Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Terepjárós vadászok taposták le a gazda repceföldjét

Maglóca - Bősárkányi vadászok taposták meg nemrégen Farkas Géza maglócai gazda repcevetését, hogy megközelítsék lesüket. A tulajdonos szerint tűrhetetlen, hogy ezt megengedik maguknak. A vadászok elszállíttatják az építményt.
„Autópályát csináltak a repceföldemből, kinyomták a vetést és mindehhez engedélyt sem kértek. Elfogadhatatlan, ahogy viselkednek" – jellemezte a bősárkányi vadásztársaság tagjait Farkas Géza maglócai gazdálkodó. Azt mondja, nincs kihez forduljon, ezért kereste meg a Kisalföldet.

– Semmibe veszik a másik munkáját, rámennek mindenre, ha éppen arra vezet az útjuk. Azok az idők pedig már elmúltak, amikor mindent szabadott a vadászoknak – folytatta panaszait.

A történet augusztusra nyúlik vissza. A bősárkányi vadásztársaság aratás után állíttatott lest Farkas Géza földjének végére. Gond nem is volt, hiszen a tarlón közlekedtek. Arra azonban nem is gondolt a fiatal maglócai termelő, hogy a „vetésnek is nekimennek".
– Szóltam nekik többször is, hogy fejezzék be az „autópálya-építést", de hiába.

A mai vadászok terepjárókkal közlekednek, még a leseket is járművel közelítik meg. Most a földem végét beszántottam, talán ezzel megakadályozom őket.

Farkas Géza földtulajdonos

– Igaz, ők képesek az árkon is átugratni. Ha rendesen megkeresnek és jelzik, mi a szándékuk, talán még meg is engedtem volna, hogy végigmenjenek a repcén. Ám ezt az eljárást nem tudom szó nélkül hagyni – tette hozzá Farkas Géza.

Az esetet hallva Németh Gergely, a megyei vadászkamara alelnöke, a szanyi Dózsa Vadásztársaság elnöke megjegyezte: hosszú távon az ilyen eljárás semmiképpen nem erősíti a jó kapcsolatot a földtulajdonosokkal.
– Egy les kihelyezése előtt a tulajdonos engedélye mindenképpen szükséges. Szanyban mi általában a saját földjeinkre építünk, de a nem vadászó gazdákkal is vagyunk olyan jó kapcsolatban, hogy nem okozhat gondot a lesállítás – fogalmazott Németh Gergely.
A kamarai alelnöktől azt is megtudtuk, milyen szabályai vannak a les állításának. Eszerint első természetesen a tulajdonosi engedély. Ezenkívül a lesnek a közúttól, vasúttól, illetve a vadászati területhatártól legalább háromszáz méternyire kell lennie.

Bősza Aurél, a bősárkányi Vadgazda Vadásztársaság elnöke érdeklődésünkre elismerte, hogy hibát követtek el, amikor kihelyezték a lest. Arról azonban már intézkedett, hogy elszállítsák a létesítményt a területről. „Természetesen a földtulajdonosokkal jó kapcsolatra törekszünk, ezért Farkas Gézával egyeztetünk és elvisszük a vitatott vadászati létesítményt. Egy-egy les kihelyezése viszont nemcsak vadászati célokat szolgál, hanem a vadkár megelőzése miatt is fontos. Ez pedig már a földhasználókkal közös érdekünk. Az adott esetben is nagyobb megértésre számítottunk" – mondta.


Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Acsalag: Ki küldte későn a szükséges iratokat?

Acsalag–Kóny - A tervekkel ellentétben szeptember elsejétől – legalább egy évig –… Tovább olvasom