Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Tilos a fürdés a bősárkányi tóban

Átmenetileg nem fogadja a fürdőzni vágyókat a bősárkányi Szávíz vízicentrum. A strandot hétvégén zárták be, mivel a vendégek közül néhányan viszketésre, kiütésekre panaszkodtak. Szakemberek vizsgálják a panaszok okait.
Egyedül a strandon: Brósz Miklós úszómester nem tart fertőzéstől, a hétvége óta is fogyasztja a tó vizét.
Bezárták a Szávíz vízicentrum bősárkányi tavát. A tavaly megnyílt strand – mely hamar népszerű lett a környékbeliek körében – üzemeltetői azért döntöttek így, mert vasárnap a fürdőzők közül néhányan viszketésre, bőrkiütésre, allergiás tünetekre panaszkodtak.

– Körülbelül ezer vendégünk volt vasárnap, közülük néhányan panaszkodtak a kiütésekre, tudomásom szerint azonban csak kilencen fordultak orvoshoz.

Azonnal értesítettük a hatóságokat, és mintavételt kértünk. Ezzel párhuzamosan természetesen a strandot is bezártuk – mondta el érdeklődésünkre Kurcsics László tulajdonos. – Az okokról egyelőre nem tudok mit mondani, mivel még nem ismerjük a szakvizsgálatok eredményét, de azt tudjuk, hogy a víznek nincs baja, a minősége ma is kiváló. Magam például ivóvízként is fogyasztom, a hétvége óta is.

Nem kezelik vegyszerrel

Kurcsics László arról is tájékoztatott, hogy a víz természetes állapotában kerül a mederbe, semmilyen vegyszerrel nem kezelik, a kút, mely táplálja, folyamatosan működik, áteresztő rendszerű. Az újbóli nyitás a vizsgálatok eredményétől függ.

„ Bármilyen eredmény is születik, mi megteszünk mindent, hogy megakadályozzuk az újabb problémákat. Reményeim szerint néhány napon belül sikerül mindent tisztázni, és mielőbb újra megnyithatjuk kapuinkat és a tavat a fürdőzni vágyók előtt."

Kurcsics László elmondta: kérték, hogy az ÁNTSZ-en kívül a környezetvédelmi felügyelőség is vizsgálja meg a növényzetet, és hogy mi okozhatta az allergiás jellegű panaszokat. Ennek eredménye is a hétvégére várható.

Paller Judit megyei tiszti főorvos érdeklődésünkre a vizsgálatok eredményéről még nem tudott beszámolni, mert azok várhatóan csak pénteken lesznek készen.

– Az elmúlt hétvégén telefonon kaptuk a jelzést Bősárkányból, illetve az ottani háziorvos kolléga is arról tájékoztatott, hogy többen is megjelentek nála a tóban fürdőzők közül, akik hasonló kiütésekre panaszkodtak. Tömeges megbetegedés nincsen, de az ilyenkor szokásos intézkedéseket mindenképpen meg kellett tenni. Csornai munkatársaink mintát vettek a vízből, melyet mikrobiológiai és biológiai vizsgálatoknak vetünk alá. Olyan allergizáló tényezőt keresünk, ami oka lehet a tüneteknek, eredménnyel várhatóan pénteken tudunk szolgálni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hadifogság után is időskori jó kedéllyel

Miközben rétestésztát nyújt, régi emlékeket idéz a fiatalkorról, a hadifogságról, a téeszről, a… Tovább olvasom