Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Tizenhatmilliárd a megyére, további négy a Rábaközre

Infrastruktúra, termálturizmus és a települések tőkevonzó képességének növelése. Leginkább ezekről beszéltek a szerdai, beledi településfejlesztési konferencia résztvevői.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) szerdai beledi ülése kiemelt témái a 2014 és 2020 közötti időszak európai uniós fejlesztési programjainak önkormányzati vonatkozásai voltak. Lapunknak Székely Imre vezető főtanácsos, a megyei önkormányzati hivatal fejlesztési referense elmondta: a területfejlesztéssel foglalkozó megyei közgyűlés – a helyi önkormányzatok elképzelései mentén – készíti a területfejlesztési programot, melynek megyei és kistérségi (járási) elemei is vannak.

– Az előttünk álló, 2014–2020-as pályázati ciklusban várhatóan 16,8 milliárd forintot kap a megye. A Kapuvári és Csornai kistérségnek (járásoknak) 1,8 és 2,3 milliárd forint jut az említett 16,8 milliárdon felül – mondta a főtanácsos. Hangsúlyozta, a kormány terveivel összhangban ezen források felhasználásának előterében az infrastrukturális és munkahelyteremtő fejlesztések állnak. Ezek között előnyt élveznek a már megkezdett programok: így az M85-ös, M86-os utak, a GYSEV Sopron és Győr közti második vasúti pályájának megépítése vagy többek közt a négy számjegyű utak fejlesztése is. Székely Imre elmondta, a területfejlesztésben szerepet kaphat a Rábaköz turisztikai programja, melyben a Rába mint turisztikai célpont vagy a kerékpáros turizmus is fejlesztési forrásokhoz juthat.

Kóczán Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke a Kisalföldnek megerősítette: ezen infrastrukturális programok mellett nagy szerepet kaphat az épülő M86-os út tőkevonzó képessége, mely éppen a fórum helyszínén, Beledben koncentrálódhat.

– A dél-rábaközi kisvárosnak fontos a munkahelyteremtés, melyhez ezen pályázatok megfelelő lökést adhatnak – mondta az alelnök. A Rábaköz programjai közt mindenképpen a támogatottak listáján lesz a csornai vagy kapuvári termálturisztikai fejlesztés is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határon túli barátság ˝állandó meghívóval˝

Dénesfa önkormányzata régóta ápol jó kapcsolatot az erdélyi Harasztkerékkel. Tovább olvasom