Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Természeti értékeinket védik a folyók mentén

A környezet védelmét, a természeti értékek megőrzését tűzte ki célul a két éve alakult Rába-Műgát és Térségéért Egyesület.
Két megyében, Győr-Moson-Sopron és Vas területén tevékenykedik két éve a Rába-Műgát és Térségéért Egyesület. Jelenleg 38 tagot számlál a civil szervezet. Céljaik között szerepel környezet-, természet-, meder-, part- és vízvédelem, vízi, horgász- és vadászturizmus, illetve az ezekhez kapcsolódó rendezvények szervezése.

Működésük érinti a Rába és a Répce folyókat, a Kőris-patakot, valamint a kapcsolódó kisvízfolyásokat, csatornákat és állóvizeket. Összesen 420 ezer hektárt, a két megye területén 24 települést.

Dóczi Attila, az egyesület elnöke arról számolt be a Kisalföldnek, hogy tavaly emelkedett taglétszámuk és felvették a kapcsolatot a területükön illetékes felügyelőségekkel, igazgatóságokkal, hatóságokkal, néhány önkormányzattal, vadász- és horgásztársaságokkal, valamint a hasonló célokért dolgozó civil szervezetekkel. Az elmúlt időszakban szakmai fórumokat tartottak, nyári szabadtéri rendezvényeket szerveztek a Rába-parton. Részt vettek a rábai árvíz negyvenedik évfordulóján tartott megemlékezéseken. Kiemelt és fontos feladatnak tartják a gyerekekkel való foglalkozást. El szeretnénk érni, hogy becsüljék és védjék saját környezetüket, ismerjék fel korán a természet szépségét, és tegyenek is annak érdekében, hogy az emberek szebb környezetben élhessenek. Céljaik megvalósítása érdekében együttműködési megállapodást kötöttek a répcelaki Móra Ferenc Általános és Művészeti Iskolával, illetve részt vesznek ökoiskolai p rogramokban.

Dóczi Attila elmondta: a 420 ezer hektáron megszervezték a figyelőszolgálatot. Ha súlyos környezeti károkozást tapasztalnak, információikat továbbítják az illetékes hatóságoknak.

– Munkánkban számítunk azokra, akik működési területünkön vizeinket, az azokhoz kapcsolódó területeket gyakrabban látogatják, a horgászok, halászok, vadászok tevékenységére is – jegyezte meg Dóczi Attila. – Szorgalmazzuk és segítjük az új energiaforrások telepítését, amennyiben azok működtetése természeti és környezeti károkat nem okoz. A lakosság körében szakmai fórumokat szervezünk, hogy megismerjék a víz-, szélenergia és biomassza hasznosságát.

A Rába-Műgát és Térségéért Egyesület a Magyar Madártani és Természetvédelmi Központ felhívásának eleget téve végzi a középfeszültségű elektromos vezetékek alatti vizsgálatokat, mely az áramütést szenvedett madarakat érinti.

A közeljövőben csatlakoznak a BISEL vízminőség-vizsgálati programhoz, illetve annak gyakorlati munkáját a jövő évtől a kisebb folyókon kezdik meg.

– Egyesületünk anyagi lehetőségei szűkösek, meg kell teremtenünk a működéshez szükséges anyagi, technikai feltételeket, ezért élünk a pályázati lehetőségekkel, de számítunk a vállalatok, önkormányzatok, szövetkezetek, vállalkozók segítségére is. Tagjaink közé továbbra is várjuk mindazokat, akik szívügyüknek tekintik környezetünk és természetünk védelmét. Munkánkról bővebben a www.raba-mugat.uw.hu honlapon olvashatnak az érdeklődők – tette hozzá Dóczi Attila.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem emelkednek a képviselői fizetések

Zárt ülés keretében döntés született a Rábaközi Művelődési Központ vezetőjéről, a városatyák nagy… Tovább olvasom