Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Térségfejlesztés kétszáznyolcvanmillióból

A térség fejlesztéséhez vár ötleteket a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület. Várhatóan nyáron lehet már pályázni a LEADER-forrásokra, összesen 280 millió forintra.

Várhatóan júniustól lehet ismét pályázni a LEADER-forrásokra. 280 millió forint áll rendelkezésre a térségben, melyből 166 milliót gazdaságfejlesztésre kell fordítani. A Rábaközi Vidékfejlesztési Egyesület ötleteket és igényeket vár a pályázóktól: milyen projektekkel, pályázatokkal lehetne a Rábaközt fejleszteni.

A Kisalföld is ennek járt utána. Ángyán Csilla csornai fazekas, népi iparművész eszközbeszerzésre pályázna. Korábban is szerette volna már igényét benyújtani, de nem volt rá lehetősége.

Ángyán Csilla népi iparművész fazekasműhelyében a kemencét szeretné gazdaságosabbra cserélni.
Ángyán Csilla népi iparművész fazekasműhelyében a kemencét szeretné gazdaságosabbra cserélni.

– Problémának látom, hogy a magamfajta kisvállalkozót egy kalap alá veszik a nagyobb, több alkalmazottat foglalkoztató cégekkel – mondta el Ángyán Csilla, miben kellene változtatni. – Eddig én különböző okok miatt rendre kimaradtam a pályázók köréből. Vagy azért, mert Csornán dolgozom és tízezer lakosnál nagyobb város, vagy mert túl kicsi összeget igényeltem volna. Nekem ugyanis nem több tízmilliós beruházáshoz kell támogatás. Jóval kisebb tételről lenne szó és azt hiszem, velem együtt sokan vannak hasonló helyzetben. Bízom benne, hogy a vidékfejlesztési egyesületnél építenek a beérkező javaslatokra és azoknak megfelelően írják ki a pályázatokat. A fejlesztésre az én kis műhelyemben is szükség lenne, különben a vállalkozás léte kerülhet veszélybe. Például az energiafelhasználást lehetne ésszerűsíteni hatékonyabb kemence beszerzésével. Azt is tudni kell, hogy én nem iparos vagyok, aki géppel dolgozik és ha kell, növeli a termelést. Kézművesként csak annyit tudok előállítani, amennyire magam képes vagyok.

Szalai Zoltán, Farád polgármestere szerint olyan kiírásokra, projektekre lenne szükség, melyek egyszerre több települést érintenek. Ezenkívül a falusi turizmus fejlesztése lenne égető.

– A farádi önkormányzat is nyilván kihasználja majd a LEADER nyújtotta lehetőségeket. Nyárig eldöntjük, mely fejlesztésekhez kérünk támogatást – fogalmazott a községvezető. – A majdani főút-korszerűsítéssel falunk környezetében a kerékpáros turizmus fejlődhet, erre jó volna időben gondolni. Farádon, de több környékbeli községben is látom, hogy egyre többen a falusi turizmus felé kacsingatnak. Ezen belül még az agrárturizmusnak lehet jövője. Bízom benne, hogy ezen a területen is lesz alkalmas pályázati kiírás.

Az érintettek április 2-ig nyújthatják be javaslataikat, elképzeléseiket a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesülethez. Információval, illetve részletekkel az egyesület munkatársai tudnak szolgálni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falujukért dolgoztak az eneseiek

Lelkes enesei civilek fogtak össze és dolgoztak a település környezetéért a napokban. Tovább olvasom