Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Temetetlen testek a front után

Német katonákat rejtő tömegsírra bukkantak amatőr régészek a határban Árpás és Egyed között.
Jeltelen sír
A hatvanéves hantok pontos helyére Dombi Ferenc emlékezett, a harcosok maradványait a budaörsi katonai temetőbe szállították. Néhány csornai fiatalembernek különös hobbija, hogy második világháborús emlékek után kutatnak a Rábaközben. Ezek közül is különösen érdeklik őket a jeltelen tömegsírok. Legutóbb Árpás és Egyed között találtak rá ilyenre, ahonnan tizenegy német katona maradványai kerültek elő. Az árpási Dombi Ferenc arra is emlékszik, milyen körülmények között kerültek a sírba a harcosok.

Kifosztottan, élettelenül

– Tizenhét éves voltam már, amikor elvonult a front a falu határából. Mindenfelé temetetlen holttestek, harci eszközök maradtak – emlékezett vissza kérésünkre Feri bácsi. – Az akkori községi megbízott, Döri Jóska bácsi összeszedett néhány velem hasonló korú fiatalt, és kivezényelt bennünket. Ahol most megtalálták a sírt, és annak környékén is rengeteg katona feküdt még, de voltak már sírhantok is.

Az oroszok biztos, de talán, amíg a németeknek volt idejük rá, eltemették bajtársaikat. Mi akkoriban azt állapítottuk meg a jelekből, hogy öngyilkosok lettek, bizonyára, ahogy az ellenség közeledett, félelmükben inkább maguk ellen fordították a fegyvert. Igaz, egy olyan is volt, akit akna szakított szét. A közös sírba végül tizenegy holttestet helyeztünk el. Koporsó persze nem volt, csak letakartuk őket.

Dombi Feri bácsi emlékei szerint az elesett katonák megtépett ruhában feküdtek, csizmájukat lehúzták, érték sem volt náluk, kifosztották őket. A temetéssel sietnünk kellett, hiszen akkor már több napja voltak az élettelen testek a föld felett. Feri bácsi néhány évvel később még rábukkant egy katonára.

– Két vagy három év már eltelt a háború óta, a határban dolgoztam lovakkal, amikor az eke megugrott a kezemben. Egy szerencsétlen német volt, a köpenyében akadtam el. Édesapámmal aztán ugyanott mélyebb gödröt ástunk, abba temettük el szegényt – idézte fel a történteket Feri bácsi.

A budaörsi temetőbe kerültek

Az Árpás és Egyed közti réten tizenegy katona maradványa került elő. Kálmán László, ifj. Kálmán László, Németh Sándor, Lakatos József és Lakatos Dávid keze nyomán ruhafoszlányok, csatok, övdarabok, néhány pénzérme került a felszínre. De rejtett a föld több rozsdás rohamsisakot, gázálarcot, lőszertartót – persze üresen –, kulacsot és egyéb személyes használati eszközt. Az árpási Dombi Ferencnek igaza lett, hiszen csizma vagy bakancs nem volt a sírban, mint ahogy a katonák személyazonosítója is hiányzott.

A sírt munkájuk végeztével visszahantolták, a megtalált csontokat pedig a Német Hadisírgondozó Szövetség és a Magyar Hadtörténeti Intézet és Múzeum megbízásából egy hazai vállalkozás munkatársai a budaörsi magyar–német katonai temetőbe szállították.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvári rendőrgondok

A rendőrségnél lefolytatott ombudsmani vizsgálat megállapította: a Kapuvári Rendőrkapitányságon az országos átlagnál rosszabb körülmények között dolgoznak a rendőrök. Az épület elavult, a munkatársak szűk helyen dolgoznak, s az ügyfeleket sem a kornak megfelelő körülmények között fogadják. Tovább olvasom