Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Teljesítménykényszer a foglalkoztatóban

A kapuvári szociális foglalkoztató ügyvezetője szerint a közhasznú társaság rehabilitációs jellegét kellene erősíteni.
A Kapuvári Kéz-Mű és Szociális Foglalkoztató Kht. a kilencvenes évek végén jött létre a mai Berg Gusztáv Szakiskola vállalkozói tevékenységeként. A közhasznú társaság jelenlegi önálló formájában egy éve működik, előtte költségvetési intézmény volt. Az induláskor öt-tíz alkalmazottal kezdtek, mára a létszám közel ötvenre bővült.

A közhasznú társaság költségvetéséről a képviselő-testület minapi ülésén is beszélt Horváth Judit ügyvezető. Eszerint az idénre tervezett költségvetésük ötvenötmillió forint. Ebből közel húszmillió az állami dotáció, huszonkilencmilliót pedig bérmunkából és saját termékeik értékesítéséből teremtenek elő. Kétmillió forintot kapnak a városházától, közösségi feladatok ellátásáért. Közel nyolcszázezer forint a munkaügyi központon keresztül érkezik hozzájuk, a maradékot saját termékeik eladásából fedezik.

Az elmúlt évben építették a legnagyobb műhelyüket, a tizenhétmilliós beruházás nagy részét – tizenkétmillió forintot – pályázati pénzből fedezték.

Tevékenységük három fő részre tagolódik: faipari, varrodai termelés és a szerelde. Ez utóbbi munkáinak túlnyomó része fertődi telephelyükön zajlik.

A szociális foglalkoztató egyedülálló a Rábaközben. Horváth Judit szerint dolgozóik egy része szív- és érrendszeri betegségben szenved, vagy korlátozottan mozgásképes. A munkára jelentkezők a környékbeliekből kerülnek ki, de most építik ki kapcsolatukat a csornai munkaügyi kirendeltséggel is. A foglalkoztató egyfajta termelőüzem is, ahol minden dolgozó minimálbért vihet haza havonta.

Horváth Judit úgy véli: ez az a pont, ahol az eredetileg tervezett rehabilitáció háttérbe szorul, hiszen a minimálbért ki kell termelniük, de a megváltozott munkaképességű dolgozókat is foglalkoztatniuk kell. Az állami dotáció rendszerének megváltozásával előtérbe kellene kerülnie annak, hogy a kisebb teljesítménnyel dolgozó munkatársakat is nagyobb számba tudják foglalkoztatni. A cégtől így is évente néhányan visszakerülnek a munkaerőpiacra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra cipőüzem Rábakecölben

Manapság helyi és országos szinten is sok szó esik a munkahelyteremtés fontosságáról. Rábakecölben is égető gond a munkalehetőség hiánya, ezért a település vezetői igyekeznek mindent megtenni a helyzet jobbítása érdekében. Eddigi fáradozásaikat siker koronázta és február elsején megkezdte tevékenységét egy cipőfelsőrész-készítő üzem a faluban. Tovább olvasom