukhoz. A lakásotthonban 24 órás a felügyelet, teljes ellátást biztosítanak. Egyes gyerekeket rendszeresen látogat a család, másokat kevésbé. Olyanok is vannak, akik meghatározott időpontokban hazamehetnek. Előfordul, hogy nem a szülőkkel, hanem a nagynénivel vagy a nagyszülőkkel tartják a kapcsolatot.
– Ezek az otthonok minden nehézség ellenére lényegesen jobb ellátást tudnak biztosítani, mint a korábbi nagy létszámú nevelőotthonok vagy gyermekvárosok – tette hozzá Horváth Lajos. – A gyermekek nevelése életszerűbb, jobban érvényesülhet a családi jelleg. Segítenek abban, hogy valóban önállóságra tudjuk nevelni a gyerekeket, vissza tudjuk illeszteni őket a társadalomba.

Törődnek egymással

Varga Lászlóné nyolc éve vezeti a csornai lakásotthont, s amikor elfoglalta a posztját, kilenc gyerek volt a közösségben, most tizenketten vannak: fiúk, lányok vegyesen. Jelenleg ötéves a legfiatalabb és tizenkilenc a legidősebb. Tehát van egy óvodás, a többség általános iskolás, de tanulnak a szakmunkásképzőben és gimnáziumban is.
– Úgy élünk itt, mint egy olyan családban, ahol sok gyerek van – vélekedett Vargáné. – Nincsenek kirívó esetek, veszekedések, természetesen kisebb összezördülések akadnak olykor. Ugyanakkor figyelnek egymásra, törődnek egymással a gyerekek. A régebbi lakók sem szakadtak el teljesen tőlünk, rendszeresen telefonálnak, vagy ellátogatnak Csornára, beszámolnak életük alakulásáról. Akik innen kikerültek, megállják a helyüket – jegyezte meg az otthon vezetője.

Varga Lászlóné, a lakásotthon vezetője: Akik innen kikerültek, megállják a helyüket.


Haszonits József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Murva most, aszfalt később

Tisztelt csornai önkormányzat! A kis-csornai laktanyából lakások lettek. Arra nem jár útfelújítás?… Tovább olvasom