Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Települések szövetsége a folyóért

A Rába megmentéséről tanácskoztak kedden egy marcaltői fórumon a folyóparti települések polgármesterei. Egyben mindannyian megegyeztek: megakadályozzák, hogy a Balaton vízpótlását a Rábából oldják meg.
Kovács Zoltán Veszprém megyei országgyűlési képviselő kezdeményezésére gyűltek össze a Rába menti települések polgármesterei Marcaltőn. A téma a folyó jövője volt, annak fényében, hogy a Balaton Fejlesztési Tanács elképzelése szerint a „magyar tenger" vízpótlását a Rábából oldanák meg.

Polczer Sándor, a házigazda polgármester megjegyezte: az, hogy két megye (Veszprém és Győr-Moson-Sopron) települési vezetői is elfogadták a meghívást, azt jelenti, hogy komolyan gondolják a Rába megmentését, ami viszont összefogás nélkül nem megy. Javasolta, hogy vegyék fel a kapcsolatot a Vas megyei polgármesterekkel, bevonva őket is a tiltakozó akcióba.

Kovács Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy a balatoniak érdekérvényesítő képessége igencsak erős, ezért arra van szükség, hogy most már a Rába mentiek is hallassák hangjukat. Fehér Vilmos a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság képviseletében elmondta: a Balaton ökológiai szempontból jó állapotban van és a vízminősége is megfelelő.

A vízpótlás egyedül az idegenforgalom miatt merült fel. Fehér Vilmos rámutatott: Magyarország aláírta azt az uniós vízgazdálkodási keretegyezményt, mely szerint egy régiót nem lehet hátrányba hozni egy másik fejlesztése miatt. Megtudtuk, hogy a szakminisztérium megbízásából jelenleg a Budapesti Műszaki Egyetem munkatársai vizsgálják a Balaton Fejlesztési Tanács vízpótlási tervét, ennek eredményét várhatóan szeptemberben a Magyar Tudományos Akadémia is véleményezi és eldönti, szükséges-e egyáltalán a vízpótlás.

Dr. Pap János országgyűlési képviselő a szigetközi tapasztalatokról, az ott okozott károkról beszélt a polgármestereknek. Mint mondta: a hasonló tervekről először csak beszélnek, aztán milliós tanulmányok készülnek, végül megvalósítják az elképzeléseket, visszafordíthatatlan károkat okozva.

Csak az idegenforgalomért nem

A hozzászólók: Feller Sándor árpási, Polczer Sándor marcaltői, Tuba Pál rábakecöli, Pálfi Attila vági, Kovács József rábacsécsényi, Harsányi Ernő várkeszői, Barczáné Majsa Klára malomsoki polgármester, illetve Szabadi János kemenesszentpéteri jegyző azt hangsúlyozták, hogy ebben a kérdésben vállvetve fognak harcolni és nem engedik meg, hogy a Rábából egy csepp vizet is a Balatonba vezessenek csupán az idegenforgalom kedvéért.

Mindannyian egyetértettek abban, hogy a Rábát az elmúlt évtizedekben is sok kár érte és a folyó menti idegenforgalom is szinte teljesen eltűnt. A polgármesterek elhatározták, hogy a Vas megyei érintett településeket is megszólítva egy szövetséget hoznak létre, mely alkalmas tárgyalópartnere lesz mind a balatoni tanácsnak, mind a szakminisztériumnak. Ennek koordinálására Nemes László sobori polgármestert kérték fel.

Nemes László ezzel egy időben valamennyi kollégáját meghívta a községében rendezendő Rába-napra, ahol szakemberek, környezetvédők is jelen lesznek. – Mindent megteszünk, hogy folyónkat megmentsük, ha kell, élőlánccal is tiltakozunk. Szomorú, hogy a Balaton Fejlesztési Tanács még mindig napirenden tartja ezt a tervét – jelentette ki a fórumon Nemes László.

Végül egy nyilatkozatot fogadtak el a jelenlévők, melyben közösen tiltakoznak az ökológiailag és vízgazdálkodásilag is indokolatlan vízkivétel ellen.

A jelen lévő országgyűlési képviselők: Kovács Zoltán, Pap János, Kontrát Károly megígérték, hogy kérdésekkel, interpellációkkal tartják napirenden a Rába védelmét a parlamentben. Azt is elhatározták, hogy a megalakuló Rába menti szövetség képviselőit összehozzák a szakminisztérium vezetőivel.

Kapcsolódó cikkek >>

Ellenzik a Rába-csapolást (2003-02-27) >>
Átalakulóban a vízi világ (2003-04-01) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csornán értékesítik a visszaadott telkeket

Kivitelezői ajánlatokat bírált el, építési rendelet módosításáról és az önkormányzatnak visszaadott… Tovább olvasom