Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Távfűtés: cél, hogy olcsóbb legyen, mint az egyedi

Többek közt egyedi mérőkre is pályázik a kapuvári önkormányzat távfűtést végző cége. Az ügyvezető szerint cél, hogy néhány év alatt olcsóbbak legyenek, mint az egyedi fűtés.


A távfűtő rendszer korszerűsítését, s ennek folyományaként várhatóan a fogyasztói árak csökkentését célozta meg Kapuvár önkormányzata. Az elmúlt őszön, több vargabetű után került a százszázalékos önkormányzati cég kezelésébe a helyi távhőszolgáltatás. A Kapuvári Távhőszolgáltató Kft. az idény kezdetekor rendben megkezdte a fűtést a rendszerbe bekötött lakásokban. A szolgáltatás egy részét a húsgyár területén létesített alternatív erőmű, a maradékot a régi gáztüzelésű kazánok biztosítják.

Az év elején a forgalmi adó csökkentésével kismértékű díjmérséklődést is tapasztalhattak a távfűtést igénybe vevők, ám a nagyobb csökkentésre még várni kell.

A szolgáltatást átvevő cég ügyvezetője, Pászli Tibor elmondta, a rendszerbe ˝be van építve˝ a gazdaságtalan működés azzal, hogy a szigeteletlen vagy elavult távvezetéken komoly energiaveszteség keletkezik és szinte hasonló a veszteség a rossz szigetelésű lakásokban is. További ellentmondásokat szül az átalánydíjas fizetés: a lakosok nem a felhasznált meleget fizetik ki, hanem a lakás légteréből kiszámított átalányt.

Pászli Tibor: A távhő olcsóbb kell hogy legyen az egyedinél.
Pászli Tibor: A távhő olcsóbb kell hogy legyen az egyedinél.

Ez utóbbi napjainkra szinte elviselhetetlen terhet ró a lakosokra. Erről egy lakótelepi lakos, Fehérvári András megjegyezte: a család költségvetésének több mint húsz százalékát a fűtésdíj viszi el egy 67 négyzetméteres lakásban, vagyis gázártámogatás nélkül negyvenezer forintig is felmehet. Egy 55 négyzetméteres lakótelepi lakás fűtésszámlája megközelíti a havi harmincezer forintot.

Ezen anomáliákat szeretné megváltoztatni a Kapuvári Távhőszolgáltató Kft. új stratégiája. Eszerint kezdetben különválasztják a fejlesztési irányokat. Egyrészt a hőtermelés alternatív energiahordozókkal való megvalósítását tűzik ki célul. (Amíg ez nem történik meg, a távhő ára ki van téve a gázár változásának.) Másrészt a fogyasztói oldalon a szigetelési és mérési beruházásokat támogatja a városháza. Ezek forrásait napjainkban csak pályázati pénzekből lehet előteremteni, ám az első lépések már megtörténtek.

˝A családi kassza húsz százaléka a fűtésre megy el˝ – mondja Fehérvári András.
˝A családi kassza húsz százaléka a fűtésre megy el˝ – mondja Fehérvári András.

– Nemrég szerveztünk egy találkozót a társasházak közös képviselőivel. Arról tájékoztattuk őket, hogy az önkormányzat és cége pályázatból szereltetne fel minden lakásra hőmennyiségmérőket – mondta Pászli Tibor. Ezzel minden lakó annyi hőt fizetne, amennyit fel is használ. A beruházás akár a teljes automatizálást is jelenthetné egy-egy lakáson belül. Egyelőre nagyságrendeket az ügyvezető sem szándékozott mondani, hiszen ez nemcsak a jelentkezők számától, hanem az alkalmazott technikától és a beruházás finanszírozásától is függ. – Ezzel párhuzamosan megkérnénk a lakosságot, hogy a nyílászáróikat is ellenőrizzék a megfelelő szigetelés érdekében – tette hozzá az ügyvezető.

Pászli Tibor a rendszerről korábban leválókról úgy fogalmazott: ez a hajó már elment, nem lehet visszafordítani a rendszerbe a több százezer forintot beruházó lakosokat. Annyit azonban hangsúlyozott, a korszerűsítés nyomán célul tűzték ki, hogy néhány éven belül a távfűtés olcsóbb legyen bármilyen egyedi megoldásnál (az egyedi beruházás terheit is figyelembe véve). Azt nem mellékesen jegyezte meg, hogy a leválók miatt kiesett fenntartási költségeket a rendszeren maradók fizetik ki.

– Harmincéves tévhitet kell Kapuváron eloszlatnunk, miszerint jobban megéri az egyedi kazán, mint a normálisan kiépített távfűtés – jelentette ki Pászli Tibor. Megjegyzendő, csak addig olcsóbb az egyedi, amíg a távfűtött lakások körbefűtik a leválót és nem mínusz tíz fokról kell azt felmelegíteni.


A lakótelepi leválások napjainkra igen nagy méreteket öltöttek

Az egyik százlakásos tömbben már ötvenhárom egyedi fűtésű lakás van. Létezik azonban más példa is, Kapuváron a Fő téri, úgynevezett ˝Barna házban˝ nem engedték leválni a lakosokat a rendszerről.

Olvasóink írták

  • 2. tber 2010. április 15. 19:36
    „Alapvetően a távfűtés olcsóbb mint az egyedi, csak Magyarországon hazudtolják, meg a közgazdaságtant, vagy egszerűen nem lényeges, hogy a honpolgár kevesebbet fizessen, mert akkor oda a vállalat eredménye.”
  • 1. füstbement 2010. április 15. 16:45
    „<off - moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelezni kell a földhasználatot Rábaközben

A megyei földhivatal tájékoztatása szerint a termőföldről szóló törvény előírásai alapján aki… Tovább olvasom