Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Temetőjárás dicső ősök tetteire emlékezve

Főispán, testőrtiszt, császári tábornok és egy Batthyány grófnő alusszák örök álmukat a sopronnémeti régi temetőben.
Eggenhofer Tamás
A sopronnémetiek tisztelik őseiket, ápolják emléküket. Ezt bizonyítja, hogy a falu régi, már nem használatos parkosított temetőjét is szépen rendben tartják. Tavalyelőtt az Eggenhofer család a sírkertben nyugvók emlékére keresztet állíttatott. „Ennyivel tartoztunk őseinknek" – mondta Eggenhofer Tamás.

– Az emlékkereszt eredetijét még a dédapám, Pogány Gusztáv állíttatta a XX. század elején – kezdte Eggenhofer Tamás.
– Később, nem tudni, miért, az új temetőbe helyezték át, nekünk 2003-ban sikerült pótolni a keresztet, amit Pápai Lajos püspök úr a következő évben szentelt fel. A sírkertben a Csebi Pogány, illetve a Hódori és Szenttamási Tóth családok tagjai pihennek.
A família legjelesebb tagjaként említhetjük Tóth Antalt, aki a csornai kerület országgyűlési képviselője volt. Ő alapította a soproni süketnéma-intézetet.

A családban egy történet is fennmaradt, miszerint az ősünk Pogány Gusztávval és a kapuvári préposttal kártyázott, amikor a háza előtt elütöttek egy süketnéma gyereket, aki belehalt sérüléseibe. Az eset annyira megrázta, hogy létrehozta a süketnéma-intézetet. Az utókor ezt úgy hálálta meg, hogy sírjáról levették a fedlapot még a rendszerváltás előtt, fedetlenül hagyva a hantokat és az intézet udvarán állították ki.

Sőt, testvérének sírjáról a gyönyörű, könyvet ábrázoló márványt is elvitték, és valami jelmondatot vésve rá helyezték el, szintén Sopronban. Tóth Antal volt az is, aki megengedte, hogy a vasút átszelje a földjét, amit nem mindenki tett meg akkoriban. „Európát látott" ember lévén tudta, hogy a fejlődésnek nem szabad útját állni.

Egy kérése volt, hogy az állomást a kertje végében építsék meg.
A vasúti vállalat ezért élete végéig szabadjegyet biztosított számára, amit aztán ő nem vett igénybe. Így támogatta a megújuló magyar ipart.

A sopronnémeti temetőben nyugszik még Tóth Pál és felesége, Jobbaházi Dőry Francziska, akinek édesapja Tóth József volt. Róla feljegyezte a családi krónika, hogy Napóleon francia csapataitól mentette meg a falut, váltságot fizetett azért, hogy ne gyújtsák fel a települést. A Hódori és Szenttamási Tóthok főispánt is adtak Sopron vármegyének, Tóth Bálint alapította a helyi óvodát. Mellettük nyugszik Batthyány Mária, aki 1924-ben született és nem sokkal később meg is halt.

– Ő volt édesanyám nővére, a Batthyány család grófi ágához tartoznak. Nagyapám, gróf Batthyány János, az első magyar miniszterelnökkel volt rokonságban. Nagyanyám Csebi Pogány Mária – így a dunakiliti Pogányokkal is rokonságban állunk, csak mi a zalai ághoz tartozunk, ők pedig a máramarosihoz. Az előnév Zalacsébhez kötődik. A Pogányoknak egyébként Náraiban volt birtokuk, a dédapám Felsőőrben ítélőtáblai bíróként dolgozott.

– A dicső ősök között van még Tóth János testőrtiszt, illetve Tóth Sándor császári és királyi tábornok. Úgy tudom, hozzájuk gyakran jöttek látogatóba, elsősorban vadászatra az osztrák főhercegek is – idézte fel a régmúltat Eggenhofer Tamás. A jelenről szólva megjegyezte: édesanyja Budapesten él, a rokon családokkal ma is tartják a kapcsolatot, noha tagjaik szétszóródtak szerte a világban. Ő visszatért a gyökerekhez, az ősi földeken gazdálkodik Sopronnémetiben, keze munkáját dicséri a takaros almaültetvény a falu határában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százharmincmillió az első évben

Társulási ülést tartott a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás. A tanácskozás legfontosabb napirendje a társulás idei költségvetésének elfogadása volt. Megalakulásának első évében 130 millió forintot használhat fel a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás húsz tagja. A szerveződés hamarosan létrehozza saját munkaszervezetét. Tovább olvasom