Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Termőföld lesz a kapuvári illegális szemétlerakó helyén

A kapuvári Szabadság utca végén, az illegális lerakó megszűnte után termővé fordítják a területet. Tizenkét embernek adhat kenyeret a föld.

Az önkormányzattól bérelt egy hektáron gazdálkodó Kiss M. Vencel szerint az utcabeliek hajlanak a további együttműködésre.

A kapuvári önkormányzat közel hárommillió forintból számolta fel a város egyik legnagyobb illegális szemétlerakóját a Szabadság utca végén. A városháza a területet egy helyi gazdálkodónak adta bérbe. Kiss M. Vencel elmondta, az egy hektárt gabona termesztésére készíti fel.

Ahogy hangsúlyozta, a szeméttől visszavett termőföld termése – gabona esetén – tíz-tizenkét embernek ad kenyeret és két ember megélhetéséhez elég.

– Ezt a földet napjainkban már össze sem lehet hasonlítani azzal, ami azelőtt itt volt – mondta a gazda. A városháza több mint ezer köbméternyi hulladékot szállíttatott el, jelenleg szépen megművelt a föld.

A Szabadság utca végének lakói közül Kolompár János azt mondta portálunknak, többen örülnek annak, hogy végre jó kezekbe került az egyhektáros terület.

Kiss M. Vencel és Kolompár János figyelnek a megtisztított területre.
Kiss M. Vencel és Kolompár János figyelnek a megtisztított területre.

– Annyit én is ígérhetek, hogy innentől odafigyelünk a területre, és bejelentjük, ha újra ide hordanák a hulladékot – mondta Kolompár János.

Azt hozzátette, közreműködnének egy mezőőri hálózat létrehozásában is, amennyiben ezt a gazdák igényelnék. Ahogy Kolompár János elmondta, a Szabadság utca végének őrzését, figyelését az utcabeliek vállalták ennek a figyelőrendszernek egyfajta előzményeként.

A területet bérlő gazda tudatta, ettől kezdve van gazdája az utca végi egy hektárnak, s van, aki felléphet az esetleges szemetelők ellen.

A területet bérlő gazda tudatta, ettől kezdve van gazdája az utca végi egy hektárnak.
– A területre várom olyan kapuváriak jelentkezését, akik nem tudnak mit kezdeni az esetleg otthon képződő szerves trágyával, ezt átvenném, természetesen hulladék nélkül – mondta Kiss M. Vencel. Szándékai szerint a parcella folytatását is megtisztítanák az ott még virító hulladéktól.

Olvasóink írták

 • 3. janika 2010. március 22. 12:47
  „Vajon kik fognat ezen a földön dolgozni,termelni? Csak nem az eddigi szemetelők?”
 • 2. T.Csaba 2010. március 21. 18:38
  „Ez igen.
  Szép lett a föld a képen.
  Remélem így is marad.
  Nem volt kis munka összeszedni a szemetet.”
 • 1. FüziJózsef 2010. március 21. 10:25
  „A kezdeményezés ígéretes! Csak gratulálni tudok hozzá. Remélem lesz folytatás is.
  Füzi J. a szomszéd utcából”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javaslat a csornai termál működtetésére

Csorna - Ülést tart a város képviselő-testülete március 22-én, hétfőn délután három órától a… Tovább olvasom