Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

Tipikus, a maga karakterét építő kisváros

Csornán a Szent István téren a Kmety-szobornál emlékeztek meg az 1849. június 13-án lezajlott Kmety György vezette győztes csornai csata 157. évfordulójáról.
Csornán péntek délután a Szent István téren a Kmety-szobornál emlékeztek meg az 1849. június 13-án lezajlott Kmety György vezette győztes csornai csata 157. évfordulójáról, ahol Kovács Tamás, a Kmety Társaság elnöke mondott beszédet. Egyebek mellett kifejtette: történelmünket ismerni és nagyjainkat tisztelni nem üres frázisok, szólamok hangoztatásával, jelképek viselésével lehet.

Naponta bizonyíthatjuk, hogy cselekedeteinkkel, létünk egészével a bennünket körülölelő közösséget, a magyar hazát szolgáljuk. Beszélt arról is, hogy ma a mindennapjainkat körülvevő közönnyel és az egymás ellen fordulás átkos veszélyével kell szinte szüntelenül megküzdeni.

A II. Rákóczi Ferenc Katolikus Közoktatási Központ tanulói interaktív játék keretében idézték fel a csornai csata eseményeit. S ez alkalommal adták át a Szülőföldünk Egyesület Honismereti pályázatán nyert díjakat a különböző csapatoknak is.

Szabó Miklós, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntő szavak kíséretében átadta Papp József polgármesternek a megyezászlót és az oklevelet, majd megkoszorúzták a legendás honvéd tábornok, Kmety György szobrát.

Az ünnepség a Premontrei parkban folytatódott a 35 éves város köszöntésével. Elsőként a házigazda polgármester, Papp József beszélt, aki többek között azt mondta, hogy a 35 éves jubileum nem egy leltár, nem számba venni akarják, hogy mi történt, mi az, amit elvégeztek, hanem a hétvégére olyan rendezvényeket szerveztek, melyek reményeik szerint összehozzák a csornaiakat.

Ezután Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter szólt az egybegyűltekhez, boldog 35. születésnapot kívánva mindenkinek. Mint fogalmazott, Csorna az elmúlt 35 évben úgy tudott fejlődni, változni, hogy eközben tipikus, a maga karakterét építő nyugat-magyarországi kisváros tudott lenni. Ez a recept az európai Magyarország számára is, hogy megőrizzük azt, akik vagyunk és váljunk teljesen európaivá. Végezetül átadta Papp Józsefnek a kormány elismerő oklevelét Csorna várossá nyilvánításának 35. évfordulója alkalmából.

Üdvözölték a jubilálókat a holland és német testvérvárosok polgármesterei is, a heumeni Jan Van Zomeren és a sinzingi Franz Xaver Wiesner. Az ünnepségen fellépett a Széchenyi-iskola népdalköre, A II. Rákóczi Ferenc Katolikus Közoktatási Központ vonószenekara és fúvószenekara, a Csiribiri együttes, a csornai Gitársuli tanulói és a Genius Alapfokú Művészeti Iskola tanulói.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angliában jártak a csornai iskolások

Két napon keresztül lengyel, angol, német, spanyol és magyar sajátos nevelési igényű gyermekek… Tovább olvasom