Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Testvértelepülések, leginkább Erdélyből

A rábaközi falvak keresik a kapcsolatot a határon túli településekkel. Szinte valamennyi községnek van már „testvére". Népszerűek az erdélyi községek, velük „tündéri szálak" kötik össze a rábaközieket.

A Rábaközben szinte valamennyi községnek van testvértelepülése. Jellemző, hogy erdélyi kapcsolatokat keresnek az önkormányzatok. Ahol tudják, segítik is a határon túli magyarokat. Iskolai felszerelésekkel, könyvekkel, számítógépekkel.

Mihályinak az erdélyi Harasztkerékkel, Edvének Nyárádszentbenedekkel, Vásárosfalunak Székelyvajával, Sopronnémetinek Szövérddel, Sobornak Torockószentgyörggyel van kapcsolata. A dénesfai tűzoltók régi autója például szintén Erdélybe került, Harasztkerékre.

És hogy miért is népszerűek az erdélyi falvak a rábaköziek körében, arra Mesterházy József fogalmazta meg a választ: „Erdély az a hely, ahol a magyarságtudatot lehet megtanulni. Az anyaországi magyarokat az Arany János-i »tündéri szálak« kötik és csábítják vissza Erdélyhez" – mondta a Kisalföldnek Enese polgármestere. Községének Csíkszentmihállyal, a felvidéki Bőssel és az osztrák St. Stefannal van testvérkapcsolata.

– A bősiekkel aktív az együttműködés, évente többször, önkormányzati és sportrendezvényeken találkozunk. Erdélyi barátainkkal évente egyszer jövünk össze, a St. Stefan-i kapcsolatunk egy kicsit lazult az utóbbi időben. Erdély azért is népszerű, mert különleges hangulata van egy-egy utazásnak. Azon túl, hogy nagyon szép a táj, barátságosak az ottani magyarok, felemelő például ott énekelni Himnuszunkat – tette hozzá Mesterházy József.

Beled és az erdélyi Ákosfalva kapcsolata évek óta jól működik. Ennek is köszönhető, hogy a szomszédos Edve és Vásárosfalu önkormányzatai is testvértelepülésre találtak Erdélyben. Rendszeresen találkoznak, bemutatják egymásnak kulturális, természeti értékeiket. Tompáné Balogh Mária szerint az önkormányzatnak ma már nem is kell szervezni az együttműködést. A települések civil szervezetei, intézményei ugyanis „teszik a dolgukat". Tavaly az erdélyi gyerekek látogattak a Dél-Rábaközbe, idén július végén az anyaországi fiatalok utaznak Ákosfalvára. Nem mennek üres kézzel most sem. Elsősorban az ottani iskolában használható ajándékokat visznek magukkal. A beledi önkormányzat költségvetésében a kapcsolat ápolására 300 ezer forintot különítettek el.

Természetesen az erdélyiek is ahol tudnak, segítenek. Az ő ajándékuk például Vásárosfalu székely kapuja, de a beledi temető nemrégiben felállított haranglába is az ákosfalvi mesterek keze munkáját dicséri.

Győrsövényház a szlovákiai Tejfaluval ápol testvéri kapcsolatot. Évente háromszor-négyszer találkoznak különböző rendezvényeken. Hokstok Imre polgármestertől megtudtuk: leginkább a tűzoltó-egyesületen keresztül tartják a kapcsolatot. Ezenkívül voltak olyan pályázataik is, amelyek kapcsán a falvak egymásnak adtak támogató nyilatkozatot. Az elbírálásnál jött jól a dokumentum.

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alakítsd Európát!

Az Európai Parlament és az Európai Fiatal Újságírók Szövetsége közös szervezésében Brüsszel adott… Tovább olvasom