Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Településközpont háromszázmillióból

A beledi önkormányzat következő évi terveiben a legfontosabb célként a várossá válást jelölték meg. A közeljövő legnagyobb beruházásaként a jelenlegi településközpont átalakítását tervezik, Phare-pénzekből.

Az átalakításra váró iskola terve. Vissza nem térítendő támogatásra pályáznak.
A Rábaköz déli részének regionális központi címére pályázó Beleden nagy átalakulások kezdődtek. A városi cím megszerzése érdekében  elkezdődött a helyi intézmények racionalizálása, összevonása. A projekt keretében idén augusztusban összevonták az óvodát, iskolát, a művelődési házat és a könyvtárat. 
 
Az új intézmény élére a kiírt pályázat útján az eddigi igazgató, Hantó Szabolcs került. A központban közel ötven embernek adnak munkát. Az átalakítás során leépítés nem volt, a gazdasági csoportba új munkaerőt is felvettek.

Tompáné Balogh Mária polgármester szerint az új szervezeti forma nem csak a gazdasági megfontolásoknak kedvez. Így nyomon követhető a gyerekek, fiatalok fejlődése is háromtól húszéves korig. Az új intézmény kialakításában figyelembe vették a már szerte az országban működő hasonló intézmények tapasztalatait is. Az éves szinten 236 és fél millióból gazdálkodó központtól a környékbeli tehetséges gyermekek színvonalasabb képzési lehetőségeit várják Beleden.

Az Általános Művelődési Központ épületeinek rekonstrukciója a jövő évben kezdődne és 2005-ben, egy nagyobb terv részeként fejeződne be. Az átalakítás keretében a kastély területén barkácsműhely, a családsegítő szolgálat már EU-konform irodái, gazdasági irodák és egy konferencia-központ kapna helyet.

„ Minden mai elképzelésünket a várossá válás szolgálatába helyeztük. Ennek érdekében a Phare-programban 300 millió vissza nem térítendő támogatásra pályázunk, amelyet az előbb említetteken felül Beled központjának rekonstrukciójára használnánk fel."
A tetőtérbe teleházat és netkávézót terveznek. Az iskola épületét is átalakítanák, stílusában beillesztve a majdani új településközpont látványába.

Tompáné Balogh Mária elárulta legdédelgetettebb tervét, miszerint Beled még ebben a ciklusban megkaphatná a városi címet.
A tízszázalékos önrész felhasználásával elinduló projektben nemcsak a központ épületeinek átalakítása szerepel, de a települést átszelő utca központi kereszteződésének biztonságosabbá tétele, valamint a központi park fejlesztése is benne foglaltatik.

– Természetesen nem képzeljük, hogy csupán a környezet átalakításával elérhetővé válik számunkra a városi rang. Emellett nagy hangsúlyt fektetünk a település megtartóerejének növelésére is. Sajnos napjainkban a munkaerőhelyzet nem túl biztató Beleden, de már látunk ennek javulására utaló jeleket is – fogalmazott Beled polgármestere.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bűnügyi vezető nagy ügyei

Nemzeti ünnepünk alkalmából az országos rendőrfőkapitány Világos István alezredest, a Csornai… Tovább olvasom