Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Telek egy forintért is

Rábakecöl - A rábakecöli önkormányzat nagycsaládos betelepülőket vár a faluba, mérsékelve ezzel a lélekszám csökkenését. A testület két megoldást képzel el az új lakók támogatására, s egyforintos telekkel is várják a betelepülni szándékozókat.

– Némi malíciával azt is mondhatnám, hogy az elköltöző pedagógusoknak „hála" az önkormányzat nagycsaládos betelepülőket vár a falu egyik szolgálati házába – mondta Tuba Erik, Rábakecöl polgármestere. Az iskola tanulói létszámának csökkenésével egy helybéli pedagógus házaspár elhagyja a dél-rábaközi kistelepülést, ám a polgármester hozzátette: nekik szerencsésen alakult további sorsuk, egy helyen találtak maguknak állást. A megürülő házat egy többgyermekes családdal szeretné megtölteni az önkormányzat. – Egyrészt a falu létszámcsökkenésének lassítása, másrészt egy nagycsalád segítése volt a célunk – mondta Tuba Erik.

A ház használatára országos pályázatot írt ki a testület, melyre két tucat ajánlat is érkezett, a győztes, elsősorban több kisgyermekes családról rövidesen döntenek a képviselők. Döntésükben figyelembe veszik a betelepülni vágyók szakképzettségét is. Ahogy a polgármester mondta: a munkanélküliek táborát nem szeretnék tovább növelni. A betelepülők támogatását két módon képzeli el a testület. Egyik elképzelés szerint az első két évben fizetett bérleti díjnak megfelelő támogatást kapna vissza a család abban az esetben, ha két év után is Kecölben maradnak. – A másik megoldás egy hosszú távra elnyújtott fizetés lenne, a család addig fizet bérleti díjat, amíg le nem telik a ház ára, utána a lakó tulajdonába kerülne az épület – mondta Tuba Erik. Véleménye szerint az első lehetőséget támogatja a testület, mert ezáltal két év múlva egy újabb családot tudnának segíteni.

A letelepedni vágyókat egyéb módon is Rábakecölbe csalogatnák. Az önkormányzat tulajdonában álló telkeket egy forintért adnák a vásárlóknak, vagy egyszeri, kétszázezer forintos támogatást kapna a beköltöző család, amihez még néhány évnyi kommunálisadó-mentesség is járna. Tuba Erik még hozzátette: az említetteken felül a letelepülő családok gyermekenként húszezer forintos, vissza nem térítendő támogatásban részesülnének.

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztés, vagy felszámolás

Vásárosfalu - Nehéz döntés előtt állnak a magyar szarvasmarhatartók-véli Molnár Balázs, vásárosfalui… Tovább olvasom