Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Természetvédők gondozzák a Rába-tervet

2007-ben a kivitelezés szakaszába érhet a folyó vízgazdálkodását meghatározó Rába-projekt.
A Rába folyó jövőbeni vízgazdálkodását a már öt éve futó folyógazdálkodási program határozza meg. A projektet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium felügyelete mellett egy tárcaközi bizottság irányítja. Az elmúlt években a szakemberek felmérték a folyó menti lehetőségeket, s terveket készítettek. A program lényege, hogy a természetvédelmi és a vízgazdálkodási értékeket rehabilitálják. Ez többek között érinti a zöldfolyosók kialakítását, a vizek átjárhatóságát, hallépcsők beépítését és a part menti települések vízfelület-hasznosítási lehetőségeit.

A WWF koordinálja

Első lépésként a vízügyi igazgatóság vízgazdálkodási terve készült el négy évvel ezelőtt. Ezt egyeztették a természetvédelemmel, majd két éve az önkormányzatok véleményét kérték ki. A javaslatokat később beépítették a tervezetbe. 2003 végére a dokumentumot a vízgazdálkodási tanácsok, az érintett nemzeti parkok és a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok vezetői is aláírták.

A tervezet készítői a Rába-projektet szeretnék felhasználni arra is, hogy az európai vízkeretirányelvben előírt nyílt eljárást kipróbálják, modellezzék. Ennek elindítása nemrégen kezdődött el. Ez azt jelenti, hogy még mindenki hozzászólhat a tervhez. A menetrend szerint ismét egyeztető megbeszélésre hívják a települési vezetőket, a szakértőket, többek között az erdészet, a mezőgazdaság képviselőit is. Mivel a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok ezt már egyedül nem tudták vállalni, a programot a továbbiakban a WWF nemzetköz i természetvédelmi szervezet magyarországi munkatársai koordinálják.

Két év múlva pályázhatnak

A konkrét tervek mielőbbi elkészítése azért is sürgős, mert 2007-től indulnak az EU-s támogatások, amelyre a kormány előkészítő pályázatokat ír ki. Ezek célja, hogy két év múlva már olyan adatok álljanak rendelkezésre, amelyekkel az uniótól lehet támogatást igényelni. A Rábára vonatkozó pályázatot első körben állami támogatásra méltónak találták. Ha minden az elképzelések szerint alakul, akkor idén nyárra olyan tervsort kap vissza a vízügy, amely tartalmazza a kért változtatásokat. Ilyen lehet például a nicki duzzasztómű hallépcsőjének megépítése vagy az árvízvédelmi töltések megerősítése, az élőhelyek, mellékágak rehabilitációja. A szakemberek az uniós költségvetésig hátralévő másfél évet elegendőnek tartják ahhoz, hogy a létesítési engedélyek is kézben legyenek, amelyek alapján a kivitelezés is elkezdődhet.

A Rábaközre vonatkozóan nemrégiben készült el egy kft. gazdálkodási terve (Kisalföld, 2004. szeptember 25.), amelyet a Rába-projekt készítői kapcsolnak a programhoz. Szerepel a tervek között a vági mellékág rehabilitációja, a vízpótlás megoldása és olyan szabadon hagyandó sávok kialakítása a folyóban az árvízvédelmi töltések között, amelyek természetvédelmi műveléssel gondozhatók és az árvízelvezetést is segítik. Kijelöltek olyan területeket, ahol természetvédelmi fenntartást tartanak indokoltnak azért, hogy a folyó mentén végig zöldfolyosó maradjon. Azokon a helyeken, ahol nagyon rossz a töltés állapota, a gátak megerősítését is tervezték. Megjelölték a lehetséges kikötőket is, amit tulajdonképpen valamennyi település igényelt.

A beruházás költségeiről egyelőre nem beszélnek a szakemberek, erre csak akkor kerül sor, amikor elfogadott projektek állnak rendelkezésre, de hosszabb távon nyilván milliárdos nagyságrendről lesz szó.

Fórumsorozat tavasszal

Bera Mártától, a WWF Magyarország munkatársától megtudtuk: a programot fórumsorozaton ismertetik meg az érintettekkel 2005 tavaszától. Előtte a terveket eljuttatják a Rába menti önkormányzatokhoz, a vad- és halgazdálkodással foglalkozó társaságokhoz, egyesületekhez, az erdészetekhez, agrárkamarákhoz és a többi szakmai szervezethez.

Pk írásban juttathatják el véleményüket a WWF Magyarországhoz, ahol az értékelés után szervezik a fórumokat, amelyeken már nyíltan, egymás véleményére reagálva vitázhatnak az érintettek.
A szakemberek olyan területeket is kijelöltek a Rábán, ahol természetvédelmi fenntartást tartanak indokoltnak azért, hogy a folyó mentén végig zöldfolyosó maradjon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A széthúzás nem segít

Az erdélyi magyarok szerint a politikai széthúzás nem segít a magyarokon, inkább össze kellene… Tovább olvasom