Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Telkek és adómentesség a helyben maradóknak

Fehértón segítik a vállalkozókat, akik igazodni próbálnak az új kihívásokhoz: több lábon kell állniuk vagy váltaniuk kell, ha a körülmények azt igénylik. Főleg azután, hogy hazánk is tagja lett az Európai Uniónak.

Emelni a lélekszámot!

Fehértó önkormányzata fontos elhatározásra jutott; a helyi elöljárók szeretnék megállítani a falu lélekszámának csökkenését, illetve kívánatosnak tartják annak növelését. Ezért a munka- és lakóhelyteremtést jogi eszközökkel is támogatják. Így például a vállalkozóknak nem kell iparűzési adót fizetniük.

– A letelepedést úgy támogatja az önkormányzat, hogy építési telkeket alakít ki – mondta dr. Papp László körjegyző. – Idén tizennégy, egyenként ezer négyzetméteres közművesített telket bocsátunk értékesítésre. A házhelyeket elsősorban fiatal házasoknak szánjuk, hároméves beépítési köztelezettséggel, kedvezményes áron, négyzetméterenként hatszáz forintért. Az említett tizennégyen kívül továbbiak kialakítását is tervezzük, már folyamatban van a rendezési terv módosítása.

Dr. Papp László hozzátette: a telekvásárlóknak nem kell feltétlenül helybeli lakosnak lenni. Fehértón a mezőgazdasági vállalkozók vannak túlsúlyban. Vajon ők hogyan élnek és dolgoznak a tóközi kisfaluban? Gazdag László kertészkedik – szülei is ezt tették – és az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet megbízásából fajtakísérlettel is foglalkozik. Meggyőződése, hogy a mai világban több lábon kell állnia annak, aki vállalkozásra adja a fejét.

Szakoktató is

– Az uniós országokból behozott új fajtákkal kísérletezünk – tudatta Gazdag László. – Lényeges, hogy ne a termés mennyiségét veszélyeztessék a technológiai vagy más buktatók, és mérvadóak az ökológiai szempontok is. A kertészkedés mellett szakoktatóként dolgozom, például Budapestre a Kertészeti Egyetemre is eljárok.

Az uborkán kívül tököt és karfiolt is termesztek. Haladni kell a korral: elengedhetetlen a fejlesztés, a képzés, a versenyképesség javítása, ellensúlyozandó a jelentős importot. – Gazdag László előnyösnek nevezte, hogy Fehértón nem kell iparűzési adót fizetniük, s úgy vélte, jó irányba megy, fejlődik a falu, ami minden helybelinek az érdeke.
Lenzsér Lászlónak a földművelés és az állattenyésztés a kenyere. A tejtermelést tavaly novemberben abbahagyta, akkor szűnt meg a tejátvétel is a községben.

Tej helyett hús

– Váltok, átállok a húsmarhatenyésztésre, jelenleg afféle köztes állapotban vagyok, szeretnék egy istállót építeni – mondta a fiatal gazda, hozzátéve, hogy a településen egyre kevesebben tudnak megélni a mezőgazdaságból. A kilencvenes évek elején még mintegy ötvenen hordták a tejet a csarnokba, a végére tízen maradtak.

Lenzsér László reméli, hogy a húsmarhatenyésztéssel nem kell idő előtt felhagynia. Szerinte sok függ attól, hogy az uniós szabályok miként változnak. S hogy mikorra készül el az új istálló? Nos, erre a kérdésre azt válaszolta, hogy nem rajta múlik. Különben azzal az önkormányzati döntéssel ő is elégedett, hogy nem kell iparűzési adót fizetni a helyi vállalkozóknak. De az állattartók szempontjából azt sem tartja mellékesnek, hogy elhullás esetén az önkormányzat magára vállalja az állati tetemek elszállításának a költségét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három mart aszfaltutca Babóton

A babóti önkormányzat pályázati pénzek híján önerőből újította fel a falu néhány utcáját. A mart… Tovább olvasom