Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Települési expók végnapjai

Rábaköz - Az idei évben egyik településen sem tartják meg az elmúlt években megszokott gazdasági vásárokat. Egy tavalyi tárgyalás szerint kétévente rendeznének gazdasági seregszemléket a Rábaközben, ám a jelenlegi állás szerint ez a terv is kútba eshet.


Két évvel ezelőtt a Rábaköz három településén is tartottak különböző expót és vásárt, így Kapuváron a Hanság Expo, Csornán a Rábaközi Kiállítás és Vásár, Beledben pedig a néhány éve felelevenített Pünkösdi Fesztivál és Vásár várta a kiállítókat. A seregszemlék látogatottsága az utóbbi években egyre inkább csökkent, amit a kiállítók száma is évről évre követett. Először a kapuvári városvezetés döntött úgy még a tavalyi év elején, hogy a gyér látogatottságra való tekintettel nem rendez expót, az Anna-napi rendezvénysorozatot a hagyományoknak és a kultúrának szánja.

Ez az év aztán meghozta a döntést más településeken is.

Beledben egy januári testületi ülés döntött arról, hogy – követve a kapuvári példát – idén pünkösdkor csak kulturális fesztivált rendeznek, kiállítók nélkül.

Információink szerint a csornai illetékesek hasonló döntést hoztak, hiszen ebben az évben a Rábaköz fővárosában sem tartanak gazdasági seregszemlét. A Kisalföld úgy tudja, négy település – Fertőd, Kapuvár, Beled, Csorna – polgármesterei még tavaly leültek egy asztalhoz, megbeszélni a már szinte tömegessé váló vásárok valamilyen mederbe terelését. Az akkori tárgyaláson abban egyeztek meg a települések vezetői, hogy egy városhoz egy kisebb települést „csatolnának" és így párosítva tartanák kétévente a helyi vásárokat. A lapunkhoz érkezett információk szerint azonban ez a forgatókönyv is borulni látszik a továbbiakban.

A Rábaköz vásárai pedig immár szinte hagyománnyá váltak az elmúlt években. Kapuváron 1999-ben tartották az első Hanság Expót, melynek 2005-ben már több mint száz kiállítója volt. Abban az évben a kiállítók mellett több mint félszáz kézműves is kínálta portékáját. A következő évben már nyolcvanra csökkent a kiállítók száma, ám 2007-re már ezt a létszámot sem érte el. Ez utóbbi évben már felmerült a vásár szüneteltetése, ám a város vezetése még kereste a megoldásokat a további működtetésre. A vásár végére beigazolódott, hogy a látogatottság nem olyan mértékű, mely fenntarthatóvá tenné a gazdasági seregszemlét. A következő, 2008-as évben már a „Tökös búcsú" és a hagyományőrzés vette át a vezető szerepet a hagyományos Anna-napi mulatságokon.

Pünkösdi Fesztivál, Beled: Idén már nem lesz kiállítás.
Pünkösdi Fesztivál, Beled: Idén már nem lesz kiállítás.


A beledi vezetés először 2004-ben újított fel egy évszázados hagyományt Pünkösdi Fesztivál és Vásár néven. Ahogy a polgármester az az évi földrengésre utalva kijelentette: „még a föld is megmozdult rendezvényünk hírére" (Kisalföld, 2004. június 1.). Érdekességképpen megjegyzendő, hogy az első beledi vásáron a jelenlegi kormánypárt két prominense, Gyurcsány Ferenc és Hiller István is megjelent. A következő év már közel nyolcvan kiállítót és több látogatót vonzott a pünkösdi rendezvényre és ez a tendencia 2006-ban is folytatódott az akkori rossz idő ellenére. Sajnos a kiállítók száma 2007-ben már alig több mint félszázra fogyatkozott és a térség országgyűlési képviselője Beledben már abban az évben megjegyezte, „míg mások a bezárást fontolgatják, addig Beled tovább rendezi a vásárokat" (Kisalföld, 2007. május 29.). A tavalyi évben már meglátszottak azok a jelek, melyek a szomszédos Kapuvár expójának bezárását okozták, a kulturális fesztivál egyre növekvő látogatottsága mellett a kiállítók száma alig ötvenre zsugorodott. Végül a helyi testület az idei évben eltekint a gazdasági vásár megrendezésétől.

A kapuvárihoz hasonló múlttal büszkélkedhet a tavaly még megtartott Rábaközi Fesztivál és Vásár. A csornai seregszemlét először 1998-ban rendezték, ám a harmadik évben sem emelkedett a kiállítók száma félszáz fölé (Kisalföld, 2001. április 30.). A következő évben ez a szám is csökkent valamelyest, majd 2003-ban egy kicsivel emelkedett a standok száma. A kamara rábaközi irodavezetője szerint 2004-ben már több mint hatvan kiállítót köszönthettek Csornán (Kisalföld, 2004. május 4.), ám már abban az évben felmerült, hogy esetleg 2005-ben nem tartanak Csornán vásárt. Ez az ötlet végül lekerült a napirendről, hiszen a következő évben ismét Csornán, de már a Széchenyi-iskolában köszönthettek mintegy nyolcvan kiállítót. A résztvevők száma 2006-ra közel százra emelkedett, melyet a város akkori polgármestere úgy értékelt, „beérett az elmúlt nyolc év szervezésének gyümölcse" (Kisalföld, 2006. május 2.). A következő évben ismét a felújított Hunyadi-gimnázium adott otthont a már nyolcvanra fogyatkozott kiállítói gárdának, majd ez a létszám maradt meg a tavalyi évre is. Az idén a vásár elmarad.

Kétévente sem biztos
Fertődi információk szerint a tavalyi évben elmaradt vásár után kétéves intervallumban egyeztek meg a környék polgármesterei, de a Fertő-partról kapott információk szerint az idei vásár megrendezése is kérdéses.

Olvasóink írták

  • 1. Goldman 2009. március 25. 18:48
    „Megértem, hogy elmarad. Ezen abszolúte nem csodálkozom. A vásárosoknak biztos drága a vásárlátogatóknak szintén. Mindenki pénzt akar kihozni ebből. Ki a legnagyobb vesztes? Mindenki...az én szempontomból egy vásár akkor az igazi, ha vevőcsalogató. Ha az ott kiállított és árult termékeket olcsóbban lehet megvenni, megrendelni. A vásárok igazi célja ez is lenne. Bevallom egyszer látogattam meg összességében és azt mondtam soha többé. Nincs értelme...Nem vevő centrikus az egész. De én csak egy lehetséges vásárló voltam. Másképp látják a vásárosok és a szakemberek.
    Egyébként lassan a piacosok is "lehúzhatják" a redőnyt. Kivéve a.....úgy látszik a használt ruhásoknak beindul. Nem baj, ha a földről árulják állítólag így is megy a bolt. Ennyi....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét nem kapott támogatást a Fő téri fejlesztés

Kapuvár - Negyvenhárommillió forintból rövid időn belül megkezdik a kapuvári Bercsényi utca… Tovább olvasom