Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Tárgyalásban a közútkezelővel és a vízügyi igazgatósággal

Sopronnémeti - Már Sopronnémetiben is értékesítettek házhelyet egy forintért, beépítési kötelezettséggel – közölte a település polgármestere, aki amiatt is kesereg, hogy ebben az évben nem nyertek pályázati támogatást.
Mostanság Sopronnémetiben is inkább a gondokról beszélnek, noha korábban jobbára az eredményekről szóltak a hírek. Egyebek mellett szociális bérlakások építéséről, piactér kialakításáról, járdák felújításáról.

Jelenleg az okoz fejtörést a helyi vezetőknek, hogy az utóbbi időben hiába pályáznak rendszeresen, támogatást nem nyernek. Az elmúlt években megálmodott szabadidő- és wellnessközpont beruházására benyújtott újabb pályázat első körös elbírálása is várat magára.

Bognár Sándor polgármester a Jókai utcai járda állapota miatt is bosszankodik. Szerinte a gyalogút rongálását – a szegély elválik a járdatesttől – a mellette húzódó úttesten közlekedő nehézjárművek okozzák.

Bognár Sándor: A szegély egyre messzebb kerül a járdától.

– A gondot jeleztük a Magyar Közút Kht.-nek, melynek képviselője a helyszíni bejárás után azon véleményének adott hangot, hogy a rongálást nem a teherforgalom okozza – tette hozzá a falu vezetője. – Én viszont változatlanul azt állítom, hogy annak idején ez az út nem ilyen nagy súlyú járműveknek készült, hisz amikor elhaladnak rajta, szinte beleremeg a föld. Ezért kértük a kht.-t, hogy javítsák ki a hibát, ám ők egyelőre elzárkóztak ettől. Remélem, még változik az álláspontjuk. Meggyőződésem, hogy súlykorlátozást kellene bevezetni, mert korábban, amikor kisebb járművek jártak errefelé, ilyen probléma nem volt – tette hozzá a falu vezetője, aki ezzel még nem ért a panaszáradat végére. Van ugyanis a falu belterületén, a Keszeg-ér mellett egy több mint nyolcezer négyzetméteres állami tulajdonú terület, melynek kezelője az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

– Ez egy elhanyagolt terület, ezzel senki nem foglalkozott eddig, ezért úgy gondoltuk – mivel az önkormányzat ilyen területeket ingyenesen megkaphat –, kérelemmel fordulunk a Kincstári Vagyonigazgatósághoz. Ezt meg is tettük, de ők akkor fogadják el a kérelmünket, ha a vízüggyel meg tudunk egyezni. Az egyezkedés elkezdődött, de a legutóbbi levelünkre még nem kaptunk választ, noha szeretnénk gondos gazdái lenni a területnek. Így megnövelhetnénk a temetőt, a megmaradó részen pedig közparkot alakíthatnánk ki. Megjegyzem: annak ellenére, hogy a vízügy idáig nem foglalkozott a területtel, most egyszerre a szívén viseli az ingatlan sorsát.

Megszépült: Új színben a több intézményt magába foglaló épületegység.

Bognár Sándor szerint – bár az idén nem jutottak hozzá pályázati pénzhez – igyekeztek saját erőből javítani a faluképet. Tovább parkosították a települést, a napokban befejeződött a községházát, kultúrházat, könyvtárat, idősek és fiatalok klubját magában foglaló épületegyüttes külső szigetelése és színezése. Mindemellett egyfajta befektetésképpen vásároltak négyhektárnyi külterületi földet, mert megítélésük alapján a termőföld ára csak emelkedhet. De ha úgy alakul, akár el is cserélhetik más ingatlanért.

Végezetül Sopronnémeti első embere azt is megemlítette, hogy Dénesfához hasonlóan egy forintért ők is értékesítettek már házhelyet egy négytagú, nem helybeli családnak beépítési kötelezettséggel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jutalomat kapott a rablót követő fiú

Kapuvár–Győr - Emlékéremmel és jutalomtárggyal ismerte el a megyei rendőrfőkapitány annak a… Tovább olvasom