Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Temetőfejlesztés, kevesebb pénzből

Idén kevesebb pénz jut a csornai temetők fejlesztésére, mint tavaly, ennek ellenére folytatódik a parkosítás. A legfontosabb beruházás a bősárkányi úti sírkertben lesz, ahol urnaparcellát alakítanak ki.

A csornai önkormányzat 2007-es költségvetésében 1 millió 220 ezer forintot különített el a város két temetőjének fejlesztésére. Ebből kell gondozni például a katonasírokat, de az összeg tartalmazza a Szent Antal-temető anyakeresztjének felújítására szánt 500 ezer forintot is. Kisebb javításokra ugyancsak félmilliót szántak a település vezetői.
– A tavalyihoz képest jóval kisebb a támogatás, de megértve az önkormányzat anyagi helyzetét, megpróbáljuk ebből a pénzből megoldani a feladatokat – mondta a Kisalföldnek Abdai Imre, a sírkerteket fenntartó Jószív kft. csornai kirendeltségvezetője. – Elvégeztük az Őrangyal-temető kápolnájának belső meszelését és a szükséges javításokat. Folytatjuk természetesen a néhány éve elkezdett parkosítást is.

A kirendeltségvezető megjegyezte: a helyhez illő növényeket telepítenek. Ugyancsak régi terv az Őrangyal-temetőben az urnaparcella kialakítása. Már a helyet is kijelölték, jelenleg a tereprendezésnél tartanak.
– Bízom benne, hogy rövid időn belül sikerül elérnünk, hogy az urnás temetéseknek méltó körülményeket teremtsünk – jegyezte meg Abdai Imre. – Ez egyébként a helybeliek igénye is. Sajnos a járda és a WC építése az idei költségvetésbe nem fér bele, ahogy a kutak számát sem tudjuk növelni. Ezekre a fejlesztésekre körülbelül 2 millió forintot kellene költenünk. Nagyon szeretnénk még a kápolnát egy nyitott, fedett, külső ravatalozóval bővíteni, amihez az önkormányzat támogatására is szükség lesz.

A Szent Antal-temetőben az elmúlt években sokat fejlesztettek. Felújították a kápolnát, kihelyezték az illemhelyeket, padokat. Persze, ott is lenne még feladat. Abdai Imre szerint időszerű lenne a kerítéselemek és a főbejárati kapu cseréje is. A tervek megvalósítása azonban anyagiak miatt egyelőre várat magára.

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fele csak a méz ára az évekkel ezelőttinek

A Rábaköz méhészei szerint hiába a korai meleg, az ágazati mélyrepülésen a jó idő sem javít számottevően. A szakemberek szerint a kereskedők és a multik mesterségesen alacsonyan tartják a felvásárlási árakat. Tovább olvasom