Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Tervek az alsó Rába vízpótlására

A Rába menti települések mindannyian támogatják azokat a terveket, amelyek az alsó Rába-szakasz vízpótlásával kapcsolatosak. Egyedül a magas költségek miatt borúlátóak.
Az Árpás és Ikrény közötti települések önkormányzatai nemrégiben megbízták a Hullámvonal kft.-t, hogy a folyó ezen szakaszára tanulmánytervet készítsen a vízgazdálkodás fejlesztési lehetőségeiről. Dunai Ferenc, a cég ügyvezető igazgatója az elmúlt héten a gesztorközségben, Árpáson tájékoztatta az érintett polgármestereket.

Négy megoldást találtak

Amint arról szombati számunkban beszámoltunk (A Keszeg-érből pótolnák a Rába vizét – Kisalföld, szeptember 25., 8. oldal), a szakemberek négy megoldást találtak az alsó Rába-szakasz vízpótlására: valamennyiben a Keszeg-ér játszana főszerepet. A csatorna medréből pótolnák a vizet, különböző útvonalakon juttatva a térségbe.

A kivitelezés több milliárd forintba kerülne, amelyhez uniós forrásokat szeretnének igénybe venni. A megvalósulás után az ígéretek szerint a folyóparti települések sokkal több lehetőséghez jutnának.
Takács Csaba bágyogszováti polgármester is úgy látja, ha a tervek megvalósulnak, a térség csak nyerhet.

– Éppen a projekt nagysága miatt azonban tíz-tizenöt éves távlatokról van szó – jegyezte meg Takács Csaba. – Komplexen kezeli az egész Rába mente vízgazdálkodási problémáját és több ütemben nyújt megoldást. Számomra az az elképzelés szimpatikus, mely szerint Páli mellett táplálnák a Megág-eret és abból nyernénk legelőbb vizet. Ha valóra válnak az elképzelések, akkor tényleg több lehetősége lenne a Rába menti falvaknak.

Például a hagyományos gazdálkodás felélesztése vagy a vizes élőhelyek visszaállítása akár turisztikai látványosság is lehet. Sok múlik persze a finanszírozáson is, az már most egyértelmű, hogy az önkormányzatok sem most, sem a jövőben nem lesznek képesek erre fordítani. Bízom az uniós forrásokban, és mivel a projekt tényleg nagyobb térséget ölel fel, talán esélyesebbek is vagyunk.

Látványos dolgok születhetnének

A bodonhelyiek is nagyon várják már, hogy végre meginduljon a fejlődés vagy legalábbis változzon a helyzet. Kenesei Ferenc polgármester azt mondja, hogy a Fábián-tó, illetve a Rába holtágai által nyújtott lehetőségeket tudnák kihasználni.

– A vízszintemelkedést a Kepes–Lesvári csatornán keresztül lehetne rendbe tenni – vázolta az elképzeléseket Kenesei Ferenc. – A falu határában található üdülőterület szempontjából is áldásos lenne, ha valami elindulna a térségben. Nagyon bízom az élőhely-rekonstrukcióban. Bodonhelyen is van olyan határrész, ahol ez megvalósítható, ami szintén nagy előrelépés lehet.

Ez persze nagy falat mindannyiunk részére, szükség van a különböző engedélyekre, vízügyi véleményekre és természetesen pénzre is. A szakemberek tízéves időszakról és milliárdokról beszéltek, de azt hiszem, már százmillió forintból is látványos dolgokat lehetne megvalósítani, és remélem, nagyon sokat sem kell már várni.

Rábasebes szintén érintett a tervekben, hiszen a falu mellett húzódik a Vág–Sárdos-ér–Megág-csatorna és olyan árterületekkel is rendelkeznek, amelyek alkalmasak az újravizesítésre.

Egyedül a nagy pénzek riasztóak

– Testületi ülésen már ismertették velünk az elképzeléseket és a képviselőtársaim is támogatták a szakembereket, egyedül a nagy költségek riasztók – fogalmazott Mizser Edit polgármester. – Nyilván a falu fejlődését is meghatározná a beruházás, várjuk, hogy mielőbb biztosítsák az anyagi fedezetet és megkezdődhessen a kivitelezés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hárommilliomodik látogató

Egy csornai fiatalasszony volt a hárommilliomodik látogató Ópusztaszeren. Az ajándékok között egy… Tovább olvasom