Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Tartalmas tizenhat esztendő Szanyban

Búcsúzik a szanyiaktól Kapui Jenő címzetes kanonok, a messze földön ismert háromtornyú templom plébánosa. Az atya tizenhat évet töltött el a faluban, s az ott élők fájlalják, hogy távoznia kell.
Kapui Jenő
Kapui Jenő címzetes kanonok, a szanyi Szent Anna-templom plébánosa hamarosan elhagyja eddigi állomáshelyét és Kapuváron folytatja papi hivatásának gyakorlását. Jenő atya több mint másfél évtizedet, pontosan tizenhat évet töltött a dél-rábaközi településen.

Előtte kilenc évig Kapuváron, azt megelőzően másfél évig Kisbéren szolgálta az egyházát, híveit. Szanyba érkezésekor Soboron és Rábaszentandráson is ellátta a lelkipásztori feladatokat. Később módosult a települési lista, így ma már Szanyon, valamint Rábaszentandráson kívül Egyházaskesző és Várkesző tartozik az „illetőségi területéhez".

A plébános úr nem szívesen beszél az áthelyezés körülményeiről, mert szerinte ezeket a dolgokat nem a sajtóval, hanem az imádságban a jó Istennel és a lelki vezetővel kell rendezni.

Eredmények hosszú lajstroma

Az viszont minden szerénysége ellenére is tény, hogy tartalmas tizenhat szanyi esztendő áll Kapui Jenő mögött. Tekintélyes lajstromot lehetne összeállítani az általa elvégzett feladatokból. Bár ő határozottan állítja, hogy a munkát a hívekkel együtt végezte, nélkülük képtelen lett volna megvalósítani az elképzeléseket.

Így legelső teendői közé tartozott a sobori templom felújítása, később a ministránstalálkozók megszervezése, közösségi terem és kántor szolgálati lakás kialakítása Szanyban, a plébánia épületében. A szintén szanyi Szent Vendel-kápolna, a rábaszentandrási, a várkeszői, az egyházaskeszői, a szanyi templom, továbbá a Szent Anna-kápolna felújítása. Az általános iskola átvétele a rendszerváltás után és az egyházi oktatás beindítása, a jubiláló házaspárok évenkénti találkozójának, az Apor Vilmos-ünnepségeknek és a Hubertus-miséknek a megszervezése.
– El kell végezni azt a munkát, amihez Isten erőt ad – reagált röviden a megvalósítottak felsorolására az atya.

Mint elmondta: napokon belül hozzálátnak a költözés előkészítéséhez a szanyi Szent Anna-plébánián. Jenő atya életének lezárul egy fejezete, egy újabb pedig elkezdődik. Augusztus 10-én szentmise keretében elbúcsúzik a szanyiaktól és visszatér a kapuvári Szent Anna-templomba, ahol csaknem egy évtizedet eltöltött.
– Fájó szívvel megyek el Szanyból, de szeretettel érkezem Kapuvárra – jegyezte meg végezetül.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötezer kilométer két keréken

Motorkerékpárral utazott Barcelonába egy csornai fiatalember, hogy a harley– davidsonosok… Tovább olvasom