Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Tejbomba: megoldás elnapolva

Továbbra is forrong a tejpiac. Az Új-MiZo Rt. vezérigazgatója Csornán a szaktárca késlekedését kárhoztatta. A gazdák szerint meg nemigen tisztult a jövőkép. Megoldás talán június 26-án.
A tejtermelőknek tartott tájékoztatót Csornán Kiss János, az Új-MiZo Rt. vezérigazgatója. Szerinte, ha minden pontját betartanák az érdekegyeztető tanács és az agrártárca között idén létrejött szerződésnek, akkor viszonylag kiszámítható piaci körülmények között tevékenykedő termelő és feldolgozó tudna az év végén számot adni az eredményeiről.
– A megállapodás tudomásul veszi, hogy 400 millió literrel több tejet termelnek az országban, mint amennyi elfogy – mondta Kiss János. – Azt is kimondja, hogy ezt a mennyiséget ki kell vonni a piacról.

Az érintettek arról állapodtak meg, hogy a kivonást fele-fele arányban hajtják végre. A terméktanács – a feldolgozó és a termelő – részéről a 200 millió literes mínusz megtörtént, ám úgy tűnik, a másik 200 millió liter kivonásához nincsenek eszközei a minisztériumnak. A tárca és a terméktanács június 26-án tartja következő egyeztető tanácskozását.

Tejeljen a szaktárca!

A vezérigazgató elmondta: számításaik alapján a tárca mintegy 55–60 millió liter tejet képes eltüntetni a termelés korlátozásával, miközben több mint 100 millió még a fölösleg. Még akkor is, ha az iskolatej-

program szeptemberben újra indul. A maradék 100 millió liternyi mennyiség kivonásához 5,2 milliárd forintra van szükség azonfelül, hogy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) termeléskorlátozást vezet be. A feldolgozók álláspontja az, hogy az 5,2 milliárd forintot a tárcának kell állnia. A feldolgozók nem járulnak hozzá a kassza újbóli feltöltéséhez, mert ez tovább növeli az önköltséget s további áremelést jelent, azzal együtt, hogy az import az FVM ígérete ellenére a többszörösére növekedett.
Dr. Szaiff Gyula, a Teszöv megyei elnöke úgy vélte, sok biztatást nem kaptak az összejövetelen, inkább korrekt helyzetelemzést.
– Felsejlik valamiféle megegyezés lehetősége, amely a minisztériumon, a feldolgozókon és a tejtermelőkön múlik – tette hozzá dr. Szaiff Gyula. – Bár a megállapodást az FVM rúgta fel, de ha a mostani, szabályozottnak tűnő rendszer fennmarad és mindegyik fél mutat valamilyen hajlékonyságot, akkor elkerülhető a legnagyobb tragédia. Egyelőre a június 26-i tanácskozást várjuk. Mi azt szeretnénk, ha létrejönne az egyezség.

A feldolgozók távol állnak a megegyezéstől?

Dr. Szaiff megjegyezte, hogy szerinte a feldolgozók állnak távolabb a megállapodástól.
Herángli István sobori gazda kedvetlenül hagyta el a tájékoztató helyszínét. Elmondta, hogy húsz tehenet tart, de az elhangzottak alapján lehet, hogy be kell fejeznie a tejtermelést.
– Mindig extra minőségű tejet termeltem, de úgy tűnik, ez mára már nem jelent semmit – panaszkodott a termelő.
„ Ma itt tartunk, s nem tudjuk, mi lesz a megoldás június 26-án. Ha lesz megegyezés és tovább működik a rendszer, akkor a MiZo hajlandó lenne továbbra is 72 forintot fizetni a termelőknek az extra tejért."

Kapcsolódó cikkek >>

A gazdáknak drága a tejút (2003-02-17) >>
A tejbombát csak a kormány hatástalaníthatja (2003-06-05) >>
Szabályozni kell a tejpiacot (2002-08-01) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elrepült a fészekből kiesett fióka

Sipos Tibor őrkerület-vezető egy fészekből kiesett, repülni még nem tudó sasfiókát talált a… Tovább olvasom