Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Téli szünetet tartanak

A téli idő miatt állították le az útfelújítási munkálatokat az elmúlt év végén Csornán.
Papp Imre, Csorna alpolgármestere számadatokra hivatkozva állítja, hogy az utóbbi évek legnagyobb útfelújítási programjához tavaly láttak hozzá a városban. Az e célra fordítható összeg 111,5 millió forint, amit részben saját erőből, részben pályázati támogatásból fedeznek. Ugyanakkor – különösen a csapadékos időben – rengeteg kritika fogalmazódik meg a helyiek részéről a felújított utak minőségét illetően. Erre is magyarázatot kértünk az alpolgármestertől.

– Az útfelújításokat több egymástól elkülönülő részre oszthatjuk – mondta Papp Imre. – A Nap utca rendbetétele már tavalyelőtt befejeződött, ezután tavaly az Arany János utca következett. Ezt a kettőt azért említem együtt, mert a költségeket azonos forrásból fedeztük. A Területi Kiegyenlítést Szolgáló fejlesztési célú támogatásra (Teki) pályáztunk és nyertünk 13 millió forintot. Ezt három évre elosztva használhatjuk fel; 2004-ben 7 milliót, 2005-ben és 2006-ban 3–3 milliót. A munka összköltsége 27 millió forint. Az Arany János utcát a 2005-ös év végére kellett volna befejezni, ám ez a rossz időjárás miatt nem sikerült. Ezért módosítani kellett a támogatási szerződést, így az újabb befejezési határidő idén május vége. Eddig az időpontig kell a legfelső, úgynevezett kopó aszfaltréteget „ráhúzni" az útra.

Az alpolgármester szerint a másik feladat a piactér felújítása volt. Ez a munka teljesen befejeződött és összesen 15,6 millió forintba került. AVOP (Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program) pályázaton 8,5 milliót, a BM Önerőalap-pályázaton 2,7 millió forintot nyert az önkormányzat. A többi saját erő.

Az alpolgármester a további útfelújítások kapcsán úgy vélekedett, hogy az a költségvetés függvénye. Ez ügyben a büdzsé elfogadása után várható döntés. Felújításra váró út ugyanis még van bőven a város területén.

– A 2005-re tervezett útfelújítások két részből tevődnek össze. Egyikhez a Szent István tér és a Templom utca tartozik. Ennek az összköltsége 42,9 millió forint. A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácstól 21 millió 450 ezer forintot nyertünk. A Teki-pályázaton nyert támogatás 4 millió, az önkormányzati saját forrás pedig 17 millió 455 ezer forint. A munka befejezése azonban itt is várat magára, hisz az időjárás közbeszólt és nem tette lehetővé, hogy a záróréteg elkészüljön.

– Emiatt van az – esős időben jól látható –, hogy nem egyenletes az utak felülete, víztócsák vannak rajta. A műszaki átadás megkezdésekor jegyzőkönyvben rögzítettük, hogy a beruházás még nem fejeződött be, továbbá azt, hogy milyen munkákat kell elvégezni. A vonatkozó kormányrendelet módosítása nyomán vált lehetővé, hogy a támogatási szerződésben foglalt befejezési határidőt május végéig kitoljuk – hangsúlyozta Papp Imre hozzátéve, hogy azok az útfelújítási munkák viszont befejeződtek, amelyek tisztán saját forrásból valósultak meg. Ez 43,6 millió forintba került. Így az Adria, a Botond, a Gárdonyi, a Honvéd, a Kismartoni utca, valamint a Kakukk utca egy szakasza. A kis-csornai szervizúton kátyúzást végeztek és egy vékony felületi zárást kapott az út.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hansági ritka pillanatok

A természetben a tél már a tiszta tavaszt jelképezi. Nagy Lászlóval, a Fertő–Hanság Nemzeti Park természetőrével hansági túrára indultunk, ahol igazi ritkaságokkal is találkoztunk. Miközben a táj szépségeiben gyönyörködünk, Nagy László évtizedes „szerelméről" mesél, üzeneteit adja át nekünk. Elsőként az ősi csíkoséger-erdőt érintjük, ami a természet katedrálisa. Tovább olvasom