Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Titkolja a tojáspatkolás fortélyait

A Hortobágyon leste el a tojáspatkolás tudományát a kapuvári Vass László.

Az idős férfi titkolja a mesterség fortélyait, csak az unokáját avatja be a mesterfogásokba.

A Hortobágyon született és Győr-Moson-Sopron megyében katonáskodott a jelenleg Kapuváron élő Vass László. A 78 éves Laci bácsi szabadidejében tojásokat patkol.

– Alföldi gyerekként abban az időben az ország másik felére vittek bennünket katonának, így kerültem én is a soproni, a csornai, majd a tőzeggyármajori határőrlaktanyába – meséli Laci bácsi. A hortobágyi évek azonban egyre többször visszatérnek gondolataiban. Ahogy a Kisalföldnek elmesélte, ott, a síkságon tanulta meg – autodidakta módon – a patkolás mesterségét, kint a lovak között. Mesterlevelet azonban már itt a megyében, Csornán kapott.

– A lovak szeretete elkísért a katonasághoz is, nagyon sok katonalovat patkoltattak meg velem akkoriban. Napközben az üllő mellett, éjjel a határon álltam szolgálatban – mondta. A napjainkra igazi hobbivá váló tojáspatkolást is a hortobágyi pusztában tanulta meg egy Schmitt Pál nevű kitelepítettől. A tojáspatkolás a seregbe is elkísérte. Ahogy mesélte, szabadságért cserébe egynémely tisztnek is dekorált tojásokat. – Aztán mégsem engedtek haza – avatott be a következményekbe.
Apja szerint azonban a kovácsmesterségből nem lehetett megélni, ezért a fiatal Vass László traktorosnak állt, a négylábúakat négykerekűre cserélve.

Vass László szerint a tojáspatkolás igazi titok, csak az unokájának szeretné megtanítani a fortélyokat.
Vass László szerint a tojáspatkolás igazi titok, csak az unokájának szeretné megtanítani a fortélyokat.


– Az első fizetésemet, 1300 forintot meglátva apám ijedten szólt: fiam, tedd el azt a pénzt (akkoriban nagy pénznek számított), mert elvisz az ÁVO – szólt már nevetve a nehéz időkről Laci bácsi. A traktor nyergében maradva sem felejtette el szeretett szakmáját. Kapuváron is nagyon sok lótulajdonos áldotta a jó kezű patkolókovács tudományát. – Gyógykovácsnak is hívtak bennünket akkoriban, hiszen egy rossz munka nyomán elpusztulhatott a nagy értékű ló – mondta.

A lovakat napjainkban jobbára már hanyagolja, a tojáspatkolási tudományára azonban egyre többen igényt tartanak.

– Küldtem már az Alföldre, Győrbe és szerte a megyébe a tojásokból – mesélte Laci bácsi. Hangsúlyozta azonban: a tojáspatkolás mesterfogásait minden hozzáértő titkolja. – Annyit elárulhatok, hogy a tojás belső részét injekciós tűvel szedem ki és szegeket verek a tojáshéjba – avatott be egy kicsit a részletekbe. Ahogy elmondta, egy lovat gyorsabban meg szokott patkolni, mint egy tojást, melyekből egy nap alatt hármat-négyet tud elkészíteni.

– Egyre nagyobb divatja van a patkolt tojásnak, főleg húsvét táján – mondta. Hozzátette, hobbiját, amíg él, csinálja, még unokáját szeretné beavatni a tojáspatkolás titkaiba. – Arra már megtanítottam, hogy a módszert nem szabad elmondani senkinek – mondta Vass Laci bácsi.

Olvasóink írták

  • 1. árnyék 2011. augusztus 03. 11:30
    „A hitelesség kedvéért azért idekívánkozik, hogy a tojáspatkolás fortélyait az Öntésmajorban élt, Varga Gyula is ismerte, sőt tudomásom szerint adtak egymásnak szakmai tanácsokat is, ezzel kapcsolatban!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

86-os: útépítés gondokkal, féltett emlékművel

Sok hiba, félreértés jellemzi a 86-os főút felújítását Bősárkányban. Tovább olvasom