Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Tisztább lesz a Rába? A bőrgyár új szűrőt vet be

A folyót évek óta leginkább szennyező ausztriai bőrgyárak egy új, magasabb szintű tisztítást biztosító szűrőt építenek be rövid időn belül. Elsőként a Boxmark cég feldbachi gyárában kezdték el megépíteni a berendezést, a szűrő július elején elvileg üzemkész - a beruházás közel 2 millió euróba került.


Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter kedden este megbeszélést folytatott Nikolaus Berlakovich osztrák kollégájával.

A miniszterek áttekintették a Rába akcióprogrammal kapcsolatos teendőket is. Az akcióprogram része, hogy a folyót leginkább szennyező ausztriai bőrgyárak egy új, magasabb szintű tisztítást biztosító szűrőt építenek be. Elsőként a Boxmark cég feldbachi gyárában kezdték el megépíteni a berendezést, a szűrő július elején kezdhet el üzemelni, a beruházás közel 2 millió euróba került.

Így csökkenhet a folyó habzása 

A Boxmark feldbachi bőrgyárában a meglévő biológiai szennyvíztisztítót egy újabb tisztítási fokozattal egészítették ki. Az új szűrőberendezés a flotációs (kicsapató) egység és az aktívszén-szűrő segítségével a biológiai úton megtisztított szennyvízből nagy hatékonysággal eltávolítja a habzást okozó felületaktív anyagokat, amelyek a gyártás során kerülnek a vízbe. (Ilyen felületaktív anyag a naftalin-szulfonát is, ennek használatát azonban már döntő részben környezetkímélőbb anyagokkal váltottak ki.)

Az új szűrőberendezés üzemelésével tehát kevesebb habzást okozó felületaktív anyag kerül majd a bőrgyárból elfolyó tisztított szennyvízbe, és ezzel csökken a Rába habzása is. A harmadfokú tisztítási szűrőberendezésen az utolsó simításokat végzik, a tervek szerint a próbaüzem július elsejével indul. Szabó Imre elmondta: a magyar fél ragaszkodik a Rába vízminőségének javítását célzó akcióprogramban rögzített feladatok – így valamennyi bőrgyári szűrőberendezés megépítésének – maradéktalan végrehajtásához.

A sokat támadott hulladékégető

A heiligenkreuzi hulladékégető kapcsán elhangzott: a független osztrák Környezetvédelmi Szenátus még vizsgálja az égetőmű engedélyezéséről szóló burgenlandi hatósági döntéséhez benyújtott magyar fellebbezéseket, melyet többek között az Őrségi Nemzeti Park, Szentgotthárd Önkormányzata, számos helyi lakos és civil szervezet kezdeményezett.

Szabó Imre kijelentette: a környezetvédelmi tárca továbbra is minden segítséget megad annak érdekében, hogy a szentgotthárdiak érvényt szerezhessenek érdekeiknek, és a szövetségi kormány közvetítő szerepét kérte annak érdekében, hogy az égetőmű az országhatártól távolabb épüljön meg.

A génmódosított kukoricafajta

A megbeszélésen Szabó Imre felvetette a génmódosított termények engedélyezésével kapcsolatos uniós eljárásrend mielőbbi módosítását. Mint ismeretes, az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa március 2-án a MON810 génmódosított kukoricafajta köztermesztésére vonatkozó magyar kereskedelmi és termesztési tilalom fenntartása mellett foglalt állást, így hazánk továbbra is mentes maradhatott a génmódosított terményektől.

Az unió környezetvédelmi miniszterei is kinyilvánították, hogy a kockázatértékelési eljárást sokkal alaposabban és regionális alapon kell elvégezni. Szabó Imre szorgalmazta a GMO engedélyezési rendszer mielőbbi megreformálását, hiszen magyar álláspont szerint a kockázatértékelést sokkal szigorúbb előírások szerint kell elvégezni a hosszú távú hatások figyelembe vételével.

A nemzetközi klímatárgyalások kapcsán a magyar miniszter kifejtette: kulcsfontosságúnak tartja, hogy a fejlett államok további kibocsátás-csökkentésről a Kiotói Jegyzőkönyv égisze alatt készülő egyezség csak az új globális megállapodással összhangban szülessen meg.

Olvasóink írták

  • 2. véleményformáló 2009. június 24. 16:47
    „Ennek a hírnek személy szerint nagyon örülök , hiszen a Rába tisztasága a környezetünk tisztaságát is jelenti egyben . Sajnos a mai napokban egyre jobban megingott valamennyi politikusban a bizalma a hétköznapi embereknek . Mind a társadalmi elszegényedés, mind pedig a szinte óránként változó törvényjavaslataik miatt . Kicsi bizalom azért van , de az nagyon csekély , és abban a csekély bizalomban most talán benne rejlik ez - az intézkedés , ami a gyár tényleges környezetvédelemért való ténykedését illeti.Remélni lehet , hogy aztán nem csak ígéret lesz - mert abból már kaptunk hideget és meleget is egyaránt - hanem tényleges tett is megvalósul a jelzett időpontig.”
  • 1. Primax 2009. június 24. 15:53
    „Bevette ? ! ? ! ?
    Nemá...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matekpéldák helyett is rózsákat rajzolt

Páli - Nem tartja magát művésznek, képeit magában hordozza, melyek egyszer csak előbújnak. Módos… Tovább olvasom