Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Teljesítőképességük határán a városháza dolgozói

A csornai városháza dolgozói leterheltek, gyakran három-négy feladatkört is ellátnak. A rendszerből két-három új munkatárs hiányzik. Pótlásukra nincs pénz.
Fizikai teljesítőképességük határán vannak a csornai polgármesteri hivatal dolgozói. Főnökük, dr. Horváth Etelka jegyző szerint csak jelentős túlórával tudják ellátni feladatukat. A jegyző úgy véli, elengedhetetlen a létszám bővítése.

Szűcs Róbertné tipikus példája a több feladatkört is ellátó ügyintézőnek. Eredetileg városüzemeltetési munkatársként dolgozott, de ma már igazgatási feladatai is vannak. Átlagosan havonta tíz-húsz órát túlórázik. Amikor képviselő-testületi ülésekre vagy pályázatok benyújtására készülnek, gyakran este nyolcig, kilencig is bent vannak kolléganőivel.

Dr. Horváth Etelka jegyző munkatársai érdekében írta le jelentésében, milyen gondokkal küzdenek a városházán.
Dr. Horváth Etelka jegyző munkatársai érdekében írta le jelentésében, milyen gondokkal küzdenek a városházán.

A csornai polgármesteri hivatal munkájáról legutóbbi ülésén tárgyalt a képviselő-testület. A napirendhez készült írásbeli tájékoztatóban dr. Horváth Etelka jegyző leírta: a járások 2013-as megalakulása tekinthető mérföldkőnek a hivatal életében. A jegyző megállapítja: a járáshoz átkerült feladatok nem voltak arányban az átkerült létszámmal. Ráadásul új hatáskörök, feladatok kerültek a városházi dolgozókhoz. Így Szűcs Róbertnéhoz is. A kezelt ügyiratok száma nagyobb. Jelentős terheket ró a munkatársakra az a kormányzati törekvés, hogy az ügyfeleket gyorsabban, rövidebb határidőkkel szolgálják ki. Az ügyintézők többsége három-négy feladatkört is ellát. Jellemzők a túlórák, a kiadhatatlan szabadságok. Szűcs Róbertné példájánál maradva: tizennyolc napnyi szabadsága van még. Mindez úgy, hogy tavasszal egy kisebb műtét miatt is szabadságot vett ki. Munkatársai is gyakran tesznek így.

– A megnövekedett munkateher emlegetése nem panasz, hanem olyan tény, amellyel éppen az ügyfelek és a város érdekében komolyan kell foglalkozni. Ez az adott körülmények között nem fokozható – jelentette ki a csornai jegyző. Dr. Horváth Etelka hozzátette: a város két társulásnak is gesztortelepülése, azaz a polgármesteri hivatal a pénzügyi, jogi, valamint adminisztrációs felelős. A teendőket korábban egy héttagú munkaszervezet látta el, most egy munkatárs áll a társulás alkalmazásában.

Dr. Horváth Etelka kitért a köztisztviselők díjazására is. Eszerint nyolc éve nem volt illetményemelésük, nincs tizenharmadik havi fizetés, ruhapénz, nem emelkedtek a szociális juttatásaik. A középfokú végzettségű dolgozók fizetése közel van a minimálbérhez.

Dr. Horváth Etelka a Kisalföld érdeklődésére kifejtette: két-három új dolgozó felvételére lenne szükség. Mint hozzátette: elvileg Csorna vezetése dönthetne erről, de alkalmazásukat a város egyéb bevételéből kellene fedezni. Így gyakorlatilag erre nincs mód.

– Nagyon sokrétű lett tavaly januártól a feladatköröm. Intézem a közfoglalkoztatottak adminisztrációs dolgait, tartom a kapcsolatot a munkaügyi központtal – sorolta Szűcs Róbertné. – Feladataim közé tartozik még a közterületek rendje, a bejelentések kezelése. Az igazgatási feladatok között én intézem a parlagfűvel kapcsolatos ügyeket. A faültetések, -kivágások miatti helyszínelések is hozzám tartoznak. Nagyon leterhelőek az új földforgalmi törvény miatti feladatok. Az adásvételek és haszonbérletek kifüggesztése, a szerződések internetre való feltöltése. Ebben az évben végeztük az ebössze-
írást, ami szintén sok energiát igényelt. Rendszeresen van ügyfélfogadási időnk, ám ezenkívül is gyakran keresnek bennünket telefonon.

Természetesen igyekszünk segíteni az érdeklődőknek.
Szűcs Róbertné ezeken kívül még legalább két oldalra valót olvasott fel munkaköri leírásából, például ő kezeli a talált tárgyakat is. Hozzátette: gyakorlatilag a reggeli kezdéstől késő délutánig intenzív munkát végeznek kollégáival.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legtöbb független képviselő-jelölt a megye városai közül

A tízezernél több lakosú megyei városok közül úgy tűnik, a kapuvári függetlenek lesznek a legtöbben… Tovább olvasom