Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Tervekben elköltött 50 milliárd

Optimális esetben 2004 és 2010 között 50 milliárd forintos fejlesztési program is megvalósulhat Csornán. Ez leginkább attól függ, hogy sikeresek lesznek-e a pályázatok.
Csorna képviselő-testülete jú- niusi ülésén fogadta el a város „Európa-tervét", amely 2004 és 2010 közötti településfejlesztési terv is egyben. Papp József polgár mester elmondta: ebben nemcsak a ciklus meghatározott önkor mányzati feladatait, hanem azokat a fejlesztéseket is összegezték, ame lyek állami beruházásban vagy be fektetői szerepvállalással valósul nak meg.

Ez optimális esetben ötvenmilliárdnyi fejlesztés is lehet. A legnagyobb részösszege a 85-ös és 86-os főutak 2005–2007 között állami forrásból megépítendő elkerülő szakaszának költsége; tizenkilencmilliárd forint. A tervnek része az ipari park fejlesztése félmilliárdért.

Intézményfelújítások

Megfogalmazták az „Európa-tervben" az intézményfelújítások tervezett költségeit is; így a Hunyadi-gimnázium már elnyert címzett támogatását. Készülnek a Széchenyi-iskola felújítására is. Ennek keretösszege 242 milliós. Tervezik a Kossuth Lajos Szakiskola, a művelődési központ felújítását és beadták a zeneiskola – volt községháza – épületének rekonstrukciójára a pályázatot a SAPARD-programra. Évi ötvenmillióval került be a tervbe a belterületi úthálózat fejlesztése. A Báránytilos lakóterületté fejlesztésére – amire a polgármester szerint égető szüksége van a városnak, hisz ma már nincs eladható építési telek Csornán – 700 millió forintot remélnek.

Egymilliárdos Vilmos park

– Természetesen a Vilmos parki projekt összege is szerepel az Európa-tervben – mondta Papp József. – A képviselő-testület döntése alapján benyújtottuk a Nemzeti Fejlesztési Tervben meghirdetett Regionális Operatív Program (ROP) városrehabilitációs pályázatot. Ez 1,1 milliárd forintos projekt, melyben a kivitelezési költség 962 millió forint, a többi tervezési, szakértői, projektirányítási, könyvvizsgálói és egyéb járulékos díj. A 962 millióból a régi téglagyári bányagödör helyén olyan területet szándékozunk létrehozni, ahol majd a létesítmények – a fürdő, a szálloda, az egészségturisztikai központ, az idősek háza – épülnek. Jelentős összeget emészt fel a több mint két kilométeres zárt rendszerű csapadékvíz-elvezetés a pálmajori csatornába. Ezzel nemcsak a Vilmos park, hanem az egész város hosszú ideje húzódó problémáit is meg tudjuk oldani.

A Toldi utca teljes felújítása szintén a projekt része. Csakúgy mint a 85-ös főúton, a Botond utcánál körforgalom kiépítése, a Vilmos parki tó bővítése és végleges kialakítása, a leendő létesítmények helyének feltöltése, a hévízkút fúrása, a belső közlekedési utak, parkolók megépítése, parkok kialakítása, a közművezetékek elhelyezése. Vizsgáljuk a távhő, a vezetékes gáz, illetve a meleg víz fűtési célú hasznosításának lehetőségeit is a létesítményekben.

Gyorsított eljárással

Papp József közölte, mivel július elsején sikerült beadniuk a pályázatot, várhatóan az elbírálás gyorsított lesz. Így az őszre már kiderül, hogy nyertek-e a pályázaton. Ha igen, akkor 2005-ben elkezdődhet az 1,1 milliárdos beruházás. Ezt a projektet 2005. december 31-ig szeretnék befejezni. Ezért az idei év második felében és jövőre megszervezik azt a befektetőcsoportot, amely a létesítményeket megvalósítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biró Péter szerencsés zuhanása

Az Országos Erdészeti Egyesület közgyűlése előtt a kapuvári polgármester mellélépett a színpadnak, s… Tovább olvasom