Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Telek, kölcsön, letelepedési segély

Telek önköltségi áron, letelepedési segély, kedvező kölcsön jár a rábaközi falvak többségében letelepedőknek.
Minden önkormányzat arra törekszik, hogy helyben tartsa fiataljait. Van, ahol kamatmentes kölcsönnel, néhol kedvezményes árú építési telekkel próbálkoznak. A földrajzilag jó helyen fekvő települések szerencsésebbek, ott nemcsak a helyiekre számíthatnak, hanem a vidéki letelepülőkre is.

Bezin kamatmentes

A bezi önkormányzat telkei népszerűek a helybeliek, de a vidékiek között is. Kedvezmény a falubelieknek, hogy ingatlanvásárlás esetén nem köti őket a beépítési kötelezettség. Kovács György polgármester szerint ezzel az engedménnyel is a helyieket szeretnék a településen tartani. A tapasztalat az, hogy már egészen fiataloknak is vásárolnak telket szüleik.

– Az itt építkezőket további százezer forint kamatmentes kölcsönnel tudjuk támogatni – tájékoztatott Kovács György. – Szerencsére olyan gondunk nincs, mint a Rábaköz belsejében fekvő településeknek, hogy parlagon hevernek építési telkek. Önköltségi áron értékesítjük az ingatlanokat és el is fogynak.

Enese is népszerű

Az enesei önkormányzat szintén hasonló „cipőben jár". Vannak építési telkeik, és a vevők is jelentkeznek rendre. „Enese földrajzilag nagyon jó helyen van, ehhez képest kedvező áron kínáljuk a telkeket, gyakorlatilag önköltségi áron – jegyezte meg Mesterházy József polgármester. – Nemrégiben huszonegy építkezésre alkalmas ingatlant alakítottunk ki, várjuk a letelepedőket. Vannak ugyan helyi érdeklődők is, de többségében talán vidékiek jönnek. Akiknek például rokoni kapcsolataik vannak a Rábaközben, szívesen választják Enesét, hiszen innen Csorna, de Győr is gyorsan és könnyen megközelíthető."
Enesén kölcsönnel és letelepedési segéllyel nem tudják támogatni az építkezőket. A polgármester azt mondja, ezt anyagi lehetőségeik már nem teszik lehetővé.

Babóton nincs telek

A babóti önkormányzat nincs könnyű helyzetben e téren, értékesíthető területe ugyanis nincs. Molnár János polgármester arról beszélt, hogy ennek ellenére vidéki betelepülőik vannak, akik a megüresedő házakat veszik meg. A letelepedéshez viszont a falu költségvetéséből nem jut sem kölcsönre, sem támogatásra, sem segélyre. Veszkényben hét építési telket már kialakítottak, további hét rendezése pedig most van folyamatban. Az 1000 négyzetméteres ingatlanokat önköltségi áron, 1,5 millió forintért kínálja az önkormányzat. Kettő máris elkelt, sőt, az egyik vásárló már az építkezést is megkezdte.

– Befejeződött a közvilágítás kiépítése és megoldjuk a többi közművet is – mondta Matzkó János. – Érdeklődő van szép számmal, Veszkényből, de vidékről, többek között Kapuvárról is.

A polgármester szerint faluját vonzóvá teszi az is, hogy nemsokára százötvennel több munkahely lesz náluk. Ezenkívül 150 ezer forint letelepedési segély is jár a Veszkényben új életet kezdőknek.
Dancsó Zsolt, a csornai földhivatal fiatal osztályvezetője egy évvel ezelőtt feleségével és két gyermekével költözött Enesére. Önkormányzati telekre építkeztek.

– Annak idején azért döntöttünk Enese mellett, mivel a munkahelyem és a feleségem szülei között pont félúton van – indokolta Dancsó Zsolt. – A közlekedési lehetőségek jók, húsz perc alatt Győr is és Csorna is elérhető. A falubeliekkel gyorsan megbarátkoztunk, mondhatom, hogy befogadtak bennünket. A környékünkön főleg fiatalok laknak, de az idősebb korosztállyal is jóban vagyunk. A gyerekeknek meg külön jó, hogy tágas udvaron tölthetik az időt és az utcára is bátran kimehetnek. Ezt városban nem tehetnék meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ravatalozó épül közös erővel

Tóth Kálmán, Vitnyéd polgármestere büszkén jelentette ki, hogy a település intézményeire a tanév kezdetéig mintegy nyolcmillió forintot költöttek. Ebből négy és fél millió az úgynevezett hármas iskola épületének felújítására ment, teljes tető- és külső rekonstrukcióval. Három és fél milliót költöttek idén az óvoda felújítására, a teljes beruházás ennek közel a duplájába kerül. Tovább olvasom