Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Termelői áruház társulásban

Megalakult hét rábaközi településből a Leader Fejlesztési Társulása.
Megalakult hét rábaközi település – Farád, Rábatamási, Jobaháza, Bogyoszló, Potyond, Sopronnémeti, Magyarkereszt- úr – Leader Fejlesztési Társulása. A program átfogó célja a vidéki élet- és munkalehetőségek javítása, a jólét növelése, életképes vidéki közösségek kialakítása, az együttműködési képesség és szervezettség javítása, új fenntartható jövedelemszerzési lehetőségek teremtése.

A hazai piac védelméért

Tompos Béla
– Annyi településnek kell a közösséget létrehozni, hogy a lakosság együttes lélekszáma meghaladja az ötezret. Mivel Csorna nem lehet tagja a társulásnak, Farád vállalta a szervezést – mondta Tompos Béla, a község polgármestere. – Annál is inkább, mivel van egy elképzelésem, melynek megvalósításához anyagi forrást kerestem. Régi gondja a kistermelőknek, kisvállalkozóknak, hogy termékeikkel nem tudnak eljutni a fogyasztókhoz. Ha viszont eljutnak, akkor a nyereség a kereskedőké lesz, nem azoké, akik megdolgoztak érte.

„ Az áruházláncok behozzák külföldről az élelmiszert és a különböző iparcikkeket, a magyar termelők pedig hátrányba kerülnek. Ezért meg kell védeni a piacokat és a munkahelyeket, bár a politika mindig azt ígéri, hogy megvédi, de ennek nincs konkrét jele."

Kiiktatva a kereskedelmet

Tompos Béla elképzelésének lényege, hogy forgalmas helyen – városokban, főutak mentén – létrehoznának egy termelői áruházat, ahol a mezőgazdasági, valamint kisipari termékeket értékesíthetik, kiiktatva a kereskedelmet a folyamatból. A termelőknek csak a rendszer működtetéséhez kell hozzájárulniuk, az áru ellenértékének túlnyomó többsége az övék marad.

– A huszonnegyedik órában vagyunk és ez a termelői áruház egy országos hálózat referenciája lehet – tette hozzá Farád polgármestere. – A társulás, amely a hátrányos helyzetű csornai kistérséghez tartozik, 100 millió forintot nyerhet a Leader-pályázaton. Az összeg nem a hét társult önkormányzaté lesz, hanem a hét településen működő vállakozásoké, civil szervezeteké, magánszemélyeké, őstermelőké.

Három alappillér

Tompos Béla szerint a fejlesztési tervnek három alappillére van: az első az említett bizományosi rendszerű áruház, második a turizmus, a harmadik egy Magyarkeresztúron megvalósítandó, a környékbeliek által termelt zöldség-gyümölcs aszalására, szárítására, darálására alkalmas üzem. A társulásban az alapítók hozzák a döntéseket, de a hét faluból bárki pályázhat, ha ott akar termelni. A pályázat elkészült, határidőre benyújtották és reménykedve várják az elbírálást.

– Segíteni kell a vidéken élő embereknek, akik dolgozni, termelni szeretnének, amihez ez az elképzelés egy jó lehetősének tűnik. Azt várjuk a politikától, hogy ismerje fel a helyi kezdeményezés fontosságát és támogassa azt – nyilatkozta végezetül Farád első embere.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolájuknak segítenek az ötvenhetesek

Szeptember elsején adják át Csornán az állami támogatásból felújított Hunyadi János Gimnáziumot és Szakközépiskolát, illetve a Szilágyi Erzsébet Kollégiumot. Az intézmény berendezését egykori hunyadisok is segítik. Az 1957-ben végzett 4. B osztályt Frasztné Barna Márta „mozgatta meg". Az egykori negyedik abban bíznak, hogy több évfolyamból is csatlakoznak hozzájuk. Tovább olvasom