Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Telkek egy forinttól tizenötezerig

Négyzetméterenként egy forintért, de tizenötezerért is lehet építési telket vásárolni a Rábaközben. Természetesen nem ugyanazon a településen. A rábaközi településeken nem túl élénk az ingatlanpiac. Miként az alábbi körképünkből kiderül, szinte mindenütt lehet házhelyet vásárolni a helyi önkormányzattól vagy magánkézből.

Csak egy forintocska

Barbacson egyelőre nincs az önkormányzat tulajdonában értékesíthető építési telek – válaszolta érdeklődésünkre Herczeg Tihamér polgármester. Tervezik viszont újabb házhelyek kialakítását, ám ehhez előbb területet kell vásárolniuk. Amúgy az utolsó községi telek tavasszal kelt el, négyzetméterenként négyszáz forintért.

Dör önkormányzata egyetlen építési telekkel rendelkezik, amit napi áron értékesítenek – tudatta Dóczy Géza polgármester. A magántulajdonban lévő házhelyek száma viszont meghaladja a százat, ezért több utca is „foghíjas" a faluban. Ha a tulajdonos két éven belül nem adja el a területet vagy nem építkezik, akkor az önkormányzat rendelete alapján négyzetméterenként negyven forint adót kell fizetnie. Ez a határozat az első ütemben negyven telekre vonatkozik.

Rábatamásiban – miként Szabó István polgármester elmondta – hat értékesítésre váró önkormányzati telek van a falu központjában, ezek ezer négyzetméter felettiek. Egy-egy házhelynek az ára nyolcszáz- és nyolcszázötvenezer forint között van. További igények esetén újabb huszonhat telek kialakítására van lehetőségük.

Szilban vannak önkormányzati telkek, ám Lengyel Lajos polgármester szerint adódnak bizonyos megkötöttségek. Például csak régészeti feltárás után lehetne ezeken építkezni. Emellett magántulajdonú házhelyekből sincs hiány, azonban bármilyen olcsó is a grund – háromszázötven-négyszáz forint között mozog az ára négyzetméterenként –, így csekély az érdeklődés irántuk.

Rábakecöl polgármestere, Tuba Pál arról tájékoztatott, hogy településükön a lélekszám megtartása, illetve növelése érdekében az állandó lakhellyel rendelkező fiatal házasok, akik az első lakásukhoz szeretnének hozzájutni, négyzetméterenként egy forintért vásárolhatnak telket a községtől. Eladni nem lehet az ily módon megszerzett házhelyet, s előírják rá a beépítési kötelezettséget is.

A maszek kelendőbb

Szárföldön jövőre új építési telkeket alakítanak ki, s ezeket közművesítve kívánják értékesíteni. Az előkészületek javában tartanak, az eladási árat később állapítják meg – mondta el Horváth Ferenc alpolgármester, hozzátéve, hogy korábban egyenként három-négyszázezer forintért adták el az önkormányzati házhelyeket.

Szanyban mindössze néhány építési telek van az önkormányzat tulajdonában, ám amint Tóth Károly polgármester fogalmazott, nem kelendőek ezek a területek. Legutóbb öt éve adtak el egy nyolcszáz négyzetméteres házhelyet hetvenezer forintért. Manapság inkább a magántulajdonú ingatlanok cserélnek gazdát. Ahhoz, hogy telkeket alakítsanak ki, területet kellene vásárolniuk, el kellene végezni a közművesítést, de amíg nincs fizetőképes kereslet, addig nem szándékoznak pénzt költeni e célra.

Enesén pillanatnyilag nincs értékesíthető, családi ház építésére alkalmas telek – közölte Mesterházy József polgármester. Várhatóan azonban év vége felé már tudnak kínálni nyolcszáz és ezer négyzetméteres házhelyeket, amelyek körülbelül bruttó három-, három és fél millió forintba kerülnek. Ezek összközművesek lesznek és aszfaltút vezet hozzájuk.

Városban kevés és drága

Csornán mostanra mindössze egyetlen önkormányzati tulajdonú építési telek maradt, amit hamarosan árverésre bocsátanak – tudtuk meg Berzlánovichné Nagy Esztertől, a vagyonkezelési és hasznosítási osztály vezetőjétől. A rendezési terv alapján a Báránytilos elnevezésű részen lesz lehetőség házhelyek kialakítására, de ehhez területet kell vásárolni.
Kapuváron Horváth Gyula vagyongazda szerint idén három építési telket árvereztek, további hat házhely kialakítása folyamatban van.

Az eladási ár négyezer forint plusz áfa négyzetméterenként. Legutóbbi ülésén döntött a képviselő-testület egy további telek eladásáról, melynek hétezer forint plusz áfa a kikiáltási ára ugyancsak négyzetméterenként, s van egy terület tizenötezer forint plusz áfa összegért is. Ez utóbbi a belvárosban található, társasház építésére alkalmas.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kónyi emlékek hatvannégy év után

Hatvannégy évvel ezelőtt, 1940. augusztus 30-án a második bécsi döntéssel Észak-Erdély húsz év után… Tovább olvasom