Kisalföld logö

2018. 08. 22. szerda - Menyhért, Mirjam 21°C | 32°C Még több cikk.

Településfejlesztésben működnek együtt a rábaköziek a csallóköziekkel

Négy rábaközi és négy csallóközi település részvételével megalakult a Nyugat-Dunántúl első – jogi személyiségű – együttműködési szervezete, a Pro Comitate csoportosulás, mely uniós támogatásokra épül.

A csallóközi Bős (Gabcikovo), Dunaszerdahely (Dunajska Streda), Ekecs (Okoc) és Nagymegyer (Velky Meder), valamint a Rábaköz négy településének – Kapuvár, Szany, Bősárkány és Beled – részvételével kedden aláírták az Európai Unió által támogatott együttműködési csoportosulás, a Pro Comitatu (latin: a megyéért) nevű társulás alapító okiratát.

Ahogy a megnyitón Hámori György kapuvári polgármester, a társulás megválasztott igazgatója elmondta, az egy éve megkezdett munka napjainkra hozta meg gyümölcsét. – A testvérváros Nagymegyerrel kezdtük el szervezni a csoportosulást, ezt követően csatlakoztak a csallóközi és rábaközi települések – mondta a kapuvári polgármester.

Magáról a szervezetről Hutflesz Mihály és Vitárius Lajos vezető szakértők tájékoztattak. Mint mondták, az angol rövidítéssel EGTC-nek nevezett szervezetet az unió hozta létre és a tagországok törvényhozása a hazai jogrendszerbe építette. A csoportosulás jogi személyiségű társulás, mely a hazai források beszűkülése után az uniós pályázatokra számít mind működését, mind munkáját tekintve. – Megalakult szervezetünk céljai közt a területfejlesztés, az ökológia, az emberi erőforrások fejlesztése és az identitás erősítése szerepel – mondta Hutflesz Mihály.

Nyolc település polgármesterei írták alá a határon átnyúló együttműködési szerződést.
Nyolc település polgármesterei írták alá a határon átnyúló együttműködési szerződést.

A csoportosulás minden településének egy szavazata van a közgyűlésben, maga a szervezet több mint ötvennyolcezer lakost és több mint harmincnyolcezer hektárnyi területet ölel fel. A szervezet törzstőkéjét a részt vevő települések lakosságszáma alapján ajánlották fel, fél euró lakosonkénti összegben.

A csoportosulás alapító okiratának ünnepélyes aláírását követő sajtótájékoztatón elhangzott, az uniós pályázatok őszi kiírására már kész tervekkel állnak elő a részt vevő önkormányzatok.

A Kisalföld kérdésére Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester, a csoportosulás felügyelőbizottságának elnöke elmondta, néhány évig a szervezet működésének és munkája kialakításának szentelik az időt, ám a későbbiekben szó lehet a bővítésről is. Utóbbihoz Vitárius Lajos szakértő hozzátette, a szervezet által indított programokhoz külső települések is csatlakozhatnak. Rudicky László nagymegyeri polgármester hozzátette, a rábaköziek és a csallóközi települések megtették az első lépéseket a sikeres pályázatok és a tartalmas együttműködés terén. – Első kézzelfogható célunk a két térség termékfejlesztése lesz, melyekben fontos és konkrét feladatokat kapnak a nyolc társult település önkormányzatai – jelentette ki a sajtótájékoztató végén Hámori György.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenkit beengedtek, aki akart, mulathatott az uborkapartin

˝A markotabödögei uborkapartival kapcsolatban szeretném elmondani, hogy a sokunk által várt zenés… Tovább olvasom