Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Tizenhat fogyasztó százezres tartozásokkal

A lakossági fogyasztók állami támogatásával lehet gazdaságos a Kapuvári Hőszolgáltató Kft. működtetése.

A tavalyi pénzügyi mérleggel és a 2013-as üzleti tervvel állt a képviselő-testület elé a Kapuvári Hőszolgáltató Kft. régi-új ügyvezető igazgatója. Pászli Tibort május elejétől újra kinevezték a száz százalékban önkormányzati tulajdonú cég élére határozatlan időre.

Az ügyvezető beszámolójában hangsúlyozta, a tavalyi, százmilliós beruházással a cég harmincéves elmaradást pótolt be, ám a hosszú távú zavartalan működtetés további beruházás nélkül kérdéses.

– A vezetékhálózat, a hőelosztók és a lakossági mérők után a kazánházak mielőbbi fejlesztése lenne teljesen időszerű – mondta az ügyvezető. További veszélyforrás az, hogy a városi távhőrendszer négy kazánházból üzemel, melyek műszaki színvonala messze elmarad a kívánatostól.

– Költségben nem, de az üzemeltetés szempontjából mindenképpen az lenne az üdvös, hogy egy kazánházból lássuk el a városi távhőrendszert – fogalmazta meg a célt Pászli Tibor a testület elé került beszámolóban.
A fejlesztések irányára az ügyvezető további lehetőségeket is felvázolt. – További lehetőség lenne a jelenleginél jobb kazánok beszerzése, ám az olcsósága mellett ez a megoldás további bizonytalansági tényezőket is tartalmazhat – mondta a Kapuvári Hőszolgáltató Kft. ügyvezetője. Kiemelte, vélhetően egy negyedik megoldás érvényesül napjainkban, hiszen a szükséges fejlesztésekhez a pénzt csak pályázatokból lehet előteremteni.

– Úgy tűnik, vállalnunk kell ezzel a rendszerrel még egy fűtési szezont. Ám közben akár egy azonnali kazáncsere is szükségessé válhat – mondta Pászli Tibor, aki 2013-ban nem lát már pályázati forrásokat e célra. Ebben az esetben azonban a fenntartó önkormányzatnak saját erejére kell támaszkodni az esetlegesen felmerülő költségeknél.

– A távhő esetében további önköltségcsökkentésre már nem látok lehetőséget. Cégünk a működés végső határáig elment többek közt azzal is, hogy a szükséges alkalmazottak számát jobbára a minimális alá csökkentettük – tette hozzá az ügyvezető. A kft. elmúlt pénzügyi éve még negatív, ám az idei évben lehetőség van a gazdaságos működtetésre.
– Erre azonban csak a lakossági fogyasztók állami támogatásával van lehetőség. A közületek, intézmények fűtésdíjában újabb árképzést kell érvényesítenünk – fogalmazott az ügyvezető. Hozzátette, az állami támogatásra az idei tízszázalékos rezsicsökkentés miatt is szükség van. Egy újabb, hasonló kormányintézkedés ugyancsak többlettámogatást feltételez.

Az önkormányzati cég pénzügyi helyzetének szinten tartásához természetesen elengedhetetlen a tulajdonos önkormányzat segítsége is. Ám emellett nagy lakossági kintlevőségeket cipelnek. A távhőért tartozók között 16 olyan ügyfél is van, akinek adóssága mára meghaladja a 100 ezer forintot.
 

Olvasóink írták

  • 1. oxana 2013. június 04. 12:17
    „"... az állami támogatásra az idei tízszázalékos rezsicsökkentés miatt is szükség van". Találós kérdés: honnan veszi az állam a támogatásra szánt pénzt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pünkösdi lovas király

A Kapuvári Lóbarátok Köre Egyesület az idén, immár harmadszor tartotta hagyományos „Pünkösdi… Tovább olvasom