Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Taxival próbálkoznak a migránsok

Hegyeshalom - Idén eddig már összesen negyven illegális migránst – elsősorban szerb állampolgárokat – fogtak el a rendőrök Hegyeshalom környékén. Sokan próbálnak meg taxival átjutni a határon.
Macedón férfi vezette személyautót állítottak meg a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság határrendészeti és közbiztonsági osztályának járőrei tegnapelőtt a hegyeshalmi határátkelő közelében. A rendőröknek azonnal feltűnt, hogy valami nincs rendben, hiszen a viszonylag kisméretű személykocsiban a sofőrön túl további öt utas zsúfolódott össze.


Okmányok nélkül

Újszászi Zsolt alezredes, osztályvezető a Kisalföldnek elmondta: az igazoltatás során kiderült, hogy az utasoknál nincs semmiféle okmány, ezért őket sofőrjükkel együtt előállították. Mind az öten szerb állampolgárok és Nyugat-Európába szerettek volna eljutni. A rendőrség még vizsgálja az eset körülményeit.

Az alezredes hozzátette: az év eleje óta erősen emelkedett az elfogott illegális migránsok száma a környéken. Idáig negyven embert állítottak már elő emiatt. Többségük szerb, de fennakadt idén az ellenőrzéseken kubai és ukrán állampolgár is. Az idei első elfogásuk január elsején éjfél után alig negyedórával történt, amikor egy német rendszámú autót tartóztattak fel, amiben illegálisan itt tartózkodó szerb állampolgárok utaztak. Az elmúlt év októbere óta kezdett nagymértékben nőni a migránsok száma a térségben, s azóta folyamatosan emelkedik.

Jellemzően szerb állampolgárok próbálnak meg ilyen módon Nyugat-Európába jutni, az úti cél legtöbbször Olasz- vagy Franciaország.

A migránsok általában nem egyedül, hanem négy-hat fős csoportokban utaznak, sokszor előfordul, hogy egész családokat – gyerekekkel együtt – fognak el. Míg korábban gyakran a járműben megbújva, addig most már az autó utasaként próbálnak átjutni a csak papíron létező határon.

Legtöbbször semmiféle okmány nincs náluk, de gyakorta találkoznak a rendőrök hamisított – főként szlovén – személyi igazolvánnyal is, sőt, hogy még meggyőzőbb legyen, ehhez még úgynevezett másodlagos okmányokat – például jogosítványt – is hamisítanak az elkövetők.


Sárga rendszámmal

Újszászi Zsolt hozzátette: a migránsokat nagyon sokszor magyar „sárga rendszámú" taxik próbálják átszállítani a határon, méghozzá úgy, hogy a taxijelzést leveszik az autó tetejéről. A rendőrség felvette már a kapcsolatot a Magyarországon működő taxitársaságokkal és felhívták a figyelmüket arra, hogy amennyiben így mennek át utassal Ausztriába, az osztrák hatóságok megállítják őket s eljárást fognak indítani ellenük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Próbatermet építenek a mesterdalnokok

Veszkény - Több millió forintot megspórolva alakítanak ki próbatermet Veszkényben a dalárdának. Az… Tovább olvasom