Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Tizenhárom év után elölről kezdik

Bősárkány - Közel másfél évtized után az eredeti tervhez visszatérve készül a csatornázásra a bősárkányi önkormányzat. Most – megint – a csornai tisztítóműhöz csatlakoznának, ha megkapnák végre a támogatást. Eddig öt sikertelen pályázatuk volt.
Tizenhárom éve küzdenek a bősárkányiak azért, hogy legyen szennyvízcsatornájuk. A közel másfél évtizedes küszködés után most ott tartanak, mint ahol 1996-ban elkezdték. Nem rajtuk múlt a siker: pályázatukat ötször dobták vissza. A legújabb tervek szerint a csornai tisztítóhoz csatlakozna a Hanság menti község.

A Kisalföldnek Szalay Imre polgármester sorolta fel a „csatornaügy" jelentősebb állomásait.

– 1996-ban kezdődött Csorna és Farád beruházása, melyhez mi is csatlakozni szerettünk volna – kezdte a településvezető. – Az akkori jogszabályok azonban ezt nem tették lehetővé. Csalódottak voltunk, de előttünk álltak más, fontos fejlesztések, mint a földgázberuházás és a tornacsarnok építése. Ezeket 1999-re végeztük el. Ekkor álltunk neki a csatornázás előkészítésének, nyolc másik tóközi településsel – Acsalag, Maglóca, Barbacs, Tárnokréti, Markotabödöge, Bezi, Fehértó, Győrsövényház – együttműködve. Erre a lépésre egyébként szintén az előírások köteleztek bennünket.

Először ugyancsak a csornai tisztítóhoz való csatlakozással számoltak, aztán az újabb elutasítás után önálló tisztító építésével. Elkészültek az engedélyes tervek, melyekben végül is az eredeti, a csornai telepet érintő változat szerepelt. 2001-re megszerezték a vízjogi létesítési engedélyt is. Ez azt jelentette, hogy minden megvolt a beruházáshoz, csak a pénz hiányzott. Pályáztak, vesztettek, és ez még négyszer, azaz összesen ötször történt meg. Minden esetben forráshiány miatt utasították el igényüket. Az idő múlt, a költségek emelkedtek. A 2001-es induláskor kétmilliárd forintról szóltak a tervek. Ám az utolsó pályázatban már ötmilliárdos projekt szerepelt.

Mindeközben 2002-ben megjelent egy kormányrendelet, mely szerint 2015-ig Bősárkányban is meg kell valósítani a szennyvízelvezetést. A nyolc kisközségben ez nem kötelező, így Bősárkány egyedül vágott neki a beruházásnak. Önálló tisztítóval rendelkező, 1,8 milliárdos terveik megvalósítására pályáztak, de nem nyertek.

Most megint csak a csornai tisztító mint fogadóállomás került szóba. A falu Csornával és Faráddal társulást hoz létre. A pályázat, melyen igénylik a forrást, kétfordulós. Első körben az előkészítés költségeire pályáztak, várhatóan három hónap múlva tudják meg az eredményt. A tervek közül a belterületre vonatkozókat használhatják, a tisztítóig azonban új nyomvonalat kell kijelölniük. A beruházás során felújítják a szennyvíztisztító telepet is. Így két legyet ütnek egy csapásra. Kiépülhet a csatorna, illetve korszerűbb lesz a tisztító. A költségeket is megosztva vállalják a települések. Mivel a telep felújításának határideje 2012, a bősárkányi csatornázás is elkészülhet addig. A költségekről Szalay Imre elmondta: a csatornázás nettó 520 millió forint lenne, a telep felújítására nettó 765 milliót kellene költeni. A bősárkányiaknak háztartásonként 200 ezer forintot kell majd fizetniük.

Az igény egyébként nagy, az első felmérések szerint is a háztartások 70 százaléka élne a lehetőséggel. A polgármester megjegyezte: a 13 éves küzdelem után most már szeretnének végre révbe érni. – Azóta toporgunk egy helyben, 1996 óta készültek újabb és újabb tervek és most mégis visszatérünk az eredeti elképzeléshez – tette hozzá. – Rengeteg időt, energiát elvett tőlünk, amit fordíthattunk volna más munkákra is. Ha 1996-ban jóváhagyták volna terveinket, már rég elfelejtettük volna a csatornázást. A folyamatos jogszabályváltozások azonban megkötötték a kezünket és nem volt más választásunk, mint követni az előírásokat. Most meg tucatnyi év után kitalálták, hogy mégis az a legjobb megoldás, amit az önkormányzat először is akart.

Az elmúlt tizenkét évben többkilónyi irat gyűlt össze csatornaügyben.
Szalay Imre bősárkányi polgármester sajnálja az elvesztegetett időt. Öt sikertelen pályázatuk volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képviselői sorvezető 2009-re

Kapuvár - A képviselő-testület legutóbbi ülésén fogadta el azt a munkatervet, melyben meghatározzák… Tovább olvasom