Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Tizenkettedik sajtünnep Vitnyéden

Pénteken, a közel kilencven nevező által versenyre nevezett sajtok minősítésével megkezdődött a tizenkettedik vitnyédi sajtünnep.


Az ország számos sajtkészítő cége nevezte jobbnál jobb sajtjait a versenyre, ahol a hét tagú zsűri értékelte a benevezett készítményeket. Szombat délelőtt tíz órakor Firtl Mátyás, Ivanics Ferenc országgyűlési képviselők, valamint Tóth Kálmán vitnyédi polgármester megnyitójával kezdődött a sajtünnep második napjának programja.

Galéria! Fotók: Turbók Attila


Ezt követően a képviselők felvágták az ország legnagyobb sajtját, melyet a kapuvári Cserpes Sajtműhely készített.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. kocsiga 2009. szeptember 27. 19:29
  „OK! Éljen CSERMAJOR ;-)))
  Egyébként felfedeztem a Honlapját:
  www.ujhelyi.sulinet.hu
  Sok mindent meg lehet tudni az iskola jelenéről. Van Vendégkönyve is az iskolának!
  Azt olvasgatva öröm tölti el a szívemet: van még cseri összetartás!
  Részemről éljen a sajt, de éljen a tejföl, a túró, a joghurt is... és főleg minden volt, jelenlegi és jövendőbeli cseri diák! Mert ugye: "Megismerni a tejest..."”
 • 27. Georg 2009. szeptember 27. 19:01
  „25. joóedit

  O.K. Éljen a SAJT;-)))”
 • 26. kocsiga 2009. szeptember 26. 15:55
  „Kedves Edit!
  Azt látom, hogy jószándékú vagy. Ugyanúgy szereted Csermajort, mint én. Neked is, nekem is az életem meghatározó élménye volt. Akkor mi a véleményed arról, hogy Csermajor helyett Vitnyédet reklámozzák a sajtlovagok. Még a megalakulásukat is Vitnyédre tette a csermajori igazgató (Csermajort alkalmatlanabbnak és szinvonalatlanabbnak ítélte, mint egy vitnyédi vendéglőt).
  A sajtverseny is Csermajorból indult és Vitnyéden kötött ki. A vitnyédi Cigánytó neve gyakrabban szerepel már a sajtóban, mint Csermajor. Hogy senki ne értse félre, én nem Vitnyéd ellenes vagyok (szeretem és tisztelem a vitnyédi embereket), hanem Csermajor párti. A csermajori iskola került most bajba... És ennek talán egyik oka lehet mindaz, amit a fentiekben leírtam.
  Üdvözlettel:
  egy volt cseri diák”
 • 25. joóedit 2009. szeptember 25. 22:10
  „24Georg
  Szimpatikusak a meglátásaid.Én mindkét rendből személyesen ismerek embereket.Hosszú beszélgetéseink alkalmából leszűrhető véleményem hát tudod........? Inkább a Trabantot választom.”
 • 24. Georg 2009. szeptember 25. 21:01
  „23.joóedit

  Máltai Lovagrend karitatív tevékenységet folytat a világban !

  ....a Sajtlovagrend "csak" Vitnyéden és Csermajorban tevékenykedik.

  Elég nagy különbség......... Trabant v.s Porsche!!!

  legyél harcos és elfogult de a reálisabban is láthatnád .....elég ha mindkettőt beírod a google-ba”
 • 23. joóedit 2009. szeptember 24. 20:31
  „22.Georg
  Igen elfogult vagyok. Érzelmileg kötődöm Csermajorhoz, az ott kapott értékek végig kísérték az életem eddig eltelt részét.Nagy útravalóval bocsátottak el bennünket az iskolából. Mindezt azoktól az emberektől kaptam akik szerinted nevetséges ruhába öltöztek, mégha tették is ezt mindazért, hogy egy értéket képviseljenek. Harcos típus vagyok, aki kiáll a véleménye mellett. De el tudom fogadni mások véleményét is. Ámbár a Máltai lovagrendet én egy lapon említeném a Sajt lovagrenddel. Szívesen megismerném az ellenérveidet, de nem biztos, hogy ez a megfelelő fórum.”
 • 22. Georg 2009. szeptember 24. 19:58
  „16.joó edit

  Edit ne haragudj de teljesen elfogultnak érezlek ....ami nem baj!

  De a sapkájuk akkor is olyan mint egy nagyon megkelt maffin.Ha egy kevésbé (számomra és ahogy látom más számára) nevetséges ruhát választottak volna.Szerencsésebb volna pl.egy ing egy köténnyel..... ..........

  Azért a máltai lovagokhoz ne hasonlítsd,mert azért az erős.Jót akartak ez nem kétséges de átestek a ló túloldalára .A sajthoz értenek,de izlés dolgában kihívásokkal küzdenek.(szerintem)”
 • 21. rick 2009. szeptember 24. 18:37
  „moderálva off”
 • 20. joóedit 2009. szeptember 24. 18:11
  „Nincs több érvem. Lehiggadtam”
 • 19. kackac 2009. szeptember 24. 15:15
  „moderálva off”
 • 18. rick 2009. szeptember 24. 12:48
  „moderálva off”
 • 17. kackac 2009. szeptember 24. 10:58
  „Jóvan Editke, higgadj má le.
  Van akiknek a papok szoknyája és füstölgő redikülje is vicces.
  Nem vagyunk egyformák szerencsére.
  Pussz.
  kackac”
 • 16. joóedit 2009. szeptember 24. 10:50
  „Georg! A sajtlovagok ruhája és kiegészítője nem röhejes, hanem inkább egyedi ami nagyon is illik a viselőikhez. ÉN NEM GONDOLOM, HOGY NEVETSÉGES LENNE, INKÁBB ÜNNEPINEK TALÁLOM. Vannak bor, pezsgő, pálinka, lovagok, vannak lovagi rendek , az egyik legismertebb a Máltai lovagrend, vannak ügyvégek, rektorok és vannak egyházi emberek akik egyedi ruhát viselnek ünnepi alkalmakkor. Büszkén viselik és azt gondolom senki nem nevet rajtuk. Ők felvehetik, mert egy olyan tudást, emberi értéket képviselnek amely példa értékű.”
 • 15. kocsiga 2009. szeptember 23. 22:28
  „Talán még annyit: A Sajtlovagrend egyszer felvonulhatna Csermajorban is, ebben a több mint 100 éves iskolában, ha még egyátalán létezik ez az iskola. Kihozhatnák a sajtót, a TV, stb. Mert ahogy azt az előbb írtam a lovagi erények között: "A lovag ... embertársait utolsó leheletéig szolgálja" és talán vele együtt Csermajor fennmaradásának ügyét is.”
 • 14. Georg 2009. szeptember 23. 21:44
  „7. kitta88 és 10.JoóEdit

  ........nem egyszer jártam Csermajorban !A tisztelt urak tudásával semmi bajom sőőőt minden tiszteletem az övék!De ebben a "hacukában"akkor is nevetségesen néznek ki! Én elhiszem hogy valahogy rangot kellene adni ennek a "társaságnak",de igy csak kiröhögtetik magukat!!Nem tudom miböl következtettek arra hogy nem ért a hozzászóló (akár én is) a sajtokhoz .A sajtokat senki sen minősítette negatívan csak a RUHÁT!!

  ha megnyugtat benneteket elmondom hogy sokszor voltam már ezen a rendezvényen,és pár ezer forintot mindig ott hagytam.Mostanában sajna nincs rá időm,de jobb is mert nem tudtam volna megállni nevetés nélkül a bevonulást!:-)”
 • 13. kocsiga 2009. szeptember 23. 21:42
  „Én csak azt nem értem, hogy a csermajori iskola volt igazgatója miért nem Csermajorban, a saját iskoláját reklámozva alapította meg a Sajtlovagrendet. Ma már mindehol vitnyédi sajtlovagokról és vitnyédi sajtversenyről beszélnek, semmitsem tudva szeretett egykori iskolánkról. Talán ez tény is hozzájárult ahhoz, hogy Csermajor a tanulnivágyók szeme elől lassan eltűnt, és így aztán szép csendben ....
  Egyébként neked elhiszem kedves Edit, hogy a Sajtlovagrend tagjai "tudós emberek", hiszen több egykori csermajori tanáromat ismertem fel közöttük.

  És nemrég olvastam a lovagi erények között:
  ,,A lovagot jellemzi a bátorság. Bármekkora a veszély, a fenyités, a baj, a lovag állja a sarat. Ha mások meg is futamodnak a lovag az Istent, hazát és embertársait utolsó leheletéig szolgálja" - no meg a sajtot!

  Egy volt cseri diák”
 • 12. CsabaKiraly 2009. szeptember 23. 01:56
  „Udvozollek kedves lovag :-)
  Sajt-szaga van nyergednek pajtas. :))
  Kvargli, port salut, vagy mas illatos turot erleltel nyerged alatt?
  :-)”
 • 11. profi10 2009. szeptember 22. 10:54
  „Az újságcikkben olvastam, hogy a megyei önkormányzat összevonta a csermajori és a fertődi középiskolát.
  Szükséges rossz döntést hoztak meg a megyei elnök szerint.
  A probléma ezzel az, hogy mindezt a szülők és a tanulók háta mögött tették, semmilyen információt nem adtak a diákoknak, sem a szülőknek. Természetesen magyarázatot sem.
  Egy nimandot küldtek az évnyitóra, aki elmakogta, hogy nincs más választás.
  A lehetőséget megadhatták volna, hogy iskolát váltson az a gyerek, aki nem akar Fertődre járni.
  Csoda, ha azt terjesztik egyesek, hogy a csermajori iskolát bezárják?
  Remélem, veszi valaki a fáradtságot, és nyilatkozik az ügyben az illetékesek közül!
  Szeretném meghallgatni az érveket, mivel indokolják, hogy elkezdték elsorvasztani a nagy multú intézményt!”
 • 10. joóedit 2009. szeptember 22. 09:41
  „Kedves antistar! Kívánom, hogy minden hivatásnak legyen egy olyan szakmája iránt elhivatott ember, mint Lacza János a csermajori iskola volt igazgatója. AZ Ő ötlete alapján alakult meg Vitnyéden 2006-ban a Sajtlovagrend. Célja volt ezzel a Magyar sajtkultúra színvonalának az emelése, szakmai hírnév növelése, a sajtfogyasztási kultúra színvonalának népszerűsítése. Mert tudjuk, hogy a sajt az egészség egyik forrása. Más országokban egyébként már működnek lovagrendek lásd- Franciaország és az ott élő emberek büszkék a munkájukra. Egyébként nálunk is vannak borlovagok, pálinkalovagok is. De tudod vannak feladataik is.Igyekeznek megőrizni a magyar sajtkészítés évezredes hagyományát és kultúráját. Feladatuk, hogy közvetítsék a sajt értékeit a mai világban. De Ők egyben tudós emberek. Tiszteljük Őket, mert korukat, élettapasztalatukat tisztelet kell, hogy övezze, mert tanácsokkal látnak el bennünket és a hasznunkat akarják. Ha néha elkopottnak és idejétmúltnak tetszik is, sok dologban időtlen amit mondanak és tesznek. Én büszke vagyok arra, hogy többet közülük személyesen is ismerhetek.”
 • 9. antistar 2009. szeptember 21. 20:31
  „Ők kérlek a sajtlovagok, ami egy tiszteletre méltó rang, melyet fárasztó munkával és rengeteg energia felhasználásával érdemelték meg!

  Lehet..,de ennyi erővel lehetne esztergályoslovag, kőműveslovag, lakatoslovag, eladólovag, tanárlovag meg még sorolhatnám, hogy mennyien fárasztó munkával és rengeteg energiával teszik a dolgukat és még sincs hókuszpókusz!
  Mindamellett minden elismerésem a munkásságukért, de ez a lovagdolog akkor is ciki!”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

9 hónap, 12 baleset – ugyanott

A 86-os főút Páli–Beled szakaszának egyik négyszáz méteres szakaszán tizenkét baleset történt az elmúlt kilenc hónapban. Tovább olvasom