Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Tíz év lemaradást kell behozni

A mezőgazdaságból élők szerint megint mélyponton van az agrárium. Abban reménykednek, hogy sok évtizedes lemaradásukat tíz év alatt behozhatják az unión belül.
Szabó Zsolt édesapjával és testvérével Bágyogszováton kilencven hektár földet művel. Ezenkívül, mivel inkább az állattartásra állt rá a családi gazdaság, negyven hektár rétjük is van. Mindez kilencvennégy fejőstehén ellátására elegendő. Szabóék – gazdatársaikkal együtt – jelenleg a tavaszi munkákkal vannak elfoglalva, a kukoricavetésre készülnek, pillanatnyilag a talaj-előkészítés folyik.

Eső és meleg kellene

– A tavaszi árpa tűrhetően kikelt, abból hat és fél hektárt vetettünk, nemrég műtrágyáztuk a területet – mondta Szabó Zsolt, aki annak idején a mosonmagyaróvári egyetem elvégzése után döntött úgy, hogy önállóan kezd a gazdálkodáshoz. – Most eső kellene és meleg, mert enélkül nemigen akar a növény fejlődni. Pszi árpát nyolc hektárra tettünk, ám a felét sajnos ki kell tárcsázni, mert télen kifagyott, helyére megy a kukorica. A búzáink nagyon jónak mondhatók, szintén műtrágyáztuk a táblákat. Lucernánk is van még nagy területen, ami megint csak az állatok miatt szükséges.
– Most a kukoricára készülünk, ötvennyolc hektárt vetünk belőle, a földeket a napokban simítózzuk, kombinátorozzuk, és ha minden jól megy, akkor még a héten végzünk. Tavaly szerencsénk volt vele, mert időben elvetettük, csapadékot is kapott, így, mire jött a szárazság, már nem tudott benne kárt tenni.

Bérmunkában olcsóbb

Szabó Zsolt a kukoricát bérmunkában vetteti, mert számításai szerint így sokkal olcsóbb, mintha saját gépeit dolgoztatná.
– Van ugyan a munkára alkalmas gépünk, de az nem végez olyan kifogástalan munkát, mint az a modern masina, amelyikkel most dolgoztatunk – magyarázta a bágyogi gazda, aki szerint a mostani időjárás nem éppen kedvez a földből élőknek. Mint mondja, nagyon kellene már az eső és végre a jó idő.
– Nem kellene sok csapadék, mert a földjeink nagy része lapos fekvésű, de azért nem ártana havonta úgy tíz-tizenöt milliméter.
Szabóék a volt téesztelepen vásároltak meg annak idején egy istállót, jelenleg kilencvennégy fejőstehenük van, valamint vemhes és növendék üszők. A gazda legújabb beruházása a tejház felépítése.
– Állnak a falak, idén elkészítjük, nemcsak az előírások miatt, hanem mert kell a munkához. Igyekszünk mindent gépesíteni, hogy kiváltsuk a kézi munkát, mert így pontosabb, olcsóbb és könnyebb is az állattartás.

Optimizmusra nincs ok

Szabó Zsolt a jövőt is a mezőgazdaságban képzeli el, noha nem igazán optimistán néz a következő évek elé.
– Most nagyon lent van az agrárium. Elég, ha csak a disznósok gondjait említem. De ugyanígy vannak a tejtermelők is. Nem tisztázottak a piaci viszonyok, hiányzik az érdekképviselet és az állami támogatások sem megfelelőek – ismertette a gondokat. – Az uniós csatlakozással a közeli jövőben biztosan még több nehézség elé nézünk. Lehet, de legalábbis bízunk benne, hogy tíz év múlva talán jobb lesz.
„ A gond az, hogy iszonyatosan lemaradtunk az uniós vetélytársakhoz képest, azaz nem tíz év a hátrányunk, hanem sokkal több minden területen, annak ellenére, hogy a minőségben megelőzzük őket."
Szabó Zsolt hiányolja az információkat is, szerinte nem megfelelő a tájékoztatás sem.
– Vannak ugyan tanácskozások, melyekre összehívnak bennünket, de ezek nem érik el céljukat, mert nem arról szólnak, ami minket érdekelne.

Romlik a helyzet

Szabó Zsolt a mezőgazdaság rossz és egyre romló helyzetének bizonyításául felsorolt néhány adatot. Kilenc évvel ezelőtt vásárolt egy MTZ traktort 725 ezer forintért. Ennek mostani ára 3 millió 400 forint. A malmi I-es minőségű búzáért akkor 1050 forintot kapott, most 2400-at. A gázolaj kilenc éve ötven forintba került, ma már 210 forint. A vegyszer költsége 800 forint volt hektáronként. Ez mára elérte az 5000–6000 forintot. A műtrágya mázsájáért 500–600 forintot fizettek annak idején, napjainkban a 4000-et is elkérik a kereskedők.
„ Miközben a költségeink az évek alatt egyre nőttek, a felvásárlási árak csak alig változtak, már ha kellett egyáltalán a gazdálkodó terméke. Ilyen körülmények között nagyon nehéz talpon maradni."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemétdíj: a községházán fizetik

Dohognak a babótiak meg az osliak. A Rekultív Környezetvédelmi és Hulladékhasznosító Kft. ez idáig… Tovább olvasom