Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 33°C Még több cikk.

Tizenhat lakás jelzálogjoggal

Amíg korábban ipari területként kívánták hasznosítani tulajdonosai az egykori csornai határőrlaktanyát, addig ma már – legalábbis az önkormányzat vezetői szerint – inkább kereskedelmi, szolgáltató- és lakóterületként veszik számításba.
Sorompós kapu: Vajon bejuthat-e majd tulajdonosként az önkormányzat?
A csornai önkormányzat szívesen szerezne tulajdonrészt a volt határőrlaktanyában. Az elképzelés megvalósítása érdekében tárgyalni kell a jelenlegi tulajdonosokkal és az állammal. A részletekről Papp József polgármestert kérdeztük.

Két határidő

– A javaslatom abból indult ki, hogy amikor megvásárolták a laktanyát, az állam eladóként elengedte a vételár felét, amelyet munkahelyteremtő támogatásnak tekintett. De a tulajdonosnak el kell számolnia az államnak, hogy szabott határidőkre létrehozott-e itt annyi munkahelyet, amennyit a szerződésben vállalt. Az egyik határidő tavaly december 31-én lejárt, s a másik szerint a jövő év végére kétszáz új munkahely létesítését kellene bizonyítani.

Új koncepcióval

Papp József elmondta: azt látják, hogy reagálva az önkormányzat terveire – egyrészt a Vilmos Parki Egészségturisztikai Központra, másrészt a Báránytilos lakóterületté fejlesztésére – a tulajdonos is át akarja alakítani a laktanya hasznosításának koncepcióját. Már nem iparterület, hanem inkább kereskedelmi, szolgáltató- és lakóterület kialakítását helyezi előtérbe. Így nem feltétlenül tudja a vállalt munkahelyteremtő kötelezettségeket betartani.

Életbe lép a zálogjog

Az állam a támogatást jelzáloggal biztosítja, melynek értéke még több mint hatvanmillió forint.
– Azt javasoltam a képviselő-testületnek, bízzon meg, hogy tárgyaljak a laktanya tulajdonosaival arról, módosították-e a hasznosítási elképzeléseiket – folytatta a város vezetője. – Ha igen, akkor jelentsék be, hogy az eredeti feltételeket nem kívánják teljesíteni, tehát életbe lép a bejegyzett jelzálog. Az államot pedig azért kell megkeresni, hogy a jelzálogot engedményezzék az önkormányzatra, s így a város annak mértékéig juthasson tulajdonhoz a laktanyában. Örültem, hogy a testület egyhangúlag fogadta el a javaslatomat.

A polgármester szerint így az önkormányzat úgy jutna tulajdonhoz, hogy nem károsítaná meg az államot. Ám a laktanya tulajdonosának munkáját sem akarják akadályozni. Ugyanakkor Papp József azt is elmondta: a Belügyminisztériumba beadtak egy pályázatot tizenhat lakás megvásárlására a laktanya területén kialakítandók közül. Ez nem kerülne pénzébe az önkormányzatnak, hisz a jelzálognak a felét sem érné el a pályázathoz szükséges saját rész.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem emelik az iparűzési adó mértékét

Elfogadták a jövő évi költségvetés koncepcióját és kiválasztották a számlavezető pénzintézetet a… Tovább olvasom