Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Tengerentúli vendége is volt a falumúzeumnak

Bágyogszovát - Egy évvel ezelőtt nyitották meg a község helytörténeti gyűjteményét, a falumúzeumot. A kiállításon minden megtalálható, ami az elmúlt évszázadokat jellemezte.
Az épület előtt indulásra kész, mezőgazdasági eszközökkel megrakott lőcsös szekér idézi az egykori paraszti életet. A múzeumi korabeli konyhában a háztartás egykor nagyon fontos eszközeit állították ki. Helyet kaptak a vallási élet tárgyai is. A berendezett szobába népes parasztcsaládot „költöztettek" a múzeum létrehozói. A „kamrában" megtalálható minden felszerelés, melyekre a falusi portákon szükség volt: a búza elvetésétől a kenyér megsütéséig használt összes korabeli eszköz, különböző mesterségek szerszámai. A múzeum látogatói megismerhetik a karikás ostort, az íjat, a karikázást, a mankójárást, csúzlizást, illetve még számos, ma már feledésbe ment játékot.

A falumúzeumot egy évvel ezelőtt nyitották meg Bágyogszováton. Herold Gyula nyugdíjas pedagógus volt a főszervező.
A falumúzeumot egy évvel ezelőtt nyitották meg Bágyogszováton. Herold Gyula nyugdíjas pedagógus volt a főszervező.

Az elmúlt egy évben nagyon sokan felkeresték a bágyogszováti gyűjteményt. A vendégkönyvbe környékbeliek, távolabb élők, angol, amerikai, osztrák, szlovák vendégek jegyezték be soraikat. A múzeum állandóan látogatható, de a szándékot jelezni kell. Vezetője Herold Gyula nyugdíjas pedagógus, telefonszáma: 96/273-907.

Olvasóink írták

 • 3. pampus 2009. május 08. 08:11
  „Járdát és utakat építhetnek

  Sobor - A járdaépítés ,,melléktermékeként" mezei utakat is rendbe tesznek a soboriak. Pályáznak és saját erőből ugyancsak költenek a közterületekre. Jelenleg tér köveznek az Andrási utcában.

  Bágyogszováton is példát vehetnének az" illetékesek" esetleg a vidékfejlesztési programon keresztül, mert nem csak a falu napi dínom -dánom-ból áll a vidék fejlesztés! Vagy tévedek?”
 • 2. pampus 2009. május 07. 13:25
  „Hát igen a szarvasmarhák miatt tíz éve csak lépésben lehetett a főúton közlekedni Bagyogszováton. Amióta a szarvatlan marhák irányítják az országot azóta pedig egy "tehén hangot" utánzó autóval hordják a tejet (mérve az útszélén literenként) ebbe a faluba is jó messziről! Igaz csak a főúton ami csupa kátyú a mellék utcákra viszont csak a "ca" szó illik mert út az már nincs! No, de szépek az út helyét jelző táblák!”
 • 1. Nooormális? 2009. május 05. 19:36
  „Gratulálok Herold úrnak és a társainak akik segítettek a falumúzeum létrehozásában.
  A szomorú csak az, hogy a kiállítás a funkcióját vesztett tejcsarnokban látható.
  Azt halkan jegyzem meg, hogy az a két fatehén egy kicsit vicces, anélkül is el tudnának képzelni a látogatók egy szarvasmarhák által húzott fogatot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázható a támogatás

Kapuvár - Kapuvár önkormányzata az idei évben is létrehozta a Civil Pályázati Alapot, melyben… Tovább olvasom