Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Települési kérésre más járáshatárok

Amennyiben a kónyi képviselő-testület kellően alátámasztja kérelmét a Győri járáshoz való csatlakozáshoz, akkor a kormányhivatal is támogatja ezt. A megyei települések járási szándékai megvalósulni látszanak az új térképtervezet szerint.
Virág Rudolf, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára és Vass György, a Belügyminisztérium főtanácsadója tartott tegnap előadást az önkormányzati rendszer jövő évi változásairól Beledben. A polgármesterek és jegyzők számára tartott tájékoztatót a Területi Önkormányzatok Országos Szövetsége szervezte. A fórumon Széles Sándor kormánymegbízott beszélt a járáshatárok várható alakulásáról is. (Előzmények: „Tizenhárman másfelé mennének", Kisalföld, 2012. január 19.)

A szakminisztériumhoz először benyújtott térképtervezet ellen számos megyei település emelte fel szavát és kérte más járáshoz való besorolását. Eszerint a Mosonmagyaróvári járástól a győrihez menne Mosonszentmiklós, a csornaitól szintén a megyeszékhelyhez csatlakozna Győrsövényház, Bezi és Fehértó. A Csornai járáshoz csatlakozna Bodonhely és Sobor, a tétiektől menne Tényő, Kajárpéc és Sokorópátka, utóbbiak a Győri járást erősítenék. A Pannonhalmi járástól Győrság csatlakozna a megyeszékhelyhez, a kapuváriaktól pedig elkívánkozik Agyagosszergény, Fertőendréd, valamint Csáfordjánosfa és Magyarkeresztúr. Utóbbi a csornaiakhoz csatlakozna, előbbiek Sopronhoz.

– A kormányhivatalhoz beérkezett kérelmeket megvizsgáltuk, azok megalapozottságát mérlegelve támogattuk a települések elképzeléseit – jelentette ki a Kisalföldnek Széles Sándor. A szakminisztériumhoz eljuttatott legújabb térképtervezet már ezen települések átsorolását is tartalmazza.

A beledi tájékoztatón a megye szinte minden régiójából részt vettek polgármesterek.
A beledi tájékoztatón a megye szinte minden régiójából részt vettek polgármesterek.

Ahogy a beledi tájékoztatón elhangzott, a Rábaközben egyetlen község hovatartozása még nyitott, a jelenleg a Csornai járáshoz sorolt Kónyé. A kormánymegbízott ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: mind a Csornai kistérség elnöksége, mind a kormányhivatal a helyben maradást támogatja, a kónyi testülettől ezzel ellentétes döntés még amúgy sem érkezett a megyei kormányhivatalhoz. – Nagyon sok szempontot kell figyelembe venni ahhoz, hogy a kónyi besorolás változzon – tette hozzá Széles Sándor. Példaképpen az intézményi és szociális ellátás kialakult rendszere is változna a Győrhöz való csatlakozás esetén, amihez természetesen a szomszédos településeknek is lenne hozzáfűznivalójuk.

– A kónyi önkormányzat komolyan mérlegelje, hogy a helyiek érdekei milyen mértékben sérülnének egy járási hovatartozás megváltoztatásakor. Ám amennyiben a képviselő-testület minden szempontból megalapozott döntést hoz és ezt a környező, Győrhöz tartozó településekkel is egyezteti, a megyei kormányhivatal – megvizsgálva ezen szempontok megalapozottságát – támogatná a kónyiak döntését – mondta Széles Sándor.

Beledben elhangzott, a Kapuvári járástól Csornához csatlakozni kívánó Magyarkeresztúr jelenleg Mihályival társult körjegyzőségben. – Huszonkét éves együttműködésünk zavartalan volt, ám a csornai csatlakozással nem lehet járáshatáron átnyúló körjegyzőség, így másfelé kell gondolkodnunk – mondta Németh Erzsébet magyarkeresztúri polgármester.

Olvasóink írták

 • 3. Jerry 2012. március 11. 01:43
  „Kukszi, konkrét példákat említs, hogy miért,milyen ügyintézést hoz helybe a járás megalakítása.Na mert eddig csak az látszik,hogy elvisz jogköröket az önkormányzattól,és éppen hogy nem helyben, hanem be kell menni a központba azért, amit eddig helyben elintéztek a polgármesteri hivatalban.Amennyiben szakmai alapokról beszélünk,akkor bizony nem járásokat kell létrehozni,hanem megyék helyett régiókat.Ezt indokolja az is, hogy az ügyintézés már nagyrészt megoldható interneten,telefonon,így nincs szükség újabb adminisztrációs lépcsőre.Az informatikai rendszerrel már nagyobb terület, akár egy régió is átfogható. A parlament létszámának csökkentése miatt l kialakítandó körzetek is ezt az irányt mutatják.Szerinted jóra vezet, ha pl több járásnak lesz egy képviselője a parlamentben?Vajon nem éppen a korrupció melegágya lesz,és nem épen ez a cél? Már osztogatják a járásokban maguk közt a posztokat,és nem épen szakmai szempontok szerint.”
 • 2. kukszi 2012. március 10. 19:02
  „Jerri ,amit leírtál az egy demagóg ,baloldali politikai szöveg.
  A járások szerveződését szakmai alapokon kell végrehajtani.
  Igen is szükség van a járásokra, helybe kell hozni az ügyintézés lehetőségét.”
 • 1. Jerry 2012. március 02. 15:16
  „A fidezs ezzela járási mizériával szépen szétveria már felépített és működő önkormányzati rendszeet, vissza sülyeszti az orzságot a középkori államigazgatás szintjére.Már csak a vármegyék kialakítása és a várak koözmunkásokkal való felépítése van hátra.A várnagy jelöltek már ott ülneka parlamnetben narancs szinű köpenyben.A járások kal csak még egy adminisztratív apparátust hoznak létre,a narancs klienturának kreált munkahelyekkel.Az eddiig is tulzott adminisztrációt tovább növelve.A korszerűsítés a megyék felszámolása, arégiók kilakitása jelentené, és mellette az önkormáynzatok fentartása, önkéntes alapon valö földrajzilag létező, történelmileg kialakult kistérségek meghagyása mellett.A járások ráeröltetése és azok pártkatonával való irányitása a régi tanácsi rendszer, a kommunista rend megbukásával felszámolt, és mára már korszerűtlené is vált igazgatási forma vissza hozása, középkori módszerek/parancs uralmi, józan észt kerülő csaka azét is,mert mi akarjuk/ bevezetése, amikor is nem aráteremttség, szakmai értelem a kinevezés feltétele, hanem a nemesi származás, jelen esetben a párthovatartozás a döntő.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Inzulinos tűket találtak a kutyának szánt kolbászban

Az egyik magyarkeresztúri családi ház udvarán vélhetően a házi kedvencnek szánt kolbászdarabokat… Tovább olvasom