Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Tartalmas munka a kopott külső mögött

A kopott külső mögött tartalmas munka folyik Csornán, a Városi Művelődési Központban. Az is igaz viszont, hogy a vágyaknak gátat szabnak az anyagiak. A tavalyi 1,6 milliós támogatásból csak az alsó tető és csatorna kijavítására futja.
Művelődési központ: Csak az alsó tető és a csatorna kijavítására futja.
A csornai Városi Művelődési Központ felújítása – bár rendszeresen felvetődik a munka elvégzésének szükségessége – egyelőre várat magára. Pedig az épület állaga igencsak leromlott, hullik a vakolat, itt-ott beázik a tető, elhasználódott az esőcsatorna-rendszer.

– Az elmúlt év végén az önkormányzat elkülönített 1,6 millió forintot.

Ebből az összegből az alsó és leginkább rossz állapotú tetőszintet és az esőcsatornát tudjuk felújíttatni. A csornai vállalkozók arra várnak, hogy az időjárás jobbra forduljon és munkához láthassanak – mondta Ihászné Sebján Mária, az intézmény igazgatója, akit a tavalyi munkáról és az idei tervekről kérdeztünk.

Az igazgató szavai szerint az épület állaga nem befolyásolta az érdemi munkát. Működnek a kisközösségek – pontosan tizenhét –, és hetente egy vagy két alkalommal a házban tartják a foglalkozásaikat. Ez huszonhat csoportot jelent, és az elmúlt évben több mint ötszázan vettek részt a foglalkozásokon. Megszervezték a színházbérletes sorozatokat felnőtteknek és gyerekeknek, voltak koncertek, amelyeken neves együttesek mellett helyi fiatalok is felléphettek.

Ihászné szerint kiemelkedően sikeres volt a harmadik csornai utcafesztivál és kirakodóvásár, ahol a gyerekektől a felnőttekig minden korosztály talált kedvére való programot. Csakúgy, mint mindig, az elmúlt esztendőben is nagy sikert aratott a nemzetközi néptáncfesztivál. De nem maradtak el a színvonalas ismeretterjesztő programok sem. Elnyerte a résztvevők tetszését a nyári rábaközi ismeretterjesztő túra is.
Tavaly tizenkét kiállítást rendeztek a művelődési központban. Ám az igazgató amiatt sajnálkozik, hogy viszonylag kevesen tekintették meg a megyei kisebbségi naphoz kötődő értékes tárlatot.

– Ennél jóval többet szerettünk volna és szeretnénk 2004-ben is, ugyanakkor nincsenek illúzióink, a vágyainknak gátat szabnak az anyagi lehetőségek – jegyezte meg az intézmény vezetője áttérve az idei feladatokra. – Az biztos, hogy be tudják fejezni a színházbérleti sorozatot és februárban kezdődnek a koncertek. Áprilisban például Zorán is fellép a művelődési központban. Lesznek képzőművészeti kiállítások, májusban pedig a Bárdos-kórus megalakulásának 45. évfordulóját ünneplik egy kórustalálkozóval. Ehhez kapcsolódóan az énekkar alapító karnagyának, Nagy Kálmánnak a festményeiből rendeznek kiállítást. Május elején két és fél napos sokszínű programmal köszöntik az EU-csatlakozást.

A rendezvényre a hollandiai testvérvárosból, Heumenből és a leendő németországi testvérvárosból, Sinzingből érkeznek művészeti csoportok. Rajtuk kívül minden csornai amatőr művészeti együttes bemutatkozhat.
Idén júliusban szeretnék megrendezni a negyedik utcafesztivált és kirakodóvásárt, és folytatódnak az ismeretterjesztő előadások is.
S hogy lesz-e előrelépés a felújítás terén? Nos, Ihászné Sebján Mária elmondta, hogy az önkormányzat az elmúlt évben pályázatokat nyújtott be az intézmények felújítására. Ezeket a pályamunkákat befogadták, de hogy mikor születik kedvező döntés, azt egyelőre nem tudni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaly októberben is jól vizsgáztak

A hazai húsüzemek közül a kapuvári volt az első, amelyik még 1965-ben megszerezte a jogot a… Tovább olvasom