Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

Telkekkel várják a fiatalokat

Önkormányzati telkek és új játszótér kialakításával várja Kisfalud a betelepülni vágyó fiatalokat.
 Az egyik képviselő szerint ezt egy nyilvántartás bevezetésével is elősegíthetnék. Civil kezdeményezésre új játszótér kialakítását is megkezdték.

A vidék kisfalvai ellehetetlenülésének megállítására különböző ötletek születnek, de azzal mindenki egyetért, hogy a települések jövője szempontjából feltétlenül szükséges a migráció elősegítése. Az újonnan betelepülőket várják Kisfaludon is, nagyobb figyelmet fordítva a fiatalokra.

Visszatalálni a faluba

Kiss Árpád, a helyi képviselő-testület tagja teljes mértékben egyetért a fentiekkel, de azt még hozzátette, dolgoznak azon, hogy az elszármazottak vagy azok gyermekei visszataláljanak a szülőfaluba.
A képviselő elmondása szerint már néhány éve napirenden van, hogy megpróbálják új telkek kialakításával elősegíteni a betelepülést. A még el nem fogadott rendezési terv tartalmazza a fő irányokat, de Kiss Árpád hangsúlyozta: több lehetőségen is gondolkodik a testület. Ezek közt szerepel belterületi telkek kisajátítása vagy külterületek bevonása is.

Nyilvántartás kellene

A képviselő úgy véli, amíg nem alakul ki a végleges álláspont, egy nyilvántartással lehetne segíteni a telket keresőknek. Ebben, az eladásra váró házakat, építési telkeket lehetne felajánlani az érdeklődőknek.
Kiss Árpád szerint a betelepülő – elsősorban – fiataloknak szóló támogatási rendszer kidolgozás alatt áll a polgármesteri hivatalban, de annyit már látni, hogy a telekárak jóval a kapuvári szint alatt maradnak. Az önkormányzat egy háromszáz öles portát már hétszázezer forint körül értékesítene. A képviselő hozzátette, a fiatal házasok életkezdését is szeretnék valamilyen formában, támogatásokkal megkönnyíteni.

Játszótér a központban

„ Reményeim szerint sok fiatal választja Kisfaludot, hiszen a jövőnk a tét" – mondta a képviselő. Ezt elősegítendő, civil kezdeményezésre egy új játszótér kialakítását kezdték Kisfalud központjában. A bekerített, jól átlátható terület ideális mind a gyermekeknek, mind az anyukáknak. A szomszéd falu mezőgazdasági részvénytársaságának segítsége nélkül azonban még nem itt tartanának a munkában, de a helyi polgárőrség is a zsebébe nyúl a játszótér berendezéseinek beszerzésekor. „Ismerve a mai árakat, úgy gondolom, ez még nem lesz elég, ezért pályázatokból is szeretnénk pénzt szerezni" – mondta Kiss Árpád.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeméthegy Csorna és Bősárkány határán

Az úgynevezett „Barázdás-dűlő” Csorna és Bősárkány közigazgatási területének határán helyezkedik el. A közel negyvenhektáros területen tizenhét tulajdonos osztozik. Ahogy egyikük megjegyezte, ma már csak osztoznak, mert hasznosítani jelenleg nem tudják a földeket. Ennek legfőbb oka az a – néhol mellig érő – szeméthegy, melyet valakik odahordtak a földek közti szolgalmi útra. Tovább olvasom