Kisalföld logö

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 8°C | 19°C Még több cikk.

Tizenhétből egy felel meg

Átvizsgálták és nem találták megfelelőnek a csornai játszótereket, illetve azok berendezéseit.

Rendelet írja elő

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 2003-ban kiadott rendelete írta elő a játszótéri eszközök biztonságosságának vizsgálatát, amit az önkormányzatoknak június 30-ig kellett elvégeztetni. A rendeletben foglaltaknak eleget tettek Csornán is, a vizsgálat eredményéről Papp Imre alpolgármestert kérdeztük.

– A minisztérium meghatározta azoknak a társaságoknak a körét, amelyek a vizsgálatot elvégezhetik – kezdte Papp Imre. – Több cégtől kértünk árajánlatot, végül az AGMI Rt. nyerte el a munkát 222 ezer forint plusz áfa összegben és június 28-án el is végezte a vizsgálatot.
Papp Imre elmondta: a rendelet előírja, hogy a balesetveszélyesnek minősített eszközöket le kell bontani. Amelyikek nem megfelelő minősítést kapnak, azokat 2008. december 31-ig megfelelő állapotba kell hozni és addig évente felül kell vizsgálni állapotukat.

A Park utcai megfelelő

– Csornán tizenhét játszótér van, ebből a Park utcai új játszótér kapott megfelelő minősítést – fűzte hozzá az alpolgármester. – A közelében lévő három régi játszótér bontása pedig már elkezdődött, ezeket meg se vizsgáltattuk, mert nem használták a gyerekek. A tizenhárom vizsgált játszótéren ötvenhárom játszóeszköz van és közülük egy sem felel meg. Tehát valamennyi játszóterünk összes játszóeszköze nem megfelelő minősítést kapott, ebből hat veszélyesnek minősült. Közben ez a kör bővült egy hetedikkel is, ami azt jelenti, hogy hét játszóeszköz használatát meg kell akadályozni.

Papp Imre szerint le kell bontani a Petőfi-lakótelep északi oldalán lévő körmászókát, a Soproni út mentén álló kockamászókát, a Millenniumi parkban elhelyezett lengőgerendát, a mászóházat és a mérleghintát – ez utóbbi a vizsgálat óta tört ketté –, a Lehel téren álló csúszdát és a Kisfaludi utcai mászókát. Az AGMI véleménye alapján negyvenhat játszóeszközből tíz gazdaságosan javítható, harminchat pedig nem javítható gazdaságosan.

Rossz talajtakarók

A vizsgálat azt is megállapította, hogy az új játszótér kivételével az összes többinél nem megfelelő a talajtakaró réteg, mivel nem kellően ütéscsillapító a felület.

Ismert, hogy a Park utcai új játszótér tízmillió forintba került. Ötmilliót pályázaton nyert az önkormányzat, a másik ötmillió az önrész. A játszóeszközök ötmillió forintba kerültek, az összeg másik felét a talajtakaróra, parkosításra, kerítés elkészítésére és ivókút felszerelésére költötték. Így aztán nem valószínű, hogy belátható időn belül Csornán új játszóterek épülnek a régiek helyett. Ez derül ki Papp Imre szavaiból is.

A balesetek ellen

– Nem az a célunk, hogy a nem megfelelő minősítésű játszótereket felszámoljuk – jelentette ki. – A balesetveszélyes eszközöket megszüntetjük, mert az önkormányzat nem vállalhatja, hogy felelőse legyen egy esetleges balesetnek. A gazdaságosan javítható és a gazdaságosan nem javítható eszközöket pedig szeretnénk olyan állapotba hozni, hogy azok biztonságosan szolgálják a gyerekeket. A kivitelezésre árajánlatokat kértünk.
A balesetveszélyesnek minősített eszközök bontását az elmúlt hétvégén elvégezték.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hófehér hintó nászajándékba

Szűcs Adorján bognármester a szerszámok, szekerek mellett eddig mintegy ötven hintót készített. Tovább olvasom