Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Terepjáróval vigyázzák falujukat a polgárőrök Bodonhelyen

Új autót szereztek be nemrégen a bodonhelyi polgárőrök. A 6,2 millió forintos járműre vigyáznak és biztosak benne, sokáig szolgálja majd őket és a falut.
Lelkes vezetők, aktív tagság és támogató önkormányzat. Ennyi kell ahhoz, hogy jól működjön egy polgárőr-egyesület. A jó példát Bodonhelyen is megtalálni, ahol harmincketten vállalták, hogy vigyázzák a falu rendjét. Már autójuk is van, amit pályázati támogatásból vásároltak.

2008-ban betöréssorozat áldozatai voltak a bodonhelyiek. Akkor határozták el, hogy maguk is tesznek községük biztonságáért. Kenesei Ferenc polgármester biztatására huszonnyolc taggal alakult meg az egyesület. Büszkén mondják, azóta nem történt bűncselekmény a településen.

– Mondhatom, hogy a jelenlegi harminckét tagból valamennyien hadra foghatóak, azaz aktív polgárőrök – mondta a Kisalföldnek Varga József, az egyesület elnöke. – Így lehet, hogy egy hónapra előre tudjuk, ki és mikor vállal szolgálatot. Hétvégén mindig vannak járőreink a falu utcáin, de hét közben is három-négyszer biztosan a közterületeken vagyunk. Főleg mióta saját autónk van, a jármű még fokozta is a lelkesedést. Rendszeresen szervezünk közös szolgálatot a körzeti megbízottunkkal, akivel kiváló az együttműködés.

Varga József elnök (jobbra) és Szőllősi Gábor egyesületi titkár is ígérik, jó gazdái lesznek a drága autónak.
Varga József elnök (jobbra) és Szőllősi Gábor egyesületi titkár is ígérik, jó gazdái lesznek a drága autónak.


A bodonhelyi egyesület több tíz évnyi költségvetésének megfelelő összeget költött a terepjáróra. Nem önerőből persze, pályázaton nyertek támogatást, 6,2 millió forintot. A pénzt a helyi önkormányzat előlegezte meg addig, amíg a pályázati forrás megérkezik.

– A bágyogszováti közös hivatal munkatársai készítették el pályázatunkat. Tudom, hogy nagyon nagy pénzről van szó, de mivel magunk mellett tudtuk az önkormányzat segítségét, úgy döntöttünk, belevágunk a fejlesztésbe – jegyezte meg Varga József.
– Hogy szüksége van-e egy ekkora egyesületnek ilyen drága autóra? Ha most nem ragadjuk meg az alkalmat, talán soha többet nem lenne rá lehetőségünk. Ez a kocsi hosszú ideig szolgál majd minket és a községet. Vigyázunk rá, ésszerűen használjuk. Eddig a tagok saját autóikkal járőröztek, amit senki nem várhat el tőlük. A Rába partján ott az üdülőövezet a hétvégi házakkal. Oda is rendszeresen kimegyünk, így valóban kell a jármű.

A terepjáró fenntartása is sokba kerül, de a polgárőrök bíznak benne, hogy az önkormányzat támogatásával sikerül megoldaniuk. Korábban üzemanyag-pályázaton nyertek 300 ezer forintot, így egy darabig a tankolásra sem lesz gondjuk. – Az utóbbi években komoly anyagi segítséget kaptunk az országos szövetségtől. Ha a jövőben is így lesz, a működésünk biztosított. Az önkormányzat költségvetésében nincs kimondottan az egyesület számára elkülönített keret. Ám akármilyen kéréssel fordultunk a községvezetéshez, mindig segítettek bennünket. A jó kapcsolatra törekszünk ezután is. Ami viszont a legfontosabb, hogy Bodonhelyet elkerülik a bűnözők, mert nyilván már tudják, nálunk nem mozoghatnak észrevétlenül – tette hozzá Varga József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tájház őrzi a múlt emlékeit Páliban

Átadták Páliban a tájházat. Tovább olvasom