Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Társulásba került az óvoda

Markotabödöge - Társulási fenntartásba kerül szeptembertől a markotabödögei óvoda. A polgármester szerint nem volt más választásuk, egyedül képtelenek a csökkenő normatívák mellett a működtetésre.
Feladta óvodája függetlenségét a markotabödögei önkormányzat. Egyedül nem tudnák a jövőben fenntartani az intézményt, ezért Kónnyal hoztak létre társulást. A gyereklétszám is folyamatosan csökken a faluban.

– Szeptember elsejétől óvodánk a kónyi tagintézményeként működik – tájékoztatott Szabóné Szűcs Ildikó polgármester. – Eddig a huszonöt férőhelyes ovinkba huszonnégy kisgyerek járt, azaz csaknem százszázalékos volt a kihasználtság. Bizakodtunk, hogy ha már 2005-ben iskolánkat meg is kellett szüntetnünk, óvodánk legalább megmarad. Kiderült azonban, hogy mivel a normatívák lecsökkentek, évente hatmillió forinttal kell kipótolnunk az intézmény költségvetését. Ráadásul, mivel mi egyedül tartottuk fenn és nem társulásban, elestünk a kistérségi normatívától. Ez kétmillió forint mínuszt jelent. Érdekes helyzetbe kerültünk: az iskolánknál azért volt gond, mert kevés volt a létszám. Az óvodánál megfelelő volt, próbáltuk egyedül fenntartani és éppen ezért nem kaptunk a kistérségi támogatásból. Az út tehát, akármerre is fordultunk, ide vezetett. Kénytelenek voltunk társulni, nálunk ugyanis iparűzési adó nincs, más adóbevételeink minimálisak, a veszteséget nem tudjuk kigazdálkodni.

Az óvoda nyári leállása idején az intézmény munkatársai takarítják az épületet.
Az óvoda nyári leállása idején az intézmény munkatársai takarítják az épületet.


Az óvodai társulás a gyerekeket nem érinti, hiszen ugyanúgy a markotai oviba járhatnak. A három alkalmazott – két óvónő és egy dada – is megmarad, őket Kóny veszi át. A finanszírozási nehézségek mellett azonban a csökkenő gyereklétszám is okot ad a fejfájásra Markotabödögén. Szeptembertől ugyanis már csak tizenkilenc ovisuk lesz, az előzetes felmérés szerint viszont 2010-re már csak öt-hat gyerek veszi igénybe az intézmény szolgáltatásait. Akkor viszont már az óvoda léte is veszélybe kerül. A község vezetői szeretnének valamilyen megoldást találni, hogy legalább a legkisebbeknek ne kelljen buszozniuk. Gondoltak családi napközi kialakítására, próbálnak tapasztalatokat szerezni. A helyiek bizakodását jelzi az is, hogy felújítják az óvoda épületét. Korábban bevezettették a gázt, kicserélték a nyílászárókat. Hátravan a külső hőszigetelés és a vakolás, amihez most pályázaton nyertek támogatást. A munkákat várhatóan ősszel kezdik.

– Lesz egy szépen felújított, minden igényt kielégítő óvodánk, a gyerekek azonban elfogynak – jegyezte meg keserűen Szabóné Szűcs Ildikó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét működhet az iskolafogászat

Kapuvár - Hárommilliós forintos beruházással újra indul Kapuváron a rendszeres iskolafogászati… Tovább olvasom